Αγρότες: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα από τα μπλόκα – Κλείνουν τα παράθυρα παροχολογίας από το Μαξίμου

109

agrotesOι αγρότες στα μπλόκα προχωρούν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων, ακόμα και εθνικών οδών όπως επίσης και τελωνείων

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες μετά τις αποφάσεις που έλαβαν κατά την πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας.

Αποφάσεις που, συνοψίστηκαν σε επιστολή των αγροτών προς την κυβέρνηση με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, στην οποία περιλαμβάνονται τόσο τα αιτήματά τους για τη λήψη άμεσων μέτρων όσο και ένα παράρτημα για τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι αγρότες στα μπλόκα προχωρούν σε ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων, ακόμα και εθνικών οδών όπως επίσης και τελωνείων.

Πού θα πραγματοποιηθούν αποκλεισμοί δρόμων

Την Πέμπτη, σε ωριαίους αποκλεισμούς δρόμων αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν οι αγρότες των μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα θα προχωρήσουν σήμερα σε αποκλεισμό της Εγνατίας οδού από 15:30-16:30 στα Γρεβενά στον κόμβο της Μυρσίνης, της επαρχιακής οδού Κοζάνης – Φλώρινας στον κόμβο Φιλώτα, από 16:00 με 17:00, ενώ αποφασίστηκε και το κλείσιμο του τελωνείου Καστοριάς στις 12 το μεσημέρι.

Σύσσωμοι οι αγρότες το μεσημέρι της Παρασκευής θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των συνόρων Φλώρινας – Βόρειας Μακεδονίας για 4 ώρες, με αποκλεισμό κυρίως των διερχομένων φορτηγών.

Σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της οδού μπροστά από τον κόμβο του Φιλώτα Φλώρινας προχωρούν σήμερα από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα οι αγρότες.

Θα ακολουθήσει σύσκεψη προκειμένου, και σε συνεργασία με την Πανελλήνια Επιτροπή Μπλόκων, να σχεδιάσουν το πλάνο των επόμενων κινητοποιήσεων τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τον νομό Καρδίτσας και Φαρσάλων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενώ αναμένουν την απάντηση της κυβέρνησης, και με το βλέμμα στην Αθήνα για συλλαλητήριο με τρακτέρ.

Την Παρασκευή, στις 6.30 διοργανώνουν μεγάλο συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας, ενώ σήμερα αναμένουν εμπόρους, επαγγελματοβιοτέχνες και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι με αυτοκινητοπομπή θα μεταβούν στο μπλόκο και θα συμμετέχουν στον αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.

Σήμερα, στις 8.30 το βράδυ θα βρεθεί στο μπλόκο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αγρότες: Το Μαξίμου περιμένει πλαίσιο και επιτροπή διαλόγου

Με την επιστολή των αγροτών που περιλαμβάνει τα αιτήματά τους και ένα συνοδευτικό παράρτημα για τη Θεσσαλία να αποστέλλεται αργά χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εκπέμπει σχεδόν μονότονα ότι είναι ότι ανοιχτή σε διάλογο, ο οποίος όμως θα έχει οργάνωση από μέρους των αγροτών και συγκεκριμένο πλαίσιο με ρεαλιστικά αιτήματα. Ενδεικτική αυτής της κυβερνητικής διάθεσης ήταν η χθεσινή εμφάνιση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη σε συγκέντρωση αγροτών της Φθιώτιδας, κατόπιν ραντεβού που «έκλεισε» στον αέρα του ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ, όπου και συμφωνήθηκε οι πληγέντες αγρότες της περιοχής να υπαχθούν στις ευνοϊκές πρόνοιες αποζημίωσης που ισχύουν για τους αγρότες της Θεσσαλίας μετά τον Daniel.

Με την παρουσία του και την ανοιχτή συζήτηση με τους αγρότες, ο κ. Αυγενάκης θέλησε να δείξει πώς μπορεί να γίνει διάλογος με αντιπροσωπεία των αγροτών την επόμενη εβδομάδα στο υπουργείο, εφόσον οι διαμαρτυρόμενοι κάνουν πράξη τις προαναγγελίες για μεταφορά των κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Και από το Μαξίμου, πάντως, εκπέμπουν σήμα ετοιμότητας για μια συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με μια αντιπροσωπεία αγροτών, αρκεί, όμως, αυτή να εκπροσωπεί γνησίως και αντιπροσωπευτικά τα μπλόκα.

Πλην όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κλείνει» τα παράθυρα άκρατης παροχολογίας, κάτι που επεσήμανε για δεύτερη συναπτή μέρα χθες από το Χαϊδάρι, μετά την πρώτη του αναφορά στη συζήτηση με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου προχθές. «Η δουλειά μας είναι να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα κοινωνικά αιτήματα με δικαιοσύνη και να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο ή να διαδηλώνει πιο έντονα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης με νόημα. Πρακτικά, είπε ότι οι αγρότες δεν θα πάρουν όλα όσα ζητούν, επειδή οι κινητοποιήσεις τους προκαλούν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ενώ παράλληλα υπάρχουν και δημοσιονομικές ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη λένε στο protothema.gr ότι το ζήτημα της ΚΑΠ είναι υπό διαπραγμάτευση με την Ευρώπη, ενώ θυμίζουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν αυτή που έδωσε μάχη για να μην μειωθούν οι πόροι για τη χώρα μας, σε αντίθεση με τους Ευρωσοσιαλιστές και τους Πρασίνους στο Ευρωκοινοβούλιο που πίεζαν για ακόμη πιο γρήγορη εφαρμογή της ατζέντας της «πράσινης μετάβασης». Κατά τα άλλα, στο κυβερνητικό επιτελείο συζητούν ορισμένες «τεχνικές παρεμβάσεις», όπως ενδεχομένως το σενάριο η επιδότηση για το πετρέλαιο να δοθεί «μπροστά», αλλά αυτό απαιτεί την έγκριση του οικονομικού επιτελείου που δεν έχει δοθεί ακόμα.