Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη περιοδεύει στη Θεσσαλία

της Μαριάννας Μανωλοπούλου

221

 

Λίνα Μενδώνη: Δέκα χρόνια γενική γραμματέας, πλέον η νέα επικεφαλής του υπουργείου Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, θα περιοδεύσει στην περιφέρεια Θεσσαλίας από σήμερα(2/7) έως και τη Δευτέρα 5 Ιουλίου για να παρευρεθεί σε σημαντικούς πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς χώρους της περιοχής καθώς και για τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Επιστροφή των Μουσών. Λόγιοι, έμποροι και καλλιτέχνες στη Θεσσαλία τις παραμονές της Επανάστασης του 1821» στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

 

 

Όσον αφορά την περιοδική έκθεση του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, πρόκειται για ένα αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα και απεικονίζει την τέχνη στη Θεσσαλία κατά τις τελευταίες δεκαετίες πριν από την Επανάσταση. Την παραπάνω έκθεση στηρίζει τόσο η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου όσο και η Μητρόπολη Ελασσώνος που έχουν δανείσει πληθώρα αντικειμένων. Πρόσθετα εκθέματα “μεταναστεύουν” από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου, το Μουσείο Μπενάκη και τις συλλογές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Ακόμη, το τμήμα της Χάρτας του Ρήγα που είναι διαθέσιμο για πρώτη φορά αποτελεί εκχώρηση της Συλλογής του Ευθύμιου και Χαράλαμπου Δογάνη, προερχόμενο από το Αρχοντικό Γεωργίου Σβαρτς στα Αμπελάκια. Το Αρχοντικό αποτελεί σύμβολο της μεταμόρφωσης που χαρακτηρίζει εκείνη την εποχή και έχει κεντρικό ρόλο στην έκθεση, κυρίως μέσω της ψηφιακής προβολής του πρωτοπόρου εγχειρήματος των Αμπελακίων.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμά που θα ακολουθήσει η Υπουργός είναι:

Παρασκευή 2 Ιουλίου: 12.30 άφιξη Φθιώτιδες Θήβες, 13.30 Αρχαιολογικός Χώρος Αγχιάλου και Παλαιό Οινοποιείο, 15.30 Βελεστίνο.
Σάββατο 3 Ιουλίου: στις 9.00 π.μ. αναχώρηση για Μονές (Αγ. Λαυρεντίου- Αγ. Μαρίνας και Αγ. Γεωργίου).
Κυριακή 4 Ιουλίου: στις 18.30 συνάντηση με Δήμαρχο Λάρισας, 19.30 Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, 20.30 εγκαίνια Έκθεσης Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι την Δευτέρα 5 Ιουλίου στις 9.00 π.μ. η κα Μενδώνη θα παρευρεθεί στη Λάρισα προκειμένου να επισκεφτεί τώρα τα σεισμόπληκτα μνημεία από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό που διεξήχθη στις 3 Μαρτίου 2021 καθώς και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν. Προς υπενθύμιση, η κύρια σεισμική δόνηση έλαβε χώρα στις 12:16 και ήταν μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 24 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Λάρισας και 21 χιλιομέτρων από την Ελασσόνα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ενώ είχε γίνει και αισθητή σε πολλές περιοχές της Ελλάδας όπως στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Πηγές πληροφοριών: eleftheria.gr, larissanet.gr