Τσαβούσογλου: “Η Τουρκία συνεχίζει να εκπαιδεύει Λίβυους στρατιώτες”

18

«Θεμιτό» χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το γεγονός ότι η Άγκυρα συνεχίζει να εκπαιδεύει τις ένοπλες δυνάμεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι θα η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός.

 

Από το Νταβός, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η Τουρκία θα αλλάξει την προσέγγισή της όσον αφορά τον στρατιωτικό τομέα μετά τη συμφωνία για τη Λιβύη που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο την Κυριακή, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε:

«Έχουμε μια συμφωνία με τη Λιβύη για την παιδεία και την εκπαίδευση. Αυτό ακριβώς είναι που κάνουμε, είναι μια θεμιτή προσπάθεια».

Είπε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και την πολιτική διαδικασία.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, είπε ότι «είναι καλό που όλοι εξέφρασαν υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός και για μελλοντικές προσπάθειες. Είναι καλό το ότι ο Χάφταρ έδωσε ονόματα για τη στρατιωτική επιτροπή. Η πρώτη συνάντηση αυτής της επιτροπής έχει κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός επί του πεδίου. Όμως είναι ανάγκη να επιταχύνουμε επίσης την πολιτική διαδικασία».

«Τώρα έχουμε μια κατάπαυση του πυρός, πρέπει να κτίσουμε πάνω σ’ αυτή», πρόσθεσε. «Πρώτον, θα πρέπει να είναι βιώσιμη, μετά είναι ανάγκη να επιταχύνουμε την πολιτική διαδικασία για να επιτύχουμε μια διευθέτηση που θα διαρκέσει. Η χώρα θα πρέπει να ετοιμαστεί για τις εκλογές. Η Τουρκία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και για να στηρίξει την πολιτική διαδικασία», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.