Πυρκαγιά στη Χίο – Εκκενώνονται οικισμοί

της Άννας Καραπέτσα

1385

Στο νησί έχουν μεταβεί τέσσερα ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη της Πυροσβεστικής ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα, γύρω στις 10:00 π.μ., από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή των Βαβύλων της κεντρικής Χίου. Μάλιστα λόγω της έντασης των ανέμων και του μεγέθους της φωτιάς, δόθηκε εντολή εκκένωσης και των οικισμών Θολοποτάμι και Σκλαβιά.

Η φωτιά εντοπίστηκε σε τρία μέτωπα στο νησί της Χίου ενώ στην περιοχή έχουν σπεύσει πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές, ενώ αναμένονται τέσσερα ελικόπτερα και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ. Εκτός από την πυροσβεστική υπηρεσία στην περιοχή έχουν μεταβεί για βοήθεια μονάδες της αστυνομίας και του στρατού.

Ένα από τα πιο δύσκολα καλοκαίρια καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι στους Χαλκειούς όσο και των Καμποχώρων αφού σύμφωνα με το politischios οι πυρκαγιές τόσο μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης όσο και περιμετρικά από αυτό είναι καθημερινές.

Πρέπει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί να παρέμβει σε πάνω από 70 περιστατικά κατάσβεσης πυρκαγιών αλλά και εξακρίβωσης συμβάντων. Αιτία των πυρκαγιών αποτελεί ο μεγάλος όγκος σκουπιδιών που έχουν συσσωρευθεί στο Κέντρο Υποδοχής αλλά και στις καταπατημένες εκτάσεις περιμετρικά από αυτό.

«Είναι τόσο μεγάλος ο όγκος σκουπιδιών που έχει μαζευτεί που παρά την καθημερινή περισυλλογή, το πρόβλημα παραμένει», αναφέρει στέλεχος της Πυροσβεστικής υπηρεσίας σημειώνοντας ότι ίσως απαιτούνται πιο δραστικές παρεμβάσεις.

Όπως εξηγεί, οι μετανάστες στις περισσότερες περιπτώσεις προχωρούν στην καύση απορριμμάτων προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος περιμετρικά από τις σκηνές τους αλλά και να μη δέχονται επιθέσεις από τρωκτικά, περιστατικά που καταγράφονται εξάλλου στα ιατρικά συμβάντα σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πληροφορίες: protothema.gr