Δολοφονίες Aφροαμερικανών: «Όχι δικαιοσύνη, αλλά αλλαγή»

483

Σε λιγότερο από ένα μήνα η αμερικανική αστυνομία έχει δολοφονήσει ήδη δύο αφροαμερικανούς, με την οικογένεια του Ρέισαρντ Μπρουκς να αναρωτιέται «πόσες διαδηλώσεις θα χρειαστούν;».


Δεν είναι η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ η μοναδική η οποία οδήγησε σε κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων στις ΗΠΑ.

Σε λιγότερο από ένα μήνα η αμερικανική αστυνομία έχει δολοφονήσει ήδη δύο αφροαμερικανούς, με την οικογένεια του Ρέισαρντ Μπρουκς να αναρωτιέται «πόσες διαδηλώσεις χρειάζεται θα χρειαστούν;».

«Πόσες ακόμα διαδηλώσεις θα χρειαστούν για να διαβεβαιωθούμε ότι το επόμενο θύμα δε θα είναι ένας ξάδερφος, ένας αδερφός, ένας θείος, ένας ανιψιός, ο φίλος σου ή ο σύντροφός σου ώστε να τελειώνουμε επιτέλους με αυτό το μαρτύριο της υπερβολικής αστυνομικής βίας;».

Οι Δημοκρατικοί ζητούν μεταρρυθμίσεις στο σώμα της αστυνομίας μετά τις τελευταίες δολοφονίες ενώ ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα εστιάζει στον «συστημικό» ρατσισμό των ΗΠΑ, μετά τις διεθνείς εκκλήσεις.

«Δε ζητάμε δικαιοσύνη, ζητάμε αλλαγή»
H οικογένεια του Ρέισαρντ Μπρουκς ήταν ανάμεσα στους χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωσαν για τη δολοφονία του Φλόιντ. Όμως στις 12 Ιουνίου ένας από τους μεγαλύτερους φόβους τους έγινε πραγματικότητα.

«Όχι μόνο χάθηκε ένας ακόμα μαύρος, άοπλος άντρας. Αυτή τη φορά έφτασε (ο φόβος) στην πόρτα μας» είπε η ανιψιά του Μπρούκς, Κάσιντι Έβανς.

Ο Μπρουκς έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με το γραφείο του ιατροδικαστή της κομητείας Φούλτον ο θάνατός του οφείλεται σε ανθρωποκτονία.

Ο αστυνομικός που άνοιξε πυρ αποπέμφθηκε και ο δεύτερος ετέθη σε υποχρεωτική άδεια.

Η νεκροψία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή έδειξε ότι ο 27χρονος Μπρουκς πέθανε λόγω απώλειας αίματος και τραυματισμούς στα όργανα που προκλήθηκαν από τις δύο σφαίρες που δέχθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιατροδικαστή.

Συνεργάστηκε με την αστυνομία
Σύμφωνα με το βίντεο που τράβηξε η κάμερα που έφερε ένας από τους αστυνομικούς και το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, αρχικά ο Μπρουκς συνεργάστηκε με την αστυνομία και δέχθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ, ενώ είπε στους αστυνομικούς για τα γενέθλια της κόρης του.

“Παρακολούθησα τη συνομιλία με τον Μπρουκς και σπάραξε η καρδιά μου”, σχολίασε η δήμαρχος της Ατλάντα Κίσα Λανς Μπότομς μιλώντας στο CNN.
Όμως όταν ο ένας αστυνομικός κινήθηκε για να τον συλλάβει ο Μπρουκς ήρθε στα χέρια μαζί του.

Σε βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας ο Μπρουκς εικονίζεται αρχικά στο έδαφος, έξω από το αυτοκίνητό του, να παλεύει με δύο αστυνομικούς. Αποσπά ένα τέιζερ από τον έναν αστυνομικό, που το χρησιμοποιούσε για να κάνει ηλεκτρική εκκένωση στο πόδι του και έτσι να τον ακινητοποιήσει.

Δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μπρουκς ελευθερώνεται κι αρχίζει να τρέχει. Ο ένας αστυνομικός τον καταδιώκει, χρησιμοποιώντας τέιζερ. Οι δύο άνδρες βγαίνουν από το πλάνο. Ακούγονται κατόπιν πυροβολισμοί και η φωνή κάποιου που φωνάζει «τον πέτυχα!». Το βίντεο εικονίζει κατόπιν τον Μπρουκς, πεσμένο στο έδαφος.

Ανάγκη να αλλάξει η αστυνομία
Δημοκράτες δήλωσαν την Κυριακή ότι η δολοφονία του Μπρουκς στην Ατλάντα τόνισε την ανάγκη για αλλαγές στην επιβολή του νόμου των ΗΠΑ, καθώς η χώρα προχώρησε σε μια τέταρτη εβδομάδα αναταραχών για την αστυνομική βαρβαρότητα και τον συστημικό ρατσισμό.

«Αναρωτιέσαι, μερικές φορές, όταν έρχεσαι αντιμέτωπος με ένα τέτοιο ζήτημα εδώ για δύο ή τρεις εβδομάδες, και στη συνέχεια βλέπεις έναν αστυνομικό να παραμένει αδιάφορος για τη ζωή ενός νεαρού αφρικανικού Αμερικανού», δήλωσε ο βουλευτής Δημοκράτης James Clyburn της Νότιας Καρολίνας στο CNN.

Ο Stacey Abrams, πρώην ηγέτη της μειοψηφίας στην τοπική βουλή της Τζόρτζια και υποψήφιος για την αντιπροεδρία των ΗΠΑ ως επιλογή του Joe Biden, δήλωσε στην ABC ότι πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα σε κοινωνικές υπηρεσίες, μαζί με τη συνολική αστυνομική μεταρρύθμιση.

Περήφανος που είσαι Αμερικάνος; Όχι πια…
Η Αμερική είναι η καλύτερη. Αυτή ήταν, για πολλά χρόνια, η βασική θέση των πολιτικών και των δύο κομμάτων. Ανεξάρτητα από τις απόψεις πάνω στα ζητήματα της στιγμής, όλοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν ότι η Αμερική ήταν Νο. 1. Ο πατριωτισμός και η υπερηφάνεια δεν ήταν μεροληψίες.

Ωστόσο τώρα τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει.

Λίγο περισσότεροι από 4 στους 10 Αμερικανούς (42%) δήλωσαν ότι ήταν «εξαιρετικά περήφανοι» να είναι Αμερικανοί, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το 2001. Το σύνολο των ανθρώπων που λένε ότι ήταν «εξαιρετικά» ή «πολύ «υπερήφανοι που είμαι Αμερικανοί – 63% – ήταν επίσης το χαμηλότερο που μετρήθηκε ποτέ από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Gallup.

Οι αριθμοί «υπερηφάνειας» άρχισαν να πέφτουν από το 2013 – αν και η πτώση επιταχύνθηκε σημαντικά μετά το 2016.

To CNN εκτιμά ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίζουν ρόλο στη μείωση των αριθμών μεταξύ των Ρεπουμπλικανών.

Ο χειρισμός της αντίδρασης της κυβέρνησης στην πανδημία ήταν καθυστερημένη ενώ οι εκκλήσεις του για αστυνομία να «κυριαρχήσει» στους δρόμους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας και του συστημικού ρατσισμού επικρίθηκαν ακόμα και από βουλευτές τους.

O συστημικός ρατσισμός στο μικροσκόπιο των Ηνωμένων Εθνών
Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαγάγει επείγουσα συζήτηση σχετικά με τις κατηγορίες για «συστηματικό ρατσισμό, αστυνομική βαναυσότητα και βία εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων» στις Ηνωμένες Πολιτείες μεθαύριο, Τετάρτη, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση.
Η απόφαση αυτή, που ελήφθη χωρίς καμία εναντίωση από τις 47 χώρες μέλη του σώματος, ακολουθεί ένα αίτημα είχε υποβληθεί την περασμένη εβδομάδα από την Μπουρκίνα Φάσο εκ μέρους αφρικανικών κρατών, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλος του φόρουμ που έχει την έδρα του στη Γενεύη.

«Ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ δεν είναι δυστυχώς μια μεμονωμένη περίπτωση», σύμφωνα με το κείμενο, που αναφέρεται στον Αφροαμερικανό που πέθανε στις 25 Μαΐου από ασφυξία που του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός της Μινεάπολις ο οποίος πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του επί σχεδόν εννέα λεπτά, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: In.gr