Προ θερμού ελληνοτουρκικού επεισοδίου

του Παναγιώτη Μαργώνη

768

Σε κάποια από τις βόλτες του χότζα με μερικούς συντοπίτες του, ένας από αυτούς γλιστρώντας πέφτει στη λίμνη.

Φωνάζει βοήθεια και ενώ όλοι του απλώνουν το χέρι τους, λέγοντάς του δώσε μου το χέρι σου, εκείνος δεν αποκρίνεται. Τότε ο χότζας του φωνάζει πάρε το χέρι μου και αμέσως αυτός το πιάνει. Αργότερα που οι συνοδοιπόροι του χότζα τον ρώτησαν πως και στο δικό του κάλεσμα υπήρξε αντίδραση. Η απάντηση ήταν πως τον ξέρω καλά αυτόν, δεν είναι του δώσε, είναι του πάρε.

Αυτή ακριβώς είναι η μόνιμη πολιτική στάση της Τουρκίας σε σχέση με την Ελλάδα. Είναι τακτική του παίρνω, απαιτώντας η Ελλάδα να είναι πάντα του εκχωρώ.

Σύμφωνα με αυτή τη λογική η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δέσμευσε περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου και αποστέλλει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis για σεισμικές έρευνες, εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από 19 πολεμικά σκάφη.

Οι προθέσεις της Τουρκίας είναι εμφανείς. Επιδιώκει την δημιουργία θερμού επεισοδίου με σκοπό να γκριζάρει την επίμαχη περιοχή, εξαναγκάζοντας την Ελλάδα να προσέλθει σε διάλογο με δεμένα τα χέρια, ώστε να συμβιβαστεί με τη λύση της συνεκμετάλλευσης.

Ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε ετοιμότητα και οι ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής. Από τις μέχρι τώρα κινήσεις τόσο του πρωθυπουργού όσο και των υπουργών εξωτερικών και εθνικής άμυνας φαίνεται να έχουν εξασφαλιστεί διαβεβαιώσεις στήριξης της Ελληνικής πλευράς, αλλά όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις την κρίσιμη ώρα η μόνη χρησιμότητα που έχουν είναι καθαρά ιστορική.

Ο Κ. Μητσοτάκης ίσως βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του και αναλόγως των αποφάσεων που θα πάρει, θα εξαρτηθεί η εθνική ακεραιότητα της χώρας και το πολιτικό του μέλλον.