Εκτός φυλακής οι Αμπντουλάχ Γκιρλέκ και Βεντάτ Γελέρ

863

Ένοχοι με ελαφρυντικά κρίθηκαν από το δικαστήριο Κομοτηνής οι Αμπντουλάχ Γκιρλέκ και Βεντάτ Γελέρ, οι οποίοι κατηγορούνταν ως παράνομοι διακινητές, ενώ παρέμειναν επί έντεκα μήνες στη φυλακή.

Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση, με τριετή αναστολή, όμως σύντομα θα βγουν από τη φυλακή, καθώς έχουν εκτίσει 11 μήνες.

Η έδρα δέχθηκε την πρόταση του εισαγγελέα πως δεν υπήρχαν αποδεικτικά οικονομικής συναλλαγής και άλλαξε το κατηγορητήριο από διακίνηση σε απλή μεταφορά παράνομων μεταναστών.

Εδώ και αρκετό καιρό η υπόθεση των Αμπντουλάχ Γκιρλέκ και Βεντάτ Γελέρ είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κόσμου της αλληλεγγύης.

Οι δύο κουρδικής καταγωγής δημοσιογράφοι, ενεργοί στην Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα, είχαν συλληφθεί κοντά στον Έβρο να μεταφέρον σε αυτοκίνητο συμπατριώτη, συνάδελφός τους, ο οποίος είχε καταφύγει στην Ελλάδα για να ζητήσει άσυλο.

Παρά το γεγονός πως ούτε εκείνος έκανε λόγο για κάποια χρηματική συναλλαγή, οι δύο Κούρδοι παρέμειναν στη φυλακή για έντεκα μήνες κατηγορούμενοι ως διακινητές.