Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε τα επεισόδια στη Τζωρτζίνα» κατέθεσε γιατρός

206

5794001

«Ίσως υπήρξε εξωγενής παράγοντας», κατέθεσε η παιδίατρος – εντατικολόγος Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου – «Η μητέρα ήταν ψύχραιμη έως ψυχρή, αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη»

Για τα επεισόδια που παρουσίαζε η μικρή Τζωρτζίνα Δασκαλάκη στη μονάδα νοσηλείας Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου και όχι όσο βρίσκονταν στη ΜΕΘ του ίδιου νοσοκομείου και τα οποία, όπως είπε, οι γιατροί δεν μπορούσαν να εξηγήσουν, κατέθεσε σήμερα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου η παιδίατρος – εντατικολόγος Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου.

Η συγκεκριμένη γιατρός, η οποία είχε εξετάσει το παιδί μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας και το παρακολουθούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του στη Παιδιατρική κλινική του Ρίου, τόνισε μάλιστα πως επειδή αυτά τα επεισόδια που εμφάνιζε το κορίτσι δεν είχαν για τους γιατρούς επιστημονική εξήγηση, συζήτηση έγινε και για το ενδεχόμενο να «είχε επιδράσει κάποιος εξωγενείς παράγοντας».

Η μάρτυρας ρωτήθηκε, όμως, και για τη στάση των γονιών του παιδιού εντός του νοσοκομείου και δη για την συμπεριφορά και τις αντιδράσεις της κατηγορούμενης σήμερα μητέρας του. «Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη. Δυσκολεύονταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της» ανέφερε η παιδίατρος για τη Ρούλα Πισπιρίγκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση συνηγόρου προς υποστήριξη της κατηγορίας.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της η μάρτυρας δέχθηκε πολλές ερωτήσεις από την έδρα για την εικόνα της υγείας του παιδιού, την κεταμίνη αλλά και την συμπεριφορά των γονιών του όσο αυτό νοσηλεύονταν στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Πρόεδρος: Οι γονείς σας έκαναν ερωτήσεις για τις εξετάσεις, την κατάσταση του παιδιού…; Θυμάστε;

Μάρτυρας: Καθημερινά συζητούσαμε με τους γονείς.

Πρόεδρος: Είχαν απορίες σχετικά με τη διαδικασία; Κάτι που τους προβλημάτιζε; Και μετά την αποσωλήνωσή του;

Μάρτυρας: Όσον αφορά την εξέλιξη της υγείας του παιδιού και την αποκατάστασή του υπήρχαν συνεχείς συζητήσεις. Ενημερώθηκαν ότι μπορεί να πάρει και μήνες.

Πρόεδρος: Είστε παιδίατρος ενατικολόγος. Γνωρίζετε τι είναι η κεταμίνη;

Πρόεδρος: Φάρμακο που χρησιμοποιούμε για καταστολή παιδιών σε πράξεις που έχουν μικρή διάρκεια. Συγκρατεί τα αντανακλαστικά ώστε να κάνεις μια πράξη με μικρή διάρκεια. Χορηγείται και σε διασωληνωμένα παιδιά.

Πρόεδρος: Πως χορηγείται; Μόνης της ή σε συνδυασμό με κάποιο άλλο φάρμακο;

Μάρτυρας: Και μόνο του αλλά συνήθως χορηγείται μαζί με κάποιο άλλο φάρμακο. Κάνουμε συνδυασμό φαρμάκων για να εξασφαλίσουμε μικρότερες δόσεις.

Πρόεδρος: Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες της κεταμίνης;

Μάρτυρας: Σιελόρροια, μυδρίαση, βραδυκαρδία, υπόταση και υπέρταση σε κάποιες περιπτώσεις.

Πολιτική Αγωγή: Συζητήσατε στο νοσοκομείο αν μπορούσε να είχε επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας στα επεισόδια αυτά που παρουσίαζε το παιδί και δεν μπορούσατε να εξηγήσετε;

Μάρτυρας: Στο πλαίσιο της διαφορικής διάγνωσης ναι υπήρχε αυτό το παράδοξο. Δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε τα επεισόδια αυτά. Και συζητήσαμε μήπως έχει επιδράσει κάποιος εξωγενής παράγοντας.

Πολιτική Αγωγή: Θυμάστε κάποιες αντιδράσεις της μητέρας;

Μάρτυρας: Ήταν αρκετά ψύχραιμη έως ψυχρή, ήταν αρκετά αποστασιοποιημένη και λιγομίλητη. Δυσκολεύονταν να εκδηλώσει τα συναισθήματά της σίγουρα, δεν εξέφραζε τις απορίες της.

Η δίκη συνεχίζεται και αυτή την ώρα ερωτήσεις στη μάρτυρα υποβάλει ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας Αλέξης Κούγιας.