Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω του συλλαλητηρίου – Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει

96

sxoleia-ekpaideusiΚλειστή είναι αυτή την ώρα η οδός Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας καθώς έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στα Προπύλαια διαδηλωτές για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σταδιακά θα κλείσουν και άλλοι δρόμοι στο κέντρο, δεδομένου ότι μετά τις 12 θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή.

Να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή περισσότερες από 150 σχολές βρίσκονται σε κατάληψη με τις συνελεύσεις τους να αποφασίζουν παρατάσεις.

Δείτε live την κίνηση εδώ

sidagma-kinisi

Στο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, σήμερα 8 Φεβρουαρίου, με κεντρικό αίτημα τη μη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θα συμμετάσχουν 150 φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητές, εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 12.00 στα Προπύλαια.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων, όπου εκφράζεται η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα: «Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θέτει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που τσακίζει τις σπουδές και τα πτυχία.

Η κυβέρνηση αποτελεί μειοψηφία στους χώρους εκπαίδευσης και επιμένει να φέρει το νομοσχέδιο με όσα απορρίψαμε η πλειοψηφία των φοιτητών. Το νομοσχέδιο είναι ακόμα χειρότερο από ό,τι προβλέπαμε! Από την μία φέρνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με όλα τα κομφόρ και μπόλικη κοροϊδία περί «αυστηρών κριτηρίων» και τρόπων εισαγωγής, Φτάνει στο σημείο να προβλέπει δίδακτρα στα ελληνόφωνα προπτυχιακά (!) (υπάρχει ήδη στα ξενόγλωσσα) για τους αλλοδαπούς φοιτητές, ανοίγοντας το δρόμο για τη γενίκευσή τους! Τα «περί αναβάθμισης» των δημοσίων ΑΕΙ πάνε περίπατο αφού επιβεβαιώνεται ότι ακολουθείται ο ίδιος δοκιμασμένος δρόμος της ενίσχυσης της λειτουργίας των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που φέρνει τζίρους για τους επιχειρηματίες και υποχρηματοδότηση, ελλείψεις και υποβαθμισμένα πτυχία για τους φοιτητές».

Στην ίδια ανακοίνωση, απευθύνουν πανελλαδικό κάλεσμα για το σημερινό συλαλλητήριο.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν και 8 σύλλογοι μελών ΔΕΠ, οι οποίοι εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση: «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια πανεπιστήμια που, παρά την πάγια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, παράγουν υψηλής ποιότητας και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο. Αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους ενάντια στην υποβάθμιση και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής γνώσης», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Πρόκειται για τους ακόλουθους συλλόγους: Σύλλογος μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου Πατρών, Σύλλογος επιστημονικού διδακτικού προσωπικού Παντείου, Ενιαίος φορέας διδασκόντων της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ενιαίος σύλλογος διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Σύλλογος διδασκόντων Θετικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Σύλλογος μελών ΔΕΠ Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, Σύλλογος ΔΕΠ Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Στις κινητοποιήσεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει και η ΟΛΜΕ. Παράλληλα, κήρυξε στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Σήμερα, έχει κηρύξει απεργία και η ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού), σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φοιτητές.
Στάσεις εργασίας από τις 11 π.μ. έχει αποφασίσει για σήμερα και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ για τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στο συλλαλητήριο.

Σημειώνεται πως μετά τις νέες γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων, οι καταλήψεις συνεχίζονται σε τουλάχιστον 150 σχολές μέχρι τις 13/2 ενώ βάσει των συνθηκών, στις περισσότερες περιπτώσεις ξεκινούν – ή έχουν ήδη ξεκινήσει – οι διαδικτυακές εξετάσεις, προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.