Αρχική Uncategorized Κορωνοϊός – Για πολλές μέρες ακόμη θα πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι

Κορωνοϊός – Για πολλές μέρες ακόμη θα πεθαίνουν δεκάδες άνθρωποι

353

Μία χαραμάδα ελπίδας ότι η πανδημία αρχίζει με αργό ρυθμό να σταθεροποιείται, έστω και σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, άφησαν οι επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, το βράδυ της Πέμπτης.

Σα να βιάζεται να ξεθυμάνει πριν τα Χριστούγεννα, η μολυσματική δράση του ιού σαρώνει τις 27 από τις 75 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με πολλές περιοχές να εκδηλώνουν αυξητική τάση στην καταγραφή κρουσμάτων, όπως η Σάμος, η Πρέβεζα, η Ευρυτανία, τα Χανιά.

Φέτος, ίσως

Το σίγουρο προς το παρόν είναι ότι σε αντίθεση με άλλους επιστήμονες που διαβλέπουν την κορύφωση του πανδημικού κύματος στο διάστημα από τα Χριστούγεννα μέχρι την Πρωτοχρονιά, με συνακόλουθη αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα όσο και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι οι φετινές γιορτές θα είναι διαφορετικές από τις περυσινές, σε ό,τι αφορά τα περιοριστικά μέτρα, την αυστηροποίηση και την επέκταση τους ανεξαιρέτως στον γενικό πληθυσμό. 

Ομως η διάβρωση που έχει προκαλέσει στο τείχος ανοσίας η πανδημία, διακτινίζοντας τον εαυτό της μέχρι αυτή την ώρα σε 54.000 ανθρώπους, όσα δηλαδή υπολογίζονται τα ενεργά κρούσματα, προλειαίνει ένα 15νθήμερο με πολλούς νεκρούς, πολλούς διασωληνωμένους και πολλές μολύνσεις.

Η προδιάθεση

Την ώρα που ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης εξηγεί πως υπάρχουν πλέον σαφή στοιχεία για γενετική προδιάθεση στη σοβαρή νόσο, αλλά και στον θάνατο από κοροναϊό στις νεότερες ηλικίες, με αποτέλεσμα  όταν ο ιός εισβάλλει σε οικογένειες που έχουν αυτή την προδιάθεση, η πιθανότητα να καταλήξουν πολλά μέλη της να είναι σημαντική, η Βάνα Παπαευαγγέλου δεν κρύβει τη δυσφορία της για το κλίμα εφησυχασμού που παρατηρεί σε σημαντική μερίδα του πληθυσμού.

Σε όλα τα νοσοκομεία

Σχεδόν 4.500 άνθρωποι νοσηλεύονται με τον ιό σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και κάθε μέρα που περνά τα ασθενοφόρα διακομίζουν από 400 μέχρι 490 ανθρώπους. Σχεδόν το 90% των κρεβατιών στις ΜΕΘ για κοοροναϊό είναι καλυμένες, όμως αυτό το 10% που περισσεύει είναι από κρεβάτια που συνεχώς προστίθενται, όπως προστίθενται, σε βάρος άλλων κλινικών, σε βάρος άλλων ασθενών και ασθενειών. 

Μέσα στην κοινωνία και στα ζωντανά της κύτταρα η μετάλλαξη Δέλτα αποδεικνύει καθημερινά πως οι μολυσματικές της ακίδες διαπερνούν σε μικρό μεν, ανησυχητικό δε ποστοστό και την ασπίδα προστασίας των διπλά εμβολιασμένων με αποτέλεσμα όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, από τους διασωληνωμένους το 81% να φορά εμβολιασμένους και το 19% ανεμβολίαστους.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr