Κορωνοϊός – Βραζιλία: Πάνω από 2 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 77.000 θάνατοι

568

«Δεν έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα της πανδημίας», δήλωσε καθηγητής ιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Χρειάστηκαν μόλις 27 ημέρες προκειμένου η Βραζιλία να καταγράψει ένα εκατ. κρούσματα του νέου κορωνοϊού και να συμπληρώσει τα δύο εκατ. ασθενείς. Τον Μάιο ο ρυθμός μετάδοσης μετριάστηκε, όμως από τον Ιούνιο επιταχύνθηκε εκ νέου και από τότε καταγράφονται κατά μέσο όρο σχεδόν 40.000 κρούσματα κάθε μέρα και πάνω από 1.000 θάνατοι.

Πλέον, η Βραζιλία αριθμεί περισότερα από δύο εκατ. καταγεγραμμένα κρούσματα και σχεδόν 77.000 θανάτους εξαιτίας τoy Covid 19. Την Πέμπτη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βραζιλία ανήλθαν σε 2.012.151, ενώ οι θάνατοι ήταν 76.688.

Παρά την ταχεία εξάπλωση του ιού, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο νυν πρόεδρος, πίεσε τις τοπικές κυβερνήσεις να άρουν τους περιορισμούς και την καραντίνα.

Ο Μπολσονάρου, ο οποίος βρέθηκε θετικός από τον ιό την περασμένη εβδομάδα, έχει μειώσει τους κινδύνους για την υγεία του και αγωνίστηκε ενάντια στις κοινωνικές αποστασιοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις τους χειρότερες από την ίδια την ασθένεια. Υπό πίεση, πολλοί κυβερνήτες και δήμαρχοι έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας μεγαλύτερη εξάπλωση της πανδημίας.

«Η ασθένεια εξελίχθηκε όχι μόνο με την πάροδο του χρόνου, αλλά και στις γεωγραφικές περιοχές», δήλωσε ο Ρομπέρτο Μεντρόνιο, καθηγητής ιατρικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο. «Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα στη Βραζιλία λόγω αυτών των διαδοχικών επιδημιών που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές», κατέληξε.

Πληροφορίες: protothema.gr