Ομαδικά πυρά αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ

590

«Nα αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ», ζήτησε ο Γ.Γ. του ΚΚΕ – Βολές κι από τα άλλα κόμματα – Κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Σύσσωμη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης στα κυβερνητικά σχέδια για το θέμα της ΛΑΡΚΟ, όπως εκφράστηκε σήμερα (Τετάρτη) εντός του κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος και την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών.

Η τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την πώληση της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη επενδυτή υπερψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ καταψηφίστηκε από σύσσωμη την αντιπολίτευση.

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος ζήτησε «να αποσυρθεί αμέσως η κατάπτυστη τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ».

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, το κύριο είναι να σωθεί η ΛΑΡΚΟ ολόκληρη και όχι μόνο τμήματά της διχοτομημένα ή τριχοτομημένα, αυτή την ώρα που μιλάμε η ΛΑΡΚΟ δεν πρέπει να ξεπουληθεί στο αδηφάγο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο εγχώριο ή ξένο, αυτή τη στιγμή οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ είναι στο δρόμο διεκδικώντας τη δουλειά και τη ζωή τους», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας, τονίζοντας πως η κυβερνητική τροπολογία «υποθηκεύει το μέλλον των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της χώρας».

Αναφέρθηκε επίσης, στα ψέματα των εκάστοτε κυβερνώντων, ιδιοκτητών και παρατρεχάμενων της εξουσίας “που διορίζουν τα επιτελεία για να χρεοκοπήσουν την ΛΑΡΚΟ και να τη δώσουν ως φιλέτο σε ξένα ή εγχώρια funds οικονομικών άνομων συμφερόντων». Στο σημείο αυτό είπε πως «όλοι αυτοί οι λακέδες, γιατί δεν χωράει λιγότερη κουβέντα από αυτό, καθυβρίζουν τις οικογένειες των εκατοντάδων νεκρών εργατών της ΛΑΡΚΟ που έπεσαν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους».

«Πάνω από 80% των εργαζομένων παίρνει από 900-1200 ευρώ σε συνθήκες τραγικές», πρόσθεσε, ενώ επέρριψε ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις για τις τύχες της εταιρείας.

«Η ΛΑΡΚΟ είναι στρατηγικής σημασίας επιχείρηση παραγωγής σιδηρονικελίου, η μεγαλύτερη στο είδος στην ΕΕ με 1.200 εργαζόμενους. Μόνο μια λύση υπάρχει: Να στηριχτεί εδώ και τώρα, να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο, να εκσυγχρονιστεί και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα της δουλειάς και τα άλλα δικαιώματα όλων, χωρίς εξαίρεση, των εργαζομένων», υπογράμμισε επίσης ο ηγέτης του ΚΚΕ, συμπληρώνοντας πως «το ΚΚΕ απορρίπτει και καταδικάζει το κυβερνητικό σχέδιο για την εκκαθάριση, τη μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά 25%, την ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της επιχείρησης».

«Αγγελτήριο θανάτου της ΛΑΡΚΟ»
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη: «Ήρθατε με κατηγορητήριο και αγγελτήριο θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Ποιος δημιούργησε τα προβλήματά της; Εσείς δεν κυβερνούσατε τη χώρα και λέτε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι, με τόσους νεκρούς και ανάπηρους από τη δουλειά τους στη ΛΑΡΚΟ; Εσείς δεν διορίζατε τις διοικήσεις και τα “golden boys” που υποβάθμισαν τη ΛΑΡΚΟ για να παραδοθεί στους ιδιώτες;»

Ο κ. Παφίλης υποστήριξε πως υπάρχει σχέδιο για την ανάπτυξη της εταιρείας που περιλαμβάνει την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα και κοβαλτίου, μέταλλα που έχει αποδείξει η εταιρεία ότι μπορεί να παράξει. Όσο για τους μισθούς των εργαζομένων, είπε ότι το 80% παίρνουν 700 με 1.000 ευρώ καθαρά σε πολύ δύσκολες συνθήκες, «με το κεφάλι στην καρμανιόλα, στις περιστροφικές στα καμίνια».

Καταστροφική χαρακτήρισε την «τροπολογία-ντροπή» της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ι. Δελής, καλώντας την να την αποσύρει. Η κυβέρνηση, σημείωσε, στέλνει με κυνικό τρόπο στην ανεργία εκατοντάδες εργαζόμενους και για τους υπόλοιπους σφαγιάζει μισθούς και δικαιώματα. Οι μεταλλεργάτες, πρόσθεσε, ξέρουν να μετράνε τους νεκρούς τους στη δουλειά. Τρεις νεκροί υπήρξαν μόνο τους 2 τελευταίους μήνες. Αυτούς συκοφαντεί η «βρόμικη κυβερνητική προπαγάνδα» είπε ο κ. Δελής, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πετά στα σκυλιά» τον ορυκτό πλούτο της χώρας, και μια επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες του κόσμου στην εξόρυξη σιδηρονικελίου.

«Ταφόπλακα για την εταιρεία»
Για τροπολογία που στερείται πλαισίου και αξιών μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Εάν η ΛΑΡΚΟ είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν το φέρατε σε νομοσχέδιο, να έρθουν και φορείς να το συζητήσουμε;» ρώτησε επίσης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση:

«Το πρόβλημά μας δεν είναι αν εμπιστευόμαστε ή όχι την λύση. Που δεν την εμπιστευόμαστε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε κανένα αναπτυξιακό πλαίσιο. Δεν έχετε κανένα κοινωνικό πλαίσιο για το πώς θα στηριχθεί η τοπική κοινωνία και οι εργαζόμενοι.»

Με την κυβερνητική τροπολογία για την ΛΑΡΚΟ δεν βλέπουμε μια προσπάθεια εύρεσης στρατηγικού επενδυτή αλλά την «ταφόπλακα» της εταιρείας, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία, μήπως αντί της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου, γίνει «πλιάτσικο». Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιαννάκη, με την τροπολογία δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ούτε των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, χαρακτήρισε «έγκλημα αυτό που γίνεται στη ΛΑΡΚΟ». Όπως είπε, «κύριο προϊόν της ΛΑΡΚΟ είναι το σιδηρονικέλιο. Καλύπτει το 6% της ευρωπαϊκής ζήτησης και το 3% της παγκόσμιας. Κοβάλτιο. Το κρύβουν όλοι. Είναι η πρώτη ύλη για τις μπαταρίες. Και σε τρία χρόνια θα παράγει το κοβάλτιο ο ιδιώτης».

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητά της υποστήριξε ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γ. Αρβανιτίδης. Τόνισε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και δεν ανοίγει τη συζήτηση των «κρίσιμων μεταλλευμάτων» του νικελίου και κοβαλτίου για τα οποία υπάρχει τεράστιο ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Είπε επίσης ότι κακώς η κυβέρνηση ρίχνει το φταίξιμο στους εργαζόμενους, όταν «ο φταίχτης είναι το “σορτάρισμα” κυβέρνησης και αγοράς στις πλάτες του ελληνικού λαού».

Για ανυπαρξία σχεδίου και «αποσπασματικές λύσεις» επέκρινε την κυβέρνηση για το θέμα της ΛΑΡΚΟ ο αγορητής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος. Λέτε ότι η ΛΑΡΚΟ χρωστά 500 εκατ. ευρώ, αλλά δεν λέτε ότι η εταιρεία διαθέτει αποθέματα νικελίου 16 δισ. ευρώ, παρατήρησε ο βουλευτής της Ελλ. Λύσης.

Η κυβέρνηση ξεπουλά «άρον άρον» τη ΛΑΡΚΟ, χωρίς να βάζει στη ζυγαριά το κοινωνικό κόστος από τη μείωση του προσωπικού, είπε ο αγορητής του ΜέΡΑ25 Γ. Λογιάδης. Επέκρινε την κυβέρνηση ότι δυσφημεί την εταιρεία έναντι των πιθανών αγοραστών, παρά τη μεγάλη αξία της, και υποστήριξε ότι το όποιο «χάος» στην εταιρεία σχετίζεται με τους κομματικούς διορισμούς των διοικήσεων από τις κυβερνήσεις, οι οποίες αφού προκάλεσαν το πρόβλημα, ισχυρίζονται τώρα ότι διαθέτουν τη λύση, είπε ο κ. Λογιάδης.

Κυβέρνηση: Στόχος μας οι επενδύσεις
Υπουργοί της κυβέρνησης προσπάθησαν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της τροπολογίας. «Ακόμα και εάν διαγράφονταν ως διά μαγείας, οι συσσωρευμένες ζημιές της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία λειτουργεί κάθε μήνα με ζημιά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναφερόμενος στην τροπολογία, δήλωσε πως «εμείς επιδιώκουμε τη διατήρηση της δραστηριότητας της και ανάληψη της από ιδιώτη επενδυτή. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να γίνουν οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της εταιρείας προς όφελος των εργαζόμενων, της τοπικής κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας. Η ρύθμισή μας αποτρέπει το σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας ενώ η εγκατάσταση του ειδικού διαχειριστή δεν σημαίνει διακοπή λειτουργίας, ούτε επιφέρει λύση συμβάσεων», είπε παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, δήλωσε πως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, η ΛΑΡΚΟ επιχορηγείται με 35 εκατ. ευρώ για να πληρωθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, η προμήθεια καυσίμων και πρώτων υλών καθώς και οι αμοιβές εργολάβων και προσωπικού. Για την υποχρέωση του ειδικού διαχειριστή να μειώσει το μισθολογικό κόστος μεσοσταθμικά κατά 25%, είπε ότι δεν μπορεί οι φορολογούμενοι να σηκώσουν όλο το βάρος τη διάσωσης.

Ως τελευταία ευκαιρία για να δοθεί μια ευρωπαϊκή και αξιόπιστη λύση στο «μπάχαλο» που επικρατεί στη ΛΑΡΚΟ τα τελευταία 35 χρόνια, χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης την τροπολογία που έχει στόχο την πώληση της εταιρείας σε ιδιώτη επενδυτή.

Απευθυνόμενος στα κόμματα που είναι απέναντι στην τροπολογία, ο κ. Χατζηδάκης ρώτησε εάν η κυβέρνηση δεν έπρεπε να κάνει κάτι για το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ έκλεισε τη χρήση του 2018 με αρνητική καθαρή θέση 308 εκατ. ευρώ, να χρωστά μισό δισεκατομμύριο σε τρίτους και ειδικότερα στη ΔΕΗ να χρωστά 350 εκατ. ευρώ.

Για το κόστος μισθοδοσίας είπε ότι «δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα της ΛΑΡΚΟ δεν υπήρξε αντανάκλαση στους μισθούς των εργαζόμενων. Πόσο ανεκτό είναι να έχουμε 47 εκατ. μισθοδοσία με μέσο κόστος 40.000 ευρώ μεικτά για κάθε εργαζόμενο;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην καταδίκη της χώρας μας από την ΕΕ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Κινητοποιήσεις εργαζομένων

Σήμερα το μεσημέρι κι ενώ η συζήτηση στη Βουλή ήταν σε εξέλιξη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Μαρτίνου.

Συνδικαλιστικά στελέχη κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δρα στη βάση ενός σχεδίου», σημειώνοντας ακόμη ότι «δεν πρόκειται για σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας».

Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ο κ. Ανδρέας Κορέτζελος δήλωσε πως «οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να παραμείνουν θεατές σ΄αυτή την κατάσταση που διαμορφώνεται και ήδη από αύριο ξεκινούν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων». Παράλληλα, κατηγορούν το υπουργείο ότι «δεν δέχεται κανένα διάλογο με τους εργαζόμενους» και πως «προτιμά το μονόλογο» ενώ προβλέπουν ότι «με την ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία ουσιαστικά τορπιλίζεται κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τους εργαζόμενους».