ΕΛ.ΤΑ.: Τα ελληνικά γραμματόσημα “καταπολεμούν” όλες τις διακρίσεις

της Μαριάννας Μανωλοπούλου

767

 

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "ΕΛΤΑ Hellenic Post"

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) τονίζουν με τα γραμματόσημα τους έμπρακτα τη στήριξή τους ενάντια σε κάθε μορφή βίας, στη διαφορετικότητα και την ισότητα.

 

 

Μεταξύ εφιάλτη και ελπίδας στη σύγχρονη και πολιτισμένη Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψιν τα γεγονότα που συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα μας  εξακολουθεί να φαντάζει κάποιες στιγμές ουτοπική μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, μίσος, ζήλεια, αρνητικά σχόλια και φόβο για το αλλότριο.  Μια κοινωνία όπου η “διαφορετική” σεξουαλική ταυτότητα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και θεμελιώδη ελευθερία, όπου οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα παντού και πάντα, η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα ψέμα και τα παιδιά δεν υφίστανται bullying.

Σε αυτή την κοινωνία και σε μια προσπάθεια εξάλειψης ανάλογων περιστατικών που στιγμάτισαν την χώρα το τελευταίο διάστημα, διεξάγονται κατά καιρούς συντονισμένες προσπάθειες όπως εκείνες των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛ.ΤΑ.) που υποδηλώνουν με τον τρόπο που εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα, δηλαδή μέσω των γραμματοσήμων τους και όχι μόνο τη στήριξή τους σε κάθε είδους διαφορετικότητα και την αποδοχή της, στα ίσα δικαιώματα, σε μια δίκαιη κοινωνία.

Παρόλο που υπάρχει σήμερα μια σχετική μείωση των ατόμων που χρησιμοποιούν τόσο συχνά τα γραμματόσημα, εκείνα συνεχίζουν να αποτελούν καθημερινά φορέα πολιτισμού και μέσο διάδοσης σύγχρονων ηχηρών κοινωνικών μηνυμάτων. Συγκεκριμένα, τα ΕΛ.ΤΑ. με τις ειδικές εκδόσεις των γραμματοσήμων τους συμμετέχουν τα τελευταία χρόνια ακόμη πιο ενεργά στην προσπάθεια άρσης των διακρίσεων έναντι σε καθετί διαφορετικό, ενάντια στην απόρριψη, την απομόνωση, σε κάθε είδους προκατάληψη με αίσθηση καθήκοντος, κοινωνική συνείδηση, πνεύμα, δημιουργικότητα και κυρίως ηθική.

Ποια είναι τα ΕΛ.ΤΑ.;

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αποτελούν έναν Όμιλο Επιχειρήσεων, παρέχοντας σύγχρονες ταχυδρομικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, ιδρύθηκαν το έτος 1828, από τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος, Ιωάννη Καποδίστρια. Τον Όμιλο ΕΛΤΑ συνιστούν η εταιρία ΕΛΤΑ Α.Ε. και η θυγατρική της εταιρεία ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε.. Από το Δεκέμβριο 2020 η ΕΕΣΥΠ Α.Ε. κατέχει το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. Επιπρόσθετα, διατηρούν και λειτουργούν ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα λιανικής στην Ελλάδα με περισσότερα από 1.100 σημεία εξυπηρέτησης.

Η ανάπτυξη νέων καινοτόμων δράσεων συνιστά στρατηγικό στόχο των ΕΛ.ΤΑ.. Η προστασία του περιβάλλοντος και η συμβολή στο όραμα της αειφόρου ανάπτυξης αποτελούν στρατηγική επιλογή της Εταιρείας ενώ παράλληλα αναπτύσσουν δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και συμμετέχουν σε διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα.

O Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Φιλοτελισμού των ΕΛ.ΤΑ. κ. Λάζαρος Λαζαρίδης μίλησε στο layout για την συντονισμένη προσπάθεια ανάδειξης σημαντικών κοινωνικών μηνυμάτων, την απήχηση τους και τα μελλοντικά σχέδια των ΕΛ.ΤΑ..

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ξεκίνησαν φέτος μια συντονισμένη προσπάθεια να αναδείξουν σημαντικά κοινωνικά μηνύματα μέσα από τα ελληνικά γραμματόσημα, όπως η ανάδειξη του κινήματος κατά του μαθητικού bullying στα σχολεία, το #Metoo και η ειδική έκδοση «LGBTQI+ We support you». Πώς γεννήθηκε αυτή η προσπάθεια;

Λ.Λ: Διαχρονικά, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και έχει κατά καιρούς προβάλει κοινωνικά μηνύματα όπως η Σειρά «Smoke Free Greece» που ενίσχυε το πρόγραμμα αντικαπνιστικής εκπαίδευσης, ή γραμματόσημα αφιερωμένα στη διάδοση του αθλητισμού, στην κυκλοφοριακή αγωγή και πολλά άλλα. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, γίνεται μία περισσότερο συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα και τη δύναμη των γραμματοσήμων, για τη μεγιστοποίηση των μηνυμάτων.

Τα ΕΛΤΑ στηρίζουν τις δράσεις της πρωτοβουλίας SmokeFreeGreece - ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η ειδική έκδοση «LGBTQI+ We support you» περιλαμβάνει ένα φυλλαράκι 4 αυτοκόλλητων προσωπικών γραμματοσήμων που διατίθεται προς 4 ευρώ και κυκλοφόρησαν την Πέμπτη 10 Ιουνίου τον επίσημο μήνα του pride. Ποια ήταν η ανταπόκριση των Ελλήνων φιλοτελιστών, ποια τα σχόλια τους στα social media και όχι μόνο;

Λ.Λ: Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική από το κοινό και από τα ΜΜΕ και θα έλεγα ότι τα γραμματόσημα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό. Μας αναφέρθηκαν περιπτώσεις πελατών που έστειλαν έντυπη αλληλογραφία μόνο και μόνο για να επικολλήσουν ένα από τα συγκεκριμένα γραμματόσημα. Επίσης, ο απόηχος που είχε στα social media και σε κοινά όλων των ηλικιών, ήταν πρωτόγνωρος. Και οι φιλοτελιστές, Έλληνες και ξένοι, ανταποκριθήκαν θετικά και έσπευσαν να συλλέξουν τα συγκεκριμένα αυτοκόλλητα χωρίς, ωστόσο, να λείπουν και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις αρνητικού σχολιασμού.

Stop Bullying: Γραμματόσημα μεταφέρουν ένα ηχηρό μήνυμα στα σχολεία | Alfavita

 

Πώς χειριστήκατε αρνητικά σχόλια σε μια τόσο αξιέπαινη πρωτοβουλία;

Λ.Λ: Όλα τα σχόλια είναι καλοδεχούμενα και μας βοηθάνε να αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και να βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες μας. Στη συγκεκριμένη έκδοση υπήρξαν μεμονωμένα αρνητικά σχόλια, όπως γίνεται κάθε φορά σε κάτι καινούργιο.

Έχετε αναφέρει ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από όλη την υφήλιο. Ποιος είναι ο συνολικός αριθμός των γραμματοσήμων που πουλήθηκαν σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Λ.Λ: Τα συγκεκριμένα γραμματόσημα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα εξαντληθούν.

Τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα κατά της ομοφοβίας - ΤΑ ΝΕΑ

Θα ενταχθούν οι ειδικές εκδόσεις τελικά στην αποστολή των καθημερινών γραμμάτων; Αν όχι για πότε δρομολογείτε;

Λ.Λ: Δυνητικά, με τα συγκεκριμένα γραμματόσημα μπορούν να ταχυδρομηθούν 16.400 επιστολές. Πρόκειται για κανονικά γραμματόσημα που εξυπηρετούν πέρα από την φιλοτελική αγορά και την ταχυδρομική αγορά.

ελτα | in.gr

Ποιο είναι το επόμενο δυνατό κοινωνικό μήνυμα μέσα από τα γραμματόσημά σας, τι ακριβώς θα περιλαμβάνει, πώς θα είναι τα γραμματόσημα αυτά;

Λ.Λ: Ένα ακόμα επίκαιρο κοινωνικό μήνυμα πρόκειται να στείλουν τα ελληνικά γραμματόσημα το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς θα μεταφέρουν μηνύματα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, των έμφυλων διαχωρισμών και των εργασιακών διακρίσεων. Τα νέα γραμματόσημα θα κυκλοφορήσουν σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Θα υπάρξουν σύντομα νέα “διαδραστικά προγράμματα” όπως το «η ζωγραφιά σου θα γίνει γραμματόσημο»;

Λ.Λ: Επιδιώκουμε τη διάδραση και έναν Φιλοτελισμό ανοικτό στο κοινό. Έτσι φέτος τα γραμματόσημα της Ειδικής Σειράς EUROPA φιλοτεχνήθηκαν από φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, με εξαιρετικό αποτέλεσμα, και μάλιστα συμμετέχουν σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό.

Επίσης, στο πλαίσιο της προβολής της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 διοργανώσαμε φέτος, με μεγάλη επιτυχία, έναν πρωτότυπο on line παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής. Όλες οι συμμετοχές θα σταλούν πίσω στους μικρούς καλλιτέχνες ως προσωπικά γραμματόσημα ενώ τα τέσσερα έργα που διακρίθηκαν θα αποτελέσουν την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ», που θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

ΕΛΤΑ | ΕΛΛΑΣ

Ποια ειδική έκδοση θα ξεχωρίζατε εσείς προσωπικά και γιατί;

Λ.Λ: Θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια. Κάθε έκδοση έχει τη δική της ιστορία και κρύβει πίσω της συνεργασίες, σχεδιασμό, κόπο και ομαδική δουλειά. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω όλο το προσωπικό της Διεύθυνσης Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ που συνεισφέρει για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα και να ταξιδεύει το Ελληνικό Γραμματόσημο σε όλη την υφήλιο κάνοντάς μας περήφανους.

Επόμενοι στόχοι και σχέδια της Διεύθυνσης Φιλοτελισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων;

Λ.Λ: Είμαστε μπροστά σε μια συγκυρία που η παραδοσιακή αλληλογραφία φθίνει και μεταλλάσσεται γοργά σε ψηφιακή. Εμείς οφείλουμε να σχεδιάζουμε και να αναπτύσσουμε το Ελληνικό Γραμματόσημο ώστε να συνεχίσει να έχει την θέση που του αξίζει, δίνοντας φιλοτελική υπεραξία σε κάθε μια έκδοση. Επίσης, στόχος μας είναι να καταφέρουμε να αγγίξουμε τη νέα γενιά για να γνωρίσει και να αγαπήσει το γραμματόσημο και τη μαγεία της έντυπης αλληλογραφίας – επικοινωνίας.