Γαλλία: Συνέλαβαν 14χρονο μέσα στο σχολείο μετά από καταγγελία ότι έκανε bullying σε τρανς άτομο

271

 

teen_arrest

Οι αστυνομικοί φόρεσαν χειροπέδες στον έφηβο και τον συνόδεψαν έξω από την τάξη την περασμένη Δευτέρα – H κυβέρνηση Μακρόν υπερασπίστηκε τη σύλληψη

Η γαλλική κυβέρνηση υπερασπίστηκε τη σύλληψη ενός έφηβου αγοριού μέσα στην τάξη όπου έκανε μάθημα την περασμένη Δευτέρα, η οποία προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση πολλών μαθητών και γονέων, παρά την ευρεία υποστήριξη της καμπάνιας για την καταπολέμηση του bullying στα σχολεία.

Σύμφωνα με την Guardian, το έφηβο αγόρι συνελήφθη κατά τη διάρκεια του μαθήματος και οδηγήθηκε έξω από την τάξη από αστυνομικούς φορώντας χειροπέδες, έπειτα από καταγγελία ότι έκανε bullying σε transgender συνομήλικο άτομο.

Μια αστυνομική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η απόφαση για τη σύλληψη βασίστηκε στη «φύση των εξαιρετικά σοβαρών απειλών που διατυπώθηκαν και έχρηζαν άμεσης παρέμβασης». Ειδικότερα, ο έφηβος κατηγορήθηκε ότι έβαλε στο στόχαστρο ένα τρανς παιδί από διαφορετικό σχολείο, απειλώντας ότι θα του «έκοβε το λαρύγγι», λέγοντάς του ότι «απεχθάνεται αυτό το είδος ανθρώπου» και προτρέποντάς το να «πάει να αυτοκτονήσει».

Το περιστατικό, που σημειώθηκε στο προάστιο Αλφορβίλ του Παρισιού, εξόργισε συμμαθητές του 14χρονου συλληφθέντα αλλά και ορισμένους γονείς, που διερωτήθηκαν γιατί έπρεπε να γίνει η σύλληψη στον σχολικό χώρο, και μάλιστα εν ώρα μαθήματος. «Είναι ακόμη έφηβος, ανήλικος. Δεν είναι φυσιολογικά πράγματα αυτά… παρ’ όλο που είμαι αντίθετη σε όσα συνέβαιναν», είπε χαρακτηριστικά η 39χρονη μητέρα ενός παιδιού από το ίδιο σχολείο. Σύμφωνα με τη μαρτυρία μιας συμμαθήτριας του συλληφθέντα, ο διευθυντής χτύπησε την πόρτα της τάξης και ανακοίνωσε στα παιδιά ότι θα γινόταν μια σύλληψη. Έπειτα οι αστυνομικοί ήρθαν και φόρεσαν χειροπέδες στον έφηβο. «Νόμιζα ότι ήταν αδύνατον να μπουν αστυνομικοί στην τάξη. Σοκαριστήκαμε, κάποιοι έβαλαν τα γέλια από νευρικότητα», είπε η μαθήτρια.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση των Αρχών για τη σύλληψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν εξήγησε ότι τα πάντα έγιναν σε συμμόρφωση με τις πολιτικές που εφαρμόζονται πλέον για την καταπολέμηση της κακοποιητικής συμπεριφοράς, και ο στόχος ήταν να στείλει ένα «πολύ ισχυρό μήνυμα» για το bullying. «Έτσι βάζουμε τέλος στη μάστιγμα των κακοποιητικών συμπεριφορών, έτσι προστατεύουμε τα παιδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ντιντιέ Ζορζ, από ένα σωματείο εκπαιδευτικών, επισήμανε ότι παρόλο που τηρήθηκαν οι κανονισμοί για τη σύλληψη, αυτού του είδους οι παρεμβάσεις δεν συνιστώνται. «Η κοινή λογική ορίζει τέτοιου είδους συλλήψεις να γίνονται εκτός σχολείου, ακόμα κι όταν είναι τελείως δικαιολογημένες».

Η αμφιλεγόμενη σύλληψη έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι από τον χώρο της εκπαίδευσης είχαν στείλει ένα απειλητικό μήνυμα στους γονείς ενός αγοριού που ισχυριζόταν ότι δεχόταν bullying για μήνες, λέγοντάς τους ότι τα παράπονα που διατύπωναν δημόσια ήταν απαράδεκτα και προτρέποντάς τους να υιοθετήσουν μια πιο «εποικοδομητική συμπεριφορά». Ο έφηβος, που ονομαζόταν Νίκολας και ήταν 15 ετών, αυτοκτόνησε τελικά μια μέρα μετά την επιστροφή του στο σχολείο στις 5 Σεπτεμβρίου, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ αποκάλεσε την εν λόγω επιστολή «αισχρή» και υποσχέθηκε να εντείνει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να καταπολεμήσει το bullying.