Η διάρκεια επώασης του κορωνοϊού διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο

438

Ο χρόνος επώασης πιθανότατα να διαφέρει από άτομο σε άτομο αναφέρουν έρευνες.

Ο νέος κορωνοϊός αποτελεί έναν τύπο ιού, που μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική λοίμωξη τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα, με την μόλυνση αυτή να ονομάζεται COVID-19. Όπως για τους περισσότερους ιούς, έτσι και για τον κορωνοϊό ο χρόνος επώασής του ενδεχομένως να διαφέρει από ασθενή σε ασθενή. Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν τον πυρετό, τον βήχα, την δυσκολία στην αναπνοή ή τον πόνο στο στήθος ενώ η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα συνεχίζει την προσπάθεια για την εύρεση νέων δεδομένων για την καταπολέμηση του. Ορισμένα άτομα, που μολύνθηκαν με την νόσο COVID-19, παρουσίασαν λιγότερα τυπικά συμπτώματα, όπως η ναυτία, η διάρροια ενώ στα συμπτώματα προστέθηκαν και η απώλεια της οσμής και της γεύσης. Ο χρόνος επώασης, αφορά το διάστημα μεταξύ του χρόνου που μολύνεται κανείς από τον ιό και της έναρξης των συμπτωμάτων, χρόνος που πρέπει να διακρίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από την ασυμπτωματική ή την προσυμπτωματική φάση.

Τα επιστημονικά δεδομένα για τον χρόνο επώασης
Επί του παρόντος και σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η περίοδος επώασης του νέου κορωνοϊού κυμαίνεται από τις 2 έως και τις 14 ημέρες μετά την έκθεση ενός ατόμου στον ιό. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, περίπου το 97% των ατόμων που προσβάλλονται από το κορωνοϊού εμφανίζουν συμπτώματα εντός 11,5 ημερών μετά την έκθεση. Η μέση περίοδος επώασης φαίνεται να είναι περίπου οι πέντε ημέρες, με τις εκτιμήσεις αυτές να ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς μαθαίνουμε περισσότερο για τον νέο . Αρκετοί ασθενείς, που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό, έχουν αναφέρει ότι τα συμπτώματα αρχικά ήταν ήπια και σταδιακά επιδεινώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες.

Σημαντικές συμβουλές για τους τρόπους εξάπλωσης
Ο κοροναϊός φαίνεται να εξαπλώνεται κυρίως από άτομο σε άτομο, παρόλο που προέρχεται από ζώα, μέσω της στενής επαφής ή από σταγονίδια του βήχα, του φτερνίσματός ή και της ομιλίας ενός ασθενή, που έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό. Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν μεταδίδει τον κοροναϊό ακόμα και στην ασυμπτωματική ή την προσυμπτωματική φάση. Αν και ακόμα δεν είναι γνωστός ο ακριβής ρόλος των ασυμπτωματικών ασθενών στην μετάδοση του κοροναϊού, πιθανολογείται πως είναι μικρότερος συγκριτικά με τους συμπτωματικούς ασθενείς.

Στρατηγικές για να μείνουμε ασφαλείς
Οι στρατηγικές που θα ήταν καλό να ακολουθήσετε για να παραμείνετε ασφαλείς, περιλαμβάνουν, σύμφωνα με τους ειδικούς, την τήρηση προσωπικής υγιεινής, την χρήση μάσκας και την φυσική αποστασιοποίηση. Χρησιμοποιείστε σαπούνι και άφθονο νερό και πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον είκοσι δεύτερα ή χρησιμοποιήστε αντισηπτικό απολυμαντικό χεριών. Στα συμπληρωματικά μέτρα προστασίας συγκαταλέγονται:

Διατηρήστε τουλάχιστον δύο μέτρα απόσταση από ασθενείς όπως και από μεγάλες ομάδες ανθρώπων.
Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.
Μην μοιράζεστε προσωπικά σας αντικείμενα με άλλους, όπως ποτήρια ή άλλα σκεύη, καλλυντικά.
Απολυμάνετε τακτικά τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά και από πολλούς, όπως τα πόμολα, το πληκτρολόγιο ή το ποντίκι του υπολογιστή, οι διακόπτες. Πλύνετε καλά τα χέρια σας ή χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών για να τα καθαρίσετε, αφού αγγίξετε επιφάνειες όπως κουμπιά ανελκυστήρα ή ATM, λαβές αντλίας αερίου και καροτσάκια.

Πηγή: In.gr