Με σελφ τεστ η επιστροφή των μαθητών σήμερα Δευτέρα στα σήμερα αλλά και με στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ

395

Όσοι γονείς δεν προμηθεύθηκαν σελφ τεστ θα τα παραλάβουν στις 7 το πρωί από το σχολείο των μαθητών – Από τις 12-2 στάση εργασίας της ΟΛΜΕ και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας – Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες

Αύριο, Δευτέρα, θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν, λόγω της πανδημίας, θα είναι λίγο διαφορετικά από το προηγούμενο διάστημα. Την πρώτη εβδομάδα οι μαθητές θα διενεργήσουν 3 σέλφ τεστ για τον έλεγχο της διασποράς του ιού. Παράλληλα, όσον αφορά κάποιες ελλείψεις, αύριο το πρωί όσοι δεν έχουν προμηθευτεί τα τεστ θα μπορούν στις 7 να πάνε στο σχολείο για να τα παραλάβουν. Την ίδια ώρα, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε στάση εργασίας κατηγορώνοντας την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για ελλιπές υγειονομικό πλαίσιο.

Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές για μαθητές και εκπαιδευτικούς από αύριο. Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Επομένως, την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο από τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Αυτός ο ενισχυμένος έλεγχος θα πρέπει να διενεργηθεί τις τελευταίες 24 ώρες πριν την έναρξη του σχολείου και στοχεύει στον περιορισμό της διασποράς του ιού, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς. Την ίδια περίοδο, οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα σελφ τεστ με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους ράπιντ τεστ.

Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται όχι μόνο από τους μη εμβολιασμένους μαθητές αλλά επίσης και από τους εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλαδή των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα 5 ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο εβδομαδιαίων σελφ τεστ, δηλαδή συνολικά τρία σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Τι θα γίνει με τις ελλείψεις στα σελφ τεστ

Όσον αφορά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με ελλείψεις των σελφ τεστ, θα δοθούν αύριο στην είσοδο των σχολείων 5 self test στις 7 το πρωί. Αντίστοιχα, στην περιφέρεια θα λάβουν ένα τεστ και στη συνέχεια εκτιμάται ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα μπορέσουν να πάρουν τα υπόλοιπα από τα φαρμακεία.  Σημειώνεται ωστόσο ότι δε θα μπορέσουν αυτοί που θα μοιράσουν τα τεστ στα σχολεία να εξακριβώσουν τον ΑΜΚΑ των δικαιούχων.

Πρεμιέρα με … στάση εργασίας από την ΟΛΜΕ

Σε στάση εργασίας καλεί τη Δευτέρα η ΟΛΜΕ για να μπορέσουν να παραστούν οι εκπαιδευτικοί σε παράσταση διαμαρτυρίας.
Η ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει ελλιπές το υγειονομικό πλαίσιο και προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας για αύριο, από τις 12 έως τις δύο μετά το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ, αναφέρει:

«Το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα προχωρήσει σε διερεύνηση θεσμικών και νομικών ενεργειών. για τη διασφάλιση της προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.
Καλούμε τους/τις συναδέλφους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στις 13.30 μμ στο ΥΠΑΙΘ για να απαιτήσουμε τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! Για το λόγο αυτό κηρύσσουμε 2ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 12.00 – 14.00!».

Στην ανακοίνωσή της ο ΟΛΜΕ σημείωνει ακόμη ότι στη συνάντησή τους με την υπουργό Παιδείας δεν υπήρξε «καμία θετική ανταπόκριση στα προβλήματα και στα επιστημονικώς τεκμηριωμένα αιτήματα».

Οι προτάσεις της ΟΛΜΕ είναι: αραίωση των πολυπληθών τμημάτων, πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, αποσυμφόρηση στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες και δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά).

Η ΟΛΜΕ διαφωνεί, επίσης, με τις συγχωνεύσεις τμημάτων και με το μέτρο που προβλέπει κλείσιμο τμήματος μόνο εφόσον νοσήσει το 50%+1 των μαθητών/τριών.

Η Ομοσπονδία κατηγορεί το υπουργείο, ότι κάλεσε την ΟΛΜΕ «για να καλύψει επικοινωνιακές ανάγκες», μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των μέτρων που αποφάσισε το ΥΠΑΙΘ για την επαναλειτουργία των σχολείων, ενώ η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει εγγράφως στις 16/12 άμεση συνάντηση με την υπουργό Παιδείας. «Η κ. Κεραμέως δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει, έστω και αρνητικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.

Μαζί με την χώρα μας αύριο θα ανοίξουν ξανά και τα σχολεία στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με στοιχεία του Kreport θα λειτουργήσουν με τους εξής τρόπους:

Ολλανδία: Προαιρετική η μάσκα, τεστ δύο φορές την εβδομάδα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε καραντίνα όλη η τάξη μετά το πρώτο κρούσμα. Επαγγελματικές σχολές, κολέγια και πανεπιστήμια κλειστά.

Βέλγιο: Υποχρεωτική η μάσκα. Διακοπή μαθημάτων, αν σε ένα τμήμα παρουσιαστούν δύο κρούσματα σε επτά ημέρες.

Ιταλία: Υποχρεωτική η μάσκα και τεστ πριν την επιστροφή στα σχολεία. Αν υπάρχουν δύο κρούσματα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές μπαίνουν σε καραντίνα. Από το τρίτο κρούσμα σε καραντίνα όλη η τάξη.

Ισπανία: Από το τρίτο κρούσμα της τάξης οι αρχές κάθε περιφέρειας αποφασίζουν τι μέτρα λαμβάνονται.

Γαλλία: Υποχρεωτική η μάσκα. Μόνο οι θετικοί στον ιό μαθητές πρέπει να απομονωθούν. Οι υπόλοιποι επιστρέφουν στην τάξη μετά από αρνητικό τεστ. Οι τοπικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν το κλείσιμο τάξεων αν υπάρχουν πολλά κρούσματα.

Γερμανία: Υποχρεωτική η μάσκα. Έγιναν καθημερινά τεστ την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές, από αυτή τη Δευτέρα επιστρέφουν στα τρία τεστ, τηλεκπαίδευση προβλέπεται ανά σχολείο μόνο αν υπάρχουν πολλά κρούσματα. Τεστ-γλυφιτζούρι θα διατίθεται, προς τα τέλη Ιανουαρίου, τρεις φορές την εβδομάδα για τα παιδιά παιδικών σταθμών και νηπιαγωγεία.

Βουλγαρία: Δύο τεστ για κάθε μαθητή την εβδομάδα, τηλεκπαίδευση για όποιον αρνείται το τεστ. Όσοι έχουν “πράσινο πάσο” (εμβολιασμός ή ανάρρωση) δεν χρειάζονται τεστ.

Αυστρία: Υποχρεωτική η μάσκα. Γίνονται τρία τεστ την εβδομάδα, οι θετικοί απομονώνονται, εξαίρεση για όσους έχουν κάνει ενισχυτική δόση εμβολίου και ύστερα από αρνητικό τεστ

Βρετανία: Κλείσιμο τάξεων προβλέπεται μόνο ως έσχατο μέσο αποτροπής της διασποράς όταν έχουν αποτύχει όλα τα άλλα. Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη στην Αγγλία, προαιρετικά δύο τεστ την εβδομάδα.

Πορτογαλία: Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά από αύριο. Οι μαθητές δεν χρειάζεται να απομονωθούν ακόμη και αν υπάρξει κρούσμα στην τάξη, αν δεν ζουν στο ίδιο σπίτι με διαγνωσμένο κρούσμα.

Ρουμανία: Από το πρώτο κρούσμα κάθε τάξη αρχίζει τηλεκπαίδευση που τελειώνει σε μια εβδομάδα, αν όλα τα παιδιά έχουν αρνητικό τεστ. Αν κλείσουν οι μισές τάξεις, κλείνει όλο το σχολείο.

Κροατία: Οι γιατροί κάθε σχολείου αποφασίζουν αν πρέπει να μεταβεί σε τηλεκπαίδευση. Γενικός κανόνας τα σχολεία να λειτουργούν ακόμη και με τους μισούς μαθητές στην τάξη.

Πολωνία: Δεν υπάρχουν επίσημα μέτρα, επαφίεται σε κάθε διευθυντή σχολείου η αποτροπή της διασποράς του ιού. έγινε μια εβδομάδα τηλεκπαίδευσης πριν τις διακοπές και μια μετά την πρωτοχρονιά. Ο υπουργός Παιδείας θέλει τα σχολεία ανοιχτά, ο υπουργός Υγείας θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανοίξουν κανονικά.

Σλοβακία: Υποχρεωτική η μάσκα από την πρώτη τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μπαίνουν σε καραντίνα όσοι μαθητές της τάξης δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από covid.

Σλοβενία: Τρία τεστ την εβδομάδα, τα προμηθεύουν οι γονείς, γίνονται όμως στην τάξη. Από το πρώτο κρούσμα μαθητή ή καθηγητή ολόκληρη η τάξη σε καραντίνα για δέκα ημέρες, θα μειωθεί στις επτά την επόμενη εβδομάδα.

Τσεχία: Καραντίνα ανά τάξη από το πρώτο κρούσμα. Δύο τεστ την εβδομάδα, θα μειωθούν σε ένα από τις 17 Ιανουαρίου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα