Όταν το Ρεπουμπλικανικό όνειρο γίνεται.. εφιάλτης – Στη σκιά του Ρίτσαρντ Νίξον

της Χρύσας Μπάτου

16918

Oderint, dum metuant. Ας με μισούν, αρκεί να με φοβούνται. Καλιγούλας, 12-41 μ.Χ., Ρωμαίος αυτοκράτορας.

Το ρεπουμπλικανικό DNA του αμερικανού δημαγωγού, Ρίτσαρντ Νίξον-το πολυπόθητο «νέκταρ» του προέδρου Τραμπ που σχεδιάζει τους επόμενους σταθμούς στον προεκλογικό του χάρτη.

«Νόμος και Τάξη» το περιβόητο δόγμα του αμφιλεγόμενου πρόεδρου Νίξον γίνεται σύνθημα-κληρονομιά στη σκέψη του Ντόναλντ Τραμπ που επιχειρεί να εκτελέσει τη νικηφόρα συνταγή του Νίξον έναντι του δημοκρατικού αντιπάλου του, Χούμπερ Χάμφει το μακρινό 1968. «Εγώ είμαι αυτός που θα δώσω ένα τέλος στην εικόνα του χάους και της αναρχίας» η σημαία του προέδρου Νίξον εν μέσω του ανεξέλεγκτου πολέμου στο Βιετνάμ και τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ Jr. Διαφορετικός Πρόεδρος, διαφορετική χρονολογία, το αμερικανικό όνειρο όμως παραμένει το ίδιο. «Make America great again» εν έτει 2016 ή αλλιώς «Black Lives Matter» εν έτει 2020.

Ο 37ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον έμελλε να χρησιμοποιήσει καταστάσεις κοινωνικής διαμαρτυρίας για να «ζωγραφίσει» το πορτρέτο ενός ατρόμητου ηγέτη που δε διστάζει να αναμειχθεί με τους διαδηλωτές καθώς περπατά ανάμεσα τους. Η θητεία του Νίξον στο τιμόνι του αμερικανικού πλοίου αμαυρώθηκε από hotspot τεράστιων διαδηλώσεων, κληρονομώντας ένα κίνημα διαμαρτυρίας κατά του Βιετνάμ. Ωστόσο, η ανάλγητη πολιτική ιδιοσυγκρασία του παραιτηθέντος κατόπιν προέδρου απέφυγε την προσφυγή στη χρήση ομοσπονδιακών αξιωματικών των ΗΠΑ, εκτός του στρατού για να «ναρκώσει» το χορό ταραχών. Στον αντίποδα ο πρόεδρος Τραμπ, με την επικουρία του Γενικού Εισαγγελέα Μπιλ Μπάρ, δρομολόγησε την σύσταση μίας ομοσπονδιακής επιχείρησης επιβολής του νόμου από το FBI, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, τους αμερικανούς στρατιώτες και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Άραγε ο Ντόναλντ Τραμπ ως άλλος Ρίτσαρντ Νίξον θα κατορθώσει να ξυπνήσει την Αμερική από τον λήθαργό της με την υπόσχεση να την κάνει μεγάλη ξανά; Η δημοκρατική αναγέννηση της Αμερικής από τις στάχτες της «σκοτώνει» το ρεπουμπλικανικό όνειρο του προέδρου Τραμπ για τετραετή παραμονή στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Ντόναλντ Τρμπ και Τζον Μπάιντεν- Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κουρδίζουν τα πολιτικά τους πιόνια διεκδικώντας την «καρδιά» της Αμερικής. Ο «Νόμος και Τάξη» του Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να κερδίσει τη «Μία Αμερική» του Τζον Μπάιντεν.

“Υπάρχει μια ενεργή ώθηση για να κάνει τον Τζο Μπάιντεν να μην συμμετάσχει σε debate με τον πατέρα μου γιατί, ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί να κοιτάξει τον Τζο Μπάιντεν και να πει ότι αυτός ο τύπος είναι καλά”, δήλωσε ο γιος του Τραμπ Ντον Τζούνιορ στο ραδιοφωνικό σταθμό της Αϊόβα, Τζεφ Άντζελο.

Ο Stevens Stuart, πάλαι ποτέ εργάτης του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, στρατιώτης του Τζορτζ Μπους στις δύο προεκλογικές εκστρατείες του και πλέον φλογερός αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, ανησυχεί βαθιά για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας, συγκρίνοντας μερικές δοκιμές στη μελέτη «Πώς οι Δημοκρατίες πεθαίνουν» με έναν σκελετό στρατηγικών ενεργειών δια χειρός Τραμπ. «Το 2015, όταν βγήκα εναντίον του Τραμπ, δεν μπορώ να σας πω πόσα άτομα στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, σε υψηλά επίπεδα, μου έστειλαν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και έλεγαν, Ευχαριστώ που το έκανες.»

«Επείγουσα ανάγκη ενός κεντροδεξιού κόμματος η υποστήριξη ενός διαφορετικού οράματος και μίας κυβερνητικής φιλοσοφίας» καθώς η Δημοκρατική παράταξη παρασύρεται αριστερά. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν «νομιμοποιήσει τη μισαλλοδοξία και το μίσος ως οργανωτική αρχή για ένα πολιτικό κόμμα σε μια χώρα με μοναδικό ρόλο στον κόσμο».

Στη δίνη ενός προεκλογικού εφιάλτη φαίνεται να περιελίσσεται ο Αμερικανός Πρόεδρος που παρακολουθεί από τον προεδρικό θώκο τους πεσσούς μίας ακόμη παρτίδας να αλλάζουν χέρια προμηνύοντας ίσως την τελική πτώση της αυτοκρατορίας του. Ο προεκλογικός του όρκος να διοικήσει την οικονομία της χώρας όπως την αχανή αυτοκρατορία του πήρε σάρκα και οστά κατά την τετραετή θητεία του. Μετωπικές επιθέσεις με ορισμένες εταιρείες-κολοσσούς, τιμωρίες σε άλλες και ένας άνευ όρων πόλεμος με τον αόρατο εχθρό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με τα ένστικτα και τις τάσεις του. Νέο θύμα των παράτολμων πολιτικών ελιγμών το Tik Tok, η κινεζική εφαρμογή κοινωνικών μέσων που ποινικοποιείται ως κρυφός κινεζικός πράκτορας με πρόσβαση σε δεδομένα αμερικανών χρηστών. Μετά τη σωρεία απειλών για εμπάργκο στη δημοφιλή εφαρμογή, ο αμερικανός Πρόεδρος φαίνεται να υποχωρεί επιτρέποντας τη λειτουργία του με μοναδική προϋπόθεση, την πώλησή του σε Αμερικανό υποψήφιο αγοραστή.

Η εξαγγελία άλλωστε του Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη Δευτέρα για οριστικούς τίτλους τέλους του Tik Tok στις 15 Σεπτεμβρίου στην περίπτωση που δεν αποκτηθεί από την Microsoft ή κάποια άλλη «πολύ αμερικανική εταιρεία», διαρρηγνύει τις ήδη εύθραυστες σχέσεις του Λευκού Οίκου με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχέσεις που βαδίζουν ήδη σε τεντωμένο σχοινί. Η ακόρεστη δίψα του Προέδρου ωστόσο για συστηματική παρέμβαση σε εταιρείες πολυμέσων ενισχύθηκε από την αντιπάθεια που έτρεφε εναντίον πολλών ειδησεογραφικών οργανισμών. Ως υποψήφιος άλλωστε ο Ντόναλντ Τραμπ διατεινόταν ότι δε θα επιτρέψει την εξαγορά της Time Warner από την AT&T, εταιρεία που ανήκε στο CNN, έναν απεχθή για τον Πρόεδρο όμιλο. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατόπιν αποπειράθηκε να εμποδίσει τη συμφωνία προχωρώντας σε άκαρπη μήνυση του ομίλου.

«Το έκανε αυτό από την αρχή, χρησιμοποιώντας τη δύναμή του για να προσπαθήσει να επηρεάσει τις εταιρικές συμφωνίες», δήλωσε ο Richard W. Painter, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. «Το να είσαι πρόεδρος δεν είναι η τέχνη της συμφωνίας. Δεν είσαι σε αίθουσα συνεδριάσεων. Είσαι στο Λευκό Οίκο.»

Κατά την επέλαση του μυστηριώδους κορωνοϊού, την προηγούμενη Άνοιξη, ο Αμερικανός Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της απόφασής του να μη χρησιμοποιήσει το νόμο περί αμυντικής παραγωγής προκειμένου να ασκήσει δριμεία πίεση στις βιομηχανίες για περισσότερες μάσκες και ιατρικά εφόδια.

Το μακρόσυρτο ιστορικό του προεδρικού παρεμβατισμού στην αγορά από προηγούμενες Ρεπουμπλικανικές κυβερνήσεις «όπλισε το χέρι» του Ντόναλντ Τραμπ για ισχυρή εμπλοκή στις υποθέσεις εταιρειών-κολοσσών του αμερικανικού επιχειρείν. Στα κάλια του Προέδρου βρέθηκε επανειλλημμένα ο ιδρυτής της Amazon και ιδιοκτήτης της Washighton Post, Jeff Bezos ένεκα της ελλιπούς χρέωσης της ταχυδρομικής υπηρεσίας από την αμερικανική κυβέρνηση. Λίγες ανάσες πριν την πολυαναμενόμενη εκλογική σύρραξη, η «οικονομική λάβα» της πανδημικής έκρηξης αναφλέγει τις ελπίδες του αμερικανού προέδρου για επανεκλογή.

«Η Κίνα παρουσιάζει σοβαρές προκλήσεις ασφάλειας και οικονομίας», δήλωσε ο κ. Price, πρώην σύμβουλος οικονομικών του Προέδρου Μπους. «Αλλά η ασταθής ταλάντωση του Τραμπ από την λατρεία έως την δαιμονοποίηση έχει σίγουρα βλάψει τα επιχειρηματικά συμφέροντα των ΗΠΑ και στην πραγματικότητα μείωσε την ικανότητά μας να επηρεάσουμε την Κίνα ή να συσπειρώσουμε τους συμμάχους για να βοηθήσουμε σε αυτήν την προσπάθεια».

Η προοπτική ανανέωσης της παραμονής του στο θρόνο των ΗΠΑ κατακρημνίζεται εκκωφαντικά κάτω από το δυσβάσταχτο βάρος της μείωσης του ΑΕΠ κατά 9,5% το δεύτερο τρίμηνο, συμπαρασύροντας τις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις και το παγκόσμιο εμπόριο. «Αν είχα πει το 2016 ότι θα είναι Ιούλιος του 2020 και θα έχουμε τη χειρότερη οικονομία ποτέ στην ιστορία της Αμερικής, τη μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ στην αμερικανική ιστορία, πάνω από εκατόν πενήντα χιλιάδες Αμερικανούς, μια πανδημία τους τελευταίους τέσσερις μήνες, και τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλά για αναστολή εκλογών, οι άνθρωποι θα έλεγαν ότι είμαι τρελός», σημειώνει ο Steven Stuart.

Το καρδιογράφημα της αμερικανικής οικονομίας με τις αλλεπάλληλες αρρυθμίες στην αναλογία των ανέργων εκτοξεύουν τα ποσοστά των Αμερικανών πολιτών που αντλούν επιδόματα ανεργίας. Τα θραύσματα μίας ανείπωτης εθνικής τραγωδίας που υπολογίζεται σε περισσότερα από 160.000 θύματα φαντάζουν ως μία θρηνητική ελεγεία της κυβερνητικής «αδυναμίας». Τα αστέρια της αμερικανικής σημαίας ξεθωριάζουν κάτω από τον ταραγμένο ουρανό των ΗΠΑ, που πνίγεται σε κάθε κλεφτή ματιά προς την πολιτική άβυσσο. Το άγαλμα της ελευθερίας στέκει εκεί. Σιωπηλό. Σύμβολο της δημοκρατίας. Θυμητής των άλλοτε «Ηνωμένων Πολιτείων». «Η Αμερική μεγάλη ξανά» ή «η Αμερική μεγάλη {ποτέ} ξανά».

Πηγή: CNN