Λονδίνο: Λίγες μέρες πριν την επίθεση είχε αποφυλακιστεί ο δράστης

222

Λίγες μέρες πριν την χθεσινή επίθεση με τρεις τραυματίες στο Στρίθαμ ο φερόμενος δράστης, που έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, είχε βγει από τη φυλακή, αφού εξέτισε μέρος της ποινής του (τριών ετών και τεσσάρων μηνών) για αδικήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία.

 

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Σουντές Αμάν, είχε καταδικαστεί για ανάρτηση βίντεο τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και μετά την αποφυλάκισή του θεωρούνταν επικίνδυνος με αποτέλεσμα να τεθεί υπό παρακολούθηση.

Εν μέσω ερωτημάτων για το γεγονός ότι πραγματοποίησε την επίθεση ενώ παρακολουθούνταν, επικεφαλής ανέφερε ότι αφενός οι αρχές είχαν ανησυχίες, όταν ο ύποπτος βρισκόταν στη φυλακή, αλλά δεν είχαν δικαίωμα να τον κρατήσουν πίσω από τα κάγκελα, και αφετέρου οι αστυνομικοί έδρασαν γρήγορα επειδή τον παρακολουθούσαν. «Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερο» είπε.

Οι αστυνομικοί σκότωσαν τον 20χρονο, αφού τον πυροβόλησαν πέντε φορές. Γι’ αυτό ξεκίνησε ανεξάρτητη έρευνα. «Είναι υποχρεωτικό να διεξάγουμε έρευνα, όταν η αστυνομία σκοτώνει θανάσιμα έναν άνθρωπο» δήλωσε ο αρμόδιος υπεύθυνος.

Στόχος του να πεθάνει σαν μάρτυρας
Σύμφωνα με τον Guardian, ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής το 2018, όταν ο Αμάν είχε συλληφθεί και καταδικαστεί, στην κορυφή λίστας με τους «στόχους της ζωής» του σε σημειωματάριο, που βρέθηκε στο σπίτι του από το σπίτι του, ήταν να πεθάνει σαν μάρτυρας, ενώ πίστευε στη ζωή μετά θάνατον.

Μετά από έκτακτη συνεδρίαση στην Ντάουνινγκ Στριτ ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι σήμερα η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σχέδια για αλλαγές στο σύστημα σχετικά με την αντιμετώπιση των καταδικασθέντων για τρομοκρατικά αδικήματα.

Το ίδιο είχε κάνει δύο μήνες πριν, μετά την επίθεση με με μαχαίρι κατά την οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Γέφυρα του Λονδίνου, προαναγγέλλοντας αυστηρότερη αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πάτελ, υποστήριξε χθες ότι σχεδιάζεται αναθεώρηση των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση αδειών και τερματισμός των πρόωρων αποφυλακίσεων. «Το σωστό είναι τα άτομα αυτά να παραμένουν στην φυλακή», δήλωσε.

Όσον αφορά την κατάσταση των τραυματιών, σύμφωνα με την μητροπολιτική αστυνομία, δεν θεωρείται ότι απειλείται η ζωή του 40χρονου, ο οποίος διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Η δεύτερη τραυματίας, 50χρονη γυναίκα, υπέστη τραύματα που δεν θεωρούνται κρίσιμα, ενώ η τρίτη, μια 20χρονη, είναι ελαφρά τραυματισμένη.