Πέτσας για Τσαβούσογλου: Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

505

Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου. Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης από την ΕΕ για Τουρκία και Ταμείο Ανάκαμψης. Τι είπε για Τουρισμό ενόψει ανοίγματος την 1η Ιουλίου και πως απαντά για τα ΜΜΕ και την καμπάνια των 20 εκ ευρώ.

Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Θα προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ενώ ενόψει και της συνόδου κορυφής της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη παρέπεμψε στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη που ζήτησε πιο αποφασιστική αντίδραση από τους Ευρωπαίους στην τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο δηλώσεις.

Ο κ. Πέτσας ερωτηθείς για ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κυρώσεις απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά τους συνιστώντας να «περιμένετε νεότερα» και πρόσθεσε πως «εξαρτάται από την Τουρκία να αντιμετωπίζεται ως εταίρος και  όχι ως κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παρόλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως όλα τα θέματα θα τεθούν από τον πρωθυπουργό όπως κάνει σε όλα τα fora. «Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας. Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» επανέλαβε ο κ. Πέτσας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε επίσης να διευκρινίσει λεπτομέρειες γύρω από τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Δένδια στο Κάιρο. «Καμία δήλωση πριν να είμαστε έτοιμοι για συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες» ήταν το σχόλιό του σε ερώτημα για το αν η Ελλάδα συζητάει μειωμένη επήρεια στα νησιά όπως η Κρήτη ή μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Ιστορική ευκαιρία
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και τη σημερινή σύνοδο Κορυφής ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε ότι είναι μια ιστορική ευκαιρία και υπογράμμισε πως οι προτάσεις της Κομισιόν κινούνται στο πλαίσιο των θέσεων που έχει εκφράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες στην κοινή τους επιστολή.

Μάλιστα ο κ. Πέτσας επανέλαβε -ερωτηθείς σχετικά- ότι δεν υπάρχουν μνημονιακές υποχρεώσεις από τη χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης καθώς πρόκειται για επιχορηγήσεις και όχι για δάνεια.

Για τα ΜΜΕ και την καμπάνια
Ερωτηθείς ο κ. Πέτσας σχετικά με τα 20 εκ ευρώ για την ενημερωτική καμπάνια την περίοδο της πανδημίας και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να δοθούν στη δημοσιότητα τα ποσά που έχουν δοθεί σε κάθε ΜΜΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν μπορούν να δοθούν ποσά στη δημοσιότητα πριν ολοκληρωθούν αυτές οι πληρωμές από το Υπουργείο Οικονομικών. Το έχω πει από τις 10 Απριλίου στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της βουλής».

Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για μια «συνεκτική και μεθοδική εκστρατεία για τον κοροναϊό» η οποία όπως είπε «έσωσε ζωές». Πρόσθεσε ότι «ο θόρυβος εκκινεί από ένα ΜΜΕ που εκτοξεύει λάσπη στον πρωθυπουργό και την οικογένειά του και διακινεί fake news» φωτογραφίζοντας το Documento ενώ συμπλήρωσε πως «φαίνεται να έχει πάρει 1,8 δισ. ευρώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα ποσά θα δοθούν στη δημοσιότητα όταν πληρωθούν από το υπουργείο Οικονομικών» ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Παρακαλούμε τον κ. Τσίπρα να δώσει στη δημοσιότητα πόσα πήρε η συγκεκριμένη εφημερίδα επί των ημερών του».

Κινητικότητα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος
Η εισηγητική τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα:

«Ολοκληρώνεται σήμερα μια εβδομάδα έντονης κινητικότητας για θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος.
Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.
Για την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της Πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων.
Και βέβαια για την προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – συνοδευόμενος από κλιμάκιο Υπουργών – βρίσκονταν στο Ισραήλ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, με σκοπό, όπως δήλωσε ο ίδιος «να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε τη στρατηγική μας σχέσης, μέσω στενότερης συνεργασίας σε μια σειρά καθοριστικών τομέων».
Στη διάρκεια της επίσκεψης υπογράφηκαν σημαντικές διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό, την κυβερνοασφάλεια και τη Γεωργία. Συζητήθηκαν, ακόμη θέματα που αφορούν στην ενέργεια, την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία.
Ιδιαίτερης σημασίας συζήτηση έγινε για την «τουρκική δραστηριότητα που συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και ειδικότερα για «τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας». Όπως και για τις «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη Λιβύη» και την «απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών».
Επαναβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, η κοινή πεποίθηση για τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και η κοινή βούληση για την προώθηση του έργου. Σε ό,τι αφορά τη διμερή αμυντική συνεργασία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι μπορεί να αναπτυχθεί, «όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή».
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τους επικεφαλής κορυφαίων εταιρειών αμυντικού υλικού και επενδυτικών κεφαλαίων, προς τους οποίους απηύθυνε πρόσκληση για επενδύσεις στην Πατρίδα μας.

Η ΕΕ δεν μπορεί να φαίνεται αδύναμη στην εφαρμογή των αποφάσεών της
Την Τετάρτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός συμμετείχε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Αναφέρθηκε στο άνοιγμα του τουρισμού και επανέλαβε την πρόσκλησή του να γίνει μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα, Επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει, εντός του Ιουλίου, συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έβαλε στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο, τονίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της και αφετέρου ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο δηλώσεων. Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».

Επιπλέον, χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κάιρο. Έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Al Sisi, στον οποίο μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Sameh Shoukry, με τον οποίον συζήτησαν τα περιφερειακά θέματα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό και την τουρκική προκλητικότητα. Επίσης, αυτή η επίσκεψη ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε Ελλάδα και Αίγυπτος να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

Προετοιμαζόμαστε για το μεγάλο βήμα της 1ης Ιουλίου
Β. Σε ότι αφορά την πορεία για τη νέα κανονικότητα. Προετοιμαζόμαστε για το επόμενο μεγάλο βήμα, την 1η Ιουλίου, ημέρα που θα ανοίξουν πιο πλατιά οι πύλες της χώρας στον τουρισμό. Πρώτο μέλημά μας, όπως τόνισε κατ΄ επανάληψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και των επισκεπτών μας.
Έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενδυνάμωσης των δομών και των υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη ιχνηλάτηση ενδεχόμενων κρουσμάτων, την απομόνωση, την παροχή περίθαλψης.
Παράλληλα συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων θα λαμβάνονται – όπως ήδη γίνεται σε περιοχές της Ξάνθης – στοχευμένα, τοπικά, περιοριστικά, μέτρα.
Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ παράλληλα ενιαιοποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο κυρώσεων. Το νέο απλό και ομοιόμορφο πλαίσιο προβλέπει αυξημένες κυρώσεις για όσους είναι υπότροποι.
Στην πρώτη παράβαση εκτός του διοικητικού προστίμου (που εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιχείρησης) προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, στη δεύτερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες και στην τρίτη – εκτός του προστίμου – αν αυτή γίνεται εντός τριμήνου υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 90 ημέρες και αν γίνεται εντός εξαμήνου τότε η αναστολή λειτουργίας.
Σε κάθε περίπτωση επαγρυπνούμε, δεν εφησυχάζουμε. Εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας και υγείας δεν γίνονται.

Οικονομία
Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία.
Παρατείνεται έως και το τέλος του χρόνου, η ισχύς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, που σηκώνουν, πέρα από τις συνέπειες της πανδημίας, και το βάρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος.
Επεκτείνονται κατά δύο μήνες τα επιδόματα τακτικής ανεργίας για όσους δικαιούχους η σχετική επιδότηση έληξε εντός του Μαΐου.
Επεκτείνεται και για τον Ιούνιο η έκπτωση 25% για οφειλές και δόσεις ρυθμίσεων που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα, για επιχειρήσεις, επαγγελματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία.
Στο μεταξύ προχωρά και η θέσπιση πλαισίου που θα ανοίξει το δρόμο σε μικροχρηματοδοτήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι πολίτες που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, ή θέλουν να προχωρήσουν στη σύσταση πολύ μικρών επιχειρήσεων ή να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας, καθώς και όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου με βάση τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για μια «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.
Τέλος, παρατείνεται μέχρι 29 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Ψηφιακή μεταρρύθμιση
Δ. Σε ό,τι αφορά την ψηφιακή μεταρρύθμιση του Κράτους.
Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που στόχο έχουν να βελτιώσουν τη λειτουργία του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Γίνεται τώρα, ένα ακόμη βήμα καθώς οι Δήμοι μπορούν πλέον, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας να συνδεθούν με τα πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να αντλούν αυτόματα τη φορολογική ενημερότητα των προμηθευτών τους κατά τη διαδικασία της πληρωμής τους και έτσι πολίτες και επιχειρήσεις απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν φορολογική ενημερότητα και την περιττή γραφειοκρατία.

Ε. Σε ότι αφορά το Πρόγραμμα του Πρωθυπουργού.
Σήμερα το πρωί, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός παρέστη στην ειδική τελετή παραλαβής 20 πυροσβεστικών οχημάτων, που έγιναν δωρεά στο Πυροσβεστικό Σώμα από την εταιρία «Παπαστράτος».
Πρόκειται, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «για ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα γόνιμης σύμπλευσης του ιδιωτικού τομέα με το δημόσιο και με το εθελοντικό κίνημα. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, κερδίζει η Πατρίδα μας, κερδίζει ολόκληρη η κοινωνία».

Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης
Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συμμετέχει, με τηλεδιάσκεψη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Βασικά θέματα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι θέσεις μας είναι γνωστές και έχουν διατυπωθεί έγκαιρα, ανοιχτά και σε κάθε κατεύθυνση. Όπως, άλλωστε γνωρίζετε, το περιεχόμενο της πρότασης της Κομισιόν κινείται στην κατεύθυνση που είχαν προτείνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες χωρών μελών της Ένωσης, με την κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 25 Μαρτίου. Στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες, για το Ταμείο Ανάκαμψης:
-Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
-Να είναι ευέλικτο.
-Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
-Να χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό.
Είναι πολύ θετικό ότι κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να υπάρχει αφενός ευελιξία σε σχέση με τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου ένας μηχανισμός κοινού δανεισμού από τα κράτη-μέλη.
Πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών αντιλαμβανόμενοι πόσο ιστορική είναι η ευκαιρία αυτή, καλούνται να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Και να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών των ευρωπαίων πολιτών.
Καλούνται λοιπόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συμβιβάσουν το πόσο φιλόδοξο πρέπει να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και ποιο χρονικό ορίζοντα θα πρέπει να θέσουν για την ολοκλήρωσή του».

 

Πηγή: in.gr