Τα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν

της Άννας Καραπέτσα

869

Δεν έχει περάσει λίγος καιρός η γνωστή ιστοσελίδα Nordic Monitor έφερε στη δημοσιότητα το περίφημο πλέον σχέδιο «Τσάκα Μπέης», (Çakabey) ένα σχέδιο εισβολής της Τουρκίας στην Ελλάδα με στόχο την κατάληψη των νησιών του Αιγαίου.

Το σχέδιο αυτό που περιέχεται στις δικογραφίες τουρκικού στρατοδικείου, διέρρευσε στον Τύπο και δεν έχει αμφισβητηθεί επισήμως από την Άγκυρα. Όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα το σχέδιο «Τσάκα Μπέης» εκπονήθηκε τον Ιούνιο του 2014 και έκτοτε έχει επικαιροποιηθεί.

Είναι πασίδηλο ότι η Άγκυρα βάφτισε «Τσάκα Μπέης» το σχέδιο της τουρκικής εισβολής στην Ελλάδα γιατί ήθελε να προσδώσει συμβολικά στοιχεία στο σχέδιο καθώς ο Τούρκος πολέμαρχος Τζαχάς ή Τσάκα Μπέης ο οποίος είχε τη βάση του στην περιοχή της Σμύρνης τον ενδέκατο αιώνα μ.Χ. κατέλαβε τότε τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο και τη Ρόδο.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του με νέες δηλώσεις του, ενώ δεν διαψεύδει το σχέδιο «Τσάκα Μπέης», μεθοδεύει με εξόφθαλμους τακτικισμούς τις μεταναστευτικές ροές με αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν τα νησιά της Λέσβο, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω με πάνω από 30.000 παράνομους μετανάστες.

Το σχέδιο «Τσάκα Μπέης» θυμίζει σίκουελ του σχεδίου «Βαριοπούλα-2» που επίσης είχε αποκαλύφθηκε από τουρκικές πηγές.

Και ενώ θα περίμενε κανείς από την Αθήνα κυριολεκτικά λοιδορήσει τα σχέδια της Τουρκίας για εισβολή στην Ελλάδα και να καταγγείλει τις παράνομες αυτέπροπαρασκευαστικές ενέργειες, εν τέλει παρατηρεί κανείς ότι η κυβέρνηση προτιμά τους διπλωματικούς χειρισμούς και αφήνει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα.

Πηγή : briefingnews.gr