Σφιχτές προθεσμίες για το προσφυγικό δίνει στην κυβέρνηση το Βόρειο Αιγαίο

492

«Απτά παραδείγματα και απτές εξαγγελίες» περιμένουν από την κυβέρνηση οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με δημάρχους νησιών, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους υπουργούς, Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, για το προσφυγικό ζήτημα, στον απόηχο των κινητοποιήσεων της Τετάρτης σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.

 

Ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου έδωσε μερικές μέρες προθεσμία στην Αθήνα, προκειμένου να προβεί στη λήψη μέτρων, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μας και γι’ αυτό θα περιμένουμε τρεις, τέσσερις, πέντε ημέρες», πριν αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έκανε λόγο για μία ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών και τόνισε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

«Βρήκαμε πάρα πολλά σημεία που συμφωνούμε» ανέφερε ο Νότης Μηταράκης, εξηγώντας ότι βασικός στόχος είναι η μείωση των ροών. «Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητά μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς την Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου», τόνισε και ανέφερε επίσης μία σειρά από μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση, τα οποία θα μπουν σε άμεση προτεραιότητα τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων στα νησιά, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και συναντήσεις κάθε δύο εβδομάδες, με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους, ώστε να γίνεται πλήρης καταγραφή της κατάστασης.

«Συμφωνούμε στην ανάγκη για κλειστές προαναχωρησιακές δομές, υπάρχουν διαφωνίας για το μέγεθοςκαι τον τρόπο λειτουργίας τους», επεσήμανε ο κ. Μηταράκης και ξεκαθάρισε ότι οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν οριστικά στα νησιά.

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με την ενίσχυση των επιστροφών θα συμβάλει στο να διεξαχθεί πιο ομαλά η συζήτηση. «Στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε, να βοηθάει στον περιορισμό των ροών και αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου» τόνισε.