«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωρούν “φούσκες”, κ. Μητσοτάκη» 

25

Το «φιάσκο» με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ και κάνοντας λόγο για «ανευθυνότητα» κατηγορεί ξανά την κυβέρνηση για το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιράν και Ελλάδας λόγω των δηλώσεων Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση Τραμπ να δολοφονήσει τον Κασέμ Σουλεϊμανί.

 

Ειδικότερα, η Κουμονδούρου σχολιάζει πως «η διάψευση, στην οποία προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, των δημοσιευμάτων ελληνικών μέσων ενημέρωσης, που είχαν στηριχτεί σε διαρροές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχετικά με το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να διαμεσολαβήσουν για την μείωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιβεβαιώνει με εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο την πανθομολογούμενη πλέον εκτίμηση ότι το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν ένα φιάσκο».

Και τονίζει πως το ίδιο συμπέρασμα επιβεβαιώνει, και «η προσπάθεια του Γραφείου Πρωθυπουργού να εξαφανίσει από τη μετάφραση των δηλώσεων Μητσοτάκη, τη φράση για στήριξη στην εκτέλεση του Ιρανού στρατηγού, ενώ ο Πρέσβης του Ιράν πραγματοποιούσε διάβημα διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα».

«Δυστυχώς», δηλώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αναδεικνύεται η προχειρότητα και η ανευθυνότητα με την οποία η κυβέρνηση της Ν.Δ. χειρίζεται σημαντικά θέματα των διεθνών σχέσεων της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Σχολάζει δε πως «είναι πλέον οφθαλμοφανές πως ο βασικός προσανατολισμός της συνίσταται στο δόγμα “όχι ουσία, μόνο επικοινωνία”» και προσθέτει ότι «ο κ. Μητσοτάκης, όμως,  θα έπρεπε να γνωρίζει πως, ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής δεν χωράνε “φούσκες” και κατασκευασμένα δημοσιεύματα».

Θυμίζουμε ότι το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωσε την είδηση ότι ότι το Ιράν προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας για τις επίμαχες δηλώσεις του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι θα είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Τζαβάντ Ζαρίφ.