Θύματα κατασκοπίας πολιτικοί στην Καταλονία

της Άννας Καραπέτσα

512

Μεγάλες διαστάσεις δείχνει να παίρνει η υπόθεση παρακολούθησης το 2019 πολιτικών στην Καταλονία μέσω συστήματος κατασκοπίας που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους και ανα χρησιμοποιούν αποκλειστικά κράτη και κυβερνήσεις.

Στο στόχαστρο του συστήματος μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Καταλονίας, Ροζέρ Τόρεντ, και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ερνέστ Μαραγκάλ, και οι δύο ένθερμοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της ισπανικής αυτόνομης περιφέρειας.

Η παρακολούθηση φέρεται ότι γινόταν μέσω της εφαρμογής WhatsApp την οποία είχαν εγκατεστημένη στα τηλέφωνά τους.

Την υπόθεση κατασκοπίας μέσω του κατασκοπευτικού συστήματος «Πήγασος – Pegasus» το οποίο εμπορεύεται η ισραηλινή εταιρεία NSO Group έφεραν στο φως οι εφημερίδες Guardian και El Pais, που επικαλούνται ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο, οι οποίοι συνεργάστηκαν με την πλατφόρμα WhatsApp για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Το «Πήγασος» εκμεταλλεύθηκε ένα κενό ασφαλείας στο WhatsApp και κατόρθωσε να εγκατασταθεί σε 14.000 τερματικά σε όλο τον κόσμο.

Θύματα του συστήματος παρακολούθησης είναι «μέλη της κοινωνίας των πολιτών», μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, πολιτικοί και ακτιβιστές, σύμφωνα με την οργάνωση Citizen Lab, μια ομάδα που ασχολείται με την κυβερνοασφάλεια με έδρα το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, η οποία ερεύνησε αυτό το κενό ασφαλείας στο WhatsApp.

Τον Ερνέστ Μαραγκάλ ενημέρωσαν από κοινού το Citizen Lab και το WhatsApp, που επικοινώνησαν με τα περισσότερα από τα θύματα της κυβερνοεπίθεσης πέρυσι. Ωστόσο κάποια από τα ενημερωτικά μηνύματα χάθηκαν, γιατί τα διέγραψε το «Πήγασος».

Το «Πήγασος» επιτρέπει στους πελάτες του, εκτός από το να σβήνουν μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα που παρακολουθούν, να ακούν συζητήσεις, να έχουν πρόσβαση στον σκληρό δίσκο του τηλεφώνου, να κλέβει εικόνες από την οθόνη, να παρακολουθεί το ιστορικό αναζητήσεων του χρήστη, να ενεργοποιεί από μακριά τη φωτογραφική μηχανή και το μικρόφωνο του τηλεφώνου.

Η υπόθεση έχει εγείρειτεράστια ανησυχία και αναμένεται να οδηγήσει σε έρευνα στην Ισπανία για το ποιοι μπορούσαν να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα των δύο πολιτικών, με δεδομένη την κρίση στις σχέσεις της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας και την Καταλονία, που διεκδικεί την ανεξαρτησία της. Οι θιγόμενοι πολιτικοί έχουν ήδη ζητήσει τη διενέργεια έρευνας.

Οι Καταλανοί ηγέτες έχουν χαρακτηρίσει την αποκάλυψη «πιθανή υπόθεση εσωτερικής πολιτικής κατασκοπίας». Ο Τόρεντ είπε ότι «είναι εξαιρετικά σοβαρή» και τόνισε ότι «δεν μπορεί να επιτρέψουμε την κατασκοπία εναντίον των πολιτικών αντιπάλων μας».

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, η Αστυνομία και η Εθνοφυλακή ανακοίνωσαν ότι έχουν αποσυνδέσει το σύστημα «Πήγασος» και αρνούνται ότι υπάρχει κάποια σχέση με την ισραηλινή εταιρεία που το προμηθεύει και το διαχειρίζεται. Η NSO Group δήλωσε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει πώς χρησιμοποιούν το «Πήγασος» αυτοί που το αγοράζουν.

«Οι ενέργειες των Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας του Κράτους σέβονται πάντα τη νομιμότητα», τονίζει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών.

Πληροφορίες : efsyn