Θετικό κλίμα παρά τις διαφοροποιήσεις στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

672

Στο επίκεντρο της συζήτησης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ♦ Το καλό κλίμα δεν συνεπάγεται εθνική συναίνεση, διευκρίνισε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Σε καλό κλίμα διεξήχθη χθες (Τετάρτη) η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, με τον υπουργό να ενημερώνει για τις τελευταίες εξελίξεις.

Επίσης, στο τραπέζι τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Λιβύη και τις γερμανικές επανορθώσεις

Μετά τη συνεδρίαση, τόσο ο υπουργός όσο και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων έκαναν λόγο για μια συνάντηση με θετικό πρόσημο και για γόνιμο διάλογο, από την οποία, ωστόσο δεν έλειψαν κι οι «επιμέρους εκτιμήσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Βεβαίως, η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία συμμετείχε στη συνεδρίαση, διευκρίνισε πως το καλό κλίμα δεν συνεπάγεται εθνική συναίνεση, καθώς κάτι τέτοιο «απαιτεί εθνική στρατηγική και εκεί έχουμε πραγματικά πολύ δρόμο να διανύσουμε».

Δένδιας: Υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων
Σε δηλώσεις του ο υπουργός έκανε λόγο για «συναίνεση στις θεμελιώδεις διαπιστώσεις, ομοψυχία και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε προς τους εκπροσώπους των κομμάτων.


Συγκεκριμένα, είπε πως η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Άγκυρα, παρά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

Για τη Λιβύη, εστίασε στην επίσκεψη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ στη χώρα μας, γεγονός που -όπως είπε- «αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή».

Όσο για την ελληνική απάντηση προς τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις και για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, ο κ. Δένδιας είπε πως η Αθήνα διαμήνυσε προς το Βερολίνο πως το θέμα δεν θεωρείται λήξαν για την Ελλάδα.

«Ενεργητική πολιτική» ζήτησε η Αναγνωστοπούλου
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με την επανέναρξη του διαλόγου με την Τουρκία και των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και με την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, καθώς ψήφισε και τον σχετικό προϋπολογισμό στη Βουλή, είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο τόνισε πως «έχουμε όμως ακόμα διαφωνία ως προς το τι εννοούμε ενεργητική πολιτική».

«Για εμάς ενεργητική πολιτική σημαίνει διεκδικητική πολιτική», είπε η κ. Αναγνωστοπούλου και διευκρίνισε περαιτέρω: «Το γεγονός για παράδειγμα ότι δε συμμετέχουμε στη διάσκεψη του Βερολίνου είναι μια αποτυχία της ενεργητικής διεκδικητικής πολιτικής».

«Θεωρούμε ότι η πολυδιάστατη πολιτική δεν έχει λάβει το εύρος που θα έπρεπε. […] Δε μπορεί να παίζεται η ιστορία της περιοχής μας, της Ανατολικής Μεσογείου και όλης της Μεσογείου εν γένει και η Ελλάδα να είναι απούσα. Πρέπει να είναι παρούσα γιατί την αφορά άμεσα», κατέληξε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός απάντησε για τη διάσκεψη του Βερολίνου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η σχετική διαδικασία δεν ξεκίνησε επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης, καθώς και ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία περνάει στον ΟΗΕ».

«Γόνιμος ο διάλογος»
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε ότι η τουρκική επιθετικότητα «δημιουργεί είναι ένα περιβάλλον που εγκυμονεί κίνδυνους, συνεπώς ο προβληματισμός όλων των κομμάτων και του υπουργείου ήταν γύρω απ΄ αυτό το θέμα και από τους τρόπους εκείνους με τους οποίους είναι δυνατόν να εκδηλωθεί ελληνική πρωτοβουλία».

Για μια γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση, στην οποία οι εκπρόσωποι των κομμάτων ενημερώθηκαν για τα τρέχοντα θέματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και την Τουρκία, έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. «Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι είναι ότι η κατάσταση με την Τουρκία βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη» ανέφερε και προσέθεσε: «Οι Τούρκοι πλέον διεκδικούν. Αυτό που πρέπει να έχουμε όλοι μας υπόψη από τα πολιτικά κόμματα και όλος ο ελληνικός λαός είναι ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε και να είμαστε πάντα δυνατοί και με τη σκέψη ότι δεν παραχωρούμε τίποτα».

«Έγινε μια εκτεταμένη ενημέρωση από τον κ. Υπουργό σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, που αφορούν τα ελληνοτουρκικά, τη Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε από την πλευρά της η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα. «Υπήρξε ένας γόνιμος διάλογος, υπήρξαν παρατηρήσεις από την πλευρά των κομμάτων, αλλά εκείνο που κατά τη δική μας άποψη κυριάρχησε είναι η ομόνοια στα εθνικά μας θέματα», προσέθεσε.

Επίσκεψη Δένδια στην Αλγερία
Ο υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Αλγερία την Πέμπτη (13 Φεβρουαρίου), όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της χώρας, Αμπντελματζίντ Τεμπούν, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, Σάμπρι Μπουκάντουμ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι συζητήσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και σε ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη.