Πόλεμος στην Ουκρανία: Σουηδία και Δανία κατηγορούν τη Ρωσία για παραβιάσεις του εναέριου χώρου

207

f16

Oι δύο χώρες κάλεσαν Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις – Η Δανία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία όμως όπως και η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης με την πλειονότητα του κόσμου να τάσσεται υπέρ

Κλιμακώνει τις εμπρηστικές κινήσεις η Ρωσία, προχωρώντας σε επίδειξη ισχύος τη στιγμή που έχει χάσει μεγάλη στρατιωτική δύναμη και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ μπορεί να αποτελέσει γεγονός – σε λίγο διάστημα – λόγω του ότι Φινλανδία και Σουηδία εξετάζουν την ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Όπως έγινε, πάντως, νωρίτερα γνωστό Δανία και Σουηδία κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση του εναέριου χώρου τους.

Και οι δύο χώρες κάλεσαν Ρώσους πρεσβευτές για εξηγήσεις.

Το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής όταν ρωσικό αναγνωριστικό αεροπλάνο πέταξε στον εναέριο χώρο της Δανίας ανατολικά του Μπόρνχολμ (νησί της Δανίας στη Βαλτική) πριν εισέλθει στον σουηδικό εναέριο χώρο.

«Πρόκειται για αναγνωριστικό αεροσκάφος που πέταξε στον εναέριο χώρο μας για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δύο δανικά F-16 επενέβησαν αμέσως», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Δανίας, Χένρι Μόρτενσεν. Αυτού του είδους τα συμβάντα «συμβαίνουν σπάνια», προσέθεσε.

Η Δανία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ, η Σουηδία όμως όπως και η Φινλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο ένταξης με την πλειονότητα του κόσμου να τάσσεται υπέρ.