Κοροναϊός : Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη Νέα Σμύρνη Λάρισας – Στα 4 τα θετικά τεστ

423

Ανακούφιση στις Αρχές και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκαλεί η είδηση ότι από το σύνολο των τεστ που διενεργήθηκαν στον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας εντοπίστηκαν συνολικά μόλις 4 θετικά κρούσματα.

Ανακούφιση στις Αρχές και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκαλεί η είδηση ότι από το σύνολο των τεστ που διενεργήθηκαν στον οικισμό Νέας Σμύρνης Λάρισας εντοπίστηκαν συνολικά μόλις 4 θετικά κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa.gr, στις 200 εναπομείνασες δειγματοληψίες που έγιναν χθες στη συνοικία των Ρομά και εξετάστηκαν από τον ΕΟΔΥ, δε βρέθηκε κανένα θετικό στον κοροναϊό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ένα ακόμη θετικό κρούσμα έχει καταγραφεί στην περιοχή αλλά δεν αφορά τη δειγματοληψία που έγινε χθες. Πρόκειται για άτομο που διαμένει μέσα στον οικισμό των Ρομά, αλλά είχε προσέλθει μόνο του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, λόγω των συμπτωμάτων που εμφάνισε.

Υπενθυμίζεται πως στα 113 που εξετάστηκαν χθες στη Λάρισα από την ίδια πληθυσμιακή ομάδα, βρέθηκαν μόλις τρία θετικά.

Το πρωί εξάλλου έγιναν στοχευμένες δειγματοληψίες τόσο στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα, όσο και στον Τύρναβο.

Σε εξέλιξη η επιχείρηση μεταφοράς σε κέντρο καραντίνας
Εν τω μεταξύ, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς των πρώτων 14 Ρομά που βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό στο κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» στην περιοχή της Νίκαιας.

Το κέντρο είναι κλειστό λόγω οικονομικών προβλημάτων και αποφασίστηκε να λειτουργήσει ως κέντρο καραντίνας, με απόφαση της κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα κοροναϊού μεταξύ των Ρομά ανέρχονται σε 25. Μέχρι τη μεταφορά τους στην «Αρωγή» βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου τόνισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την κοινότητα της Νέας Σμύρνης Λάρισας είναι τα ίδια με αυτά που έχουν ληφθεί στις υπόλοιπες περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα.

 

Καταγγελίες δημάρχου Κιλελέρ
Αν και τα θετικά νέα από τους ελέγχους στα 313 τεστ δημιουργούν ανακούφιση, αίσθηση προκάλεσαν  οι καταγγελίες του δημάρχου Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλου. Ο δήμαρχος Κιλελέρ δήλωσε στο onlarissa.gr ότι τα προηγούμενα 24ωρα πολλοί Ρομά μετακινήθηκαν από τον οικισμό Νέας Σμύρνης σε κοντινά χωριά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νασιακόπουλος ανέφερε ότι όταν ακούστηκε ότι ο οικισμός θα τεθεί σε αποκλεισμό, εκατοντάδες άτομα μετακινήθηκαν σε χωριά κοντά στη Λάρισα, όπου υπάρχουν κάποιες οικογένειες Ρομά.

Η καταγγελία έχει προκαλέσει ανησυχία καθώς εάν έχει παραβιαστεί σε τέτοια έκταση η καραντίνα υπάρχει φόβος για το ενδεχόμενο εκτός από τα 20 επιβεβαιωμένα κρούσματα να προκληθεί μεγαλύτερη διασπορά του κοροναϊού.

Η ανησυχία εδράζεται στο γεγονός ότι σε όλη τη Θεσσαλία διαμένουν συνολικά πάνω από 25.000 Ρομά, οι οποίοι έχουν σχέσεις μεταξύ τους και μετακινούνται συχνά. Εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξει μεγάλη διασπορά του κοροναϊού και η κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου.

 

Ανησυχία και στην Αχαΐα
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι τοπικές αρχές και στην Αχαΐα, καθώς και εκεί υπάρχουν οικισμοί Ρομά.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι οικισμοί Ρομά στον Ρηγανόκαμπο και την Κάτω Αχαΐα.

Εντείνεται η προσπάθεια ενημέρωσης
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Ρομά Βασίλης Πάντζος τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι στον οικισμό γίνεται προσπάθεια ενημέρωσης για τον κίνδυνο. «Είμαστε στο πλευρό της πολιτείας» διαβεβαίωσε.

«Υπάρχει έλλειψης ενημέρωσης και άλλη νοοτροπία. Ήταν λίγες οι ώρες να ενημερώσουμε τον κόσμο τι πρέπει και πώς πρέπει να γίνει» εξήγησε.

«Δεν είναι αυτοί που αντιδρούν η συντριπτική πλειονότητα… Σε μεγάλο βαθμό η κοινότητα των Ελλήνων τσιγγάνων πειθαρχεί και σέβεται τους κανόνες, ένας μέρος τους δεν πειθαρχεί όπως γίνεται σε όλες τις κοινωνίες» τόνισε ο κ. Πάντζος.

Τροφοδοσία στη Νέα Σμύρνη Λάρισας
Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου της καραντίνας του οικισμού Ρομά της Νέας Σμύρνης της Λάρισας, όπως είχε αποφασιστεί στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Σύμφωνα με το σχέδιο της καραντίνας, με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων προχωράει η διαδικασία της τροφοδοσίας ειδών πρώτης ανάγκης της περιοχής.

Σε κομβικά σημεία εγκαταστάθηκαν 7 οικίσκοι οι οποίοι θα λειτουργούν ως σημεία τροφοδοσίας των κατοίκων της περιοχής με τρόφιμα και άλλα είδη.

Πιο συγκεκριμένα τα σημεία τροφοδοσίας έχουν οριστεί στις οδούς: Σωκράτους και Πλάτωνος, Αρχιμήδους και Πλάτωνος, Τέρμα Πλάτωνος και Βοιωτίας, Δανάης και Aεροδρομίου, Δανάης και Αρχιμήδους, Ροδιάς και Καραμανλή.

«Οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι»
«Πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση των Ρομά στην εποχή του κορωνοϊού. Οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και δέκτες του μίσους. Ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Κάνουμε ότι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητάς τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την υπόθεση.

«Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας».

Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα» ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας .

Όλα τα μέτρα
Σε δομή φιλοξενίας εκτός καραντίνας έχουν μεταφερθεί οι θετικοί στον κορονοϊό κάτοικοι του οικισμού και υπό ισχυρή επιτήρηση, ενώ σε ξενοδοχεία έχουν μεταφερθεί όσοι κάτοικοι της περιοχής ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες για προληπτικούς λόγους. Επίσης , αποφασίστηκε πέρα από την παραμονή των κατοίκων του οικισμού της Νέας Σμύρνης σε 14ημερη καραντίνα:

· Η αναστολή των λαϊκών αγορών για 14 ημέρες στη Θεσσαλία
· Η απαγόρευση άσκησης κάθε μορφής πλανόδιου εμπορίου
· Η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας.
· Ο ορισμός 4 διαμεσολαβητών στις περιοχές αυτές μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και ρομά.
· Οριστικοποιήθηκε το πλάνο τροφοδοσίας του οικισμού νέας Σμύρνης σε τρόφιμα, φάρμακα υγειονομικό υλικό
· Η ενίσχυση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, της Πυροσβεστικής και του ΕΣΥ στην περιοχή
· Το κλείσιμο της δομής μεταναστών στο Κουτσόχερο, γιατί προέκυψε συσχέτιση με τον οικισμό σε καραντίνα

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς και τόνισε ότι η εξέλιξη της πανδημίας στο συγκεκριμένο οικισμό «αποδεικνύει πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση». Για το λόγο αυτό «συνιστούμε στους κατοίκους όλης της Θεσσαλίας να μείνουν σπίτι τους» τόνισε.