Χώρος εκπαίδευσης αστυνομικών θα γίνει το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ

131

branau

Τέλος σε μια μακρόχρονη διαμάχη για το πώς θα αξιοποιήσει η αυστριακή κυβέρνηση το κτίριο

Το σπίτι στο Μπραουνάου αμ Ιν στην Αυστρία όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση αστυνομικών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια μακρόχρονη διαμάχη για το τι θα απογίνει η κατοικία, στην οποία γεννήθηκε ο Χίτλερ σε ένα νοικιασμένο δωμάτιο του τελευταίου ορόφου το 1889.

Οι εργασίες για τη μετατροπή του σπιτιού αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο και θα ολοκληρωθούν έως το 2025. Η αστυνομική δύναμη θα μετακομίσει το επόμενο έτος.

Ωστόσο, τα σχέδια είναι αμφιλεγόμενα, όπως σημειώνει το BBC. Ορισμένοι Αυστριακοί θέλουν, για παράδειγμα, να γκρεμίσουν το σπίτι.

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων είχε αποφασίσει, αντίθετα, την κατεδάφισή του για να μην γίνει εστία νεοναζί. Ωστόσο, επικριτές του σχεδίου λένε ότι αυτό θα αποτελούσε άρνηση του παρελθόντος της Αυστρίας, ενώ άλλοι έχουν πει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως σπίτι συμφιλίωσης ή ως χώρος για φιλανθρωπική οργάνωση.

Για δεκαετίες η αυστριακή κυβέρνηση νοίκιαζε το σπίτι από την πρώην ιδιοκτήτριά του, Γκερλίντε Πόμερ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τον ακροδεξιό τουρισμό. Χρησιμοποιήθηκε από φιλανθρωπική οργάνωση ως κέντρο ημερήσιας φροντίδας για άτομα με αναπηρίες, μέχρι που η Πόμερ μπλόκαρε μελλοντικές ανακαινίσεις.

Το 2016 η κυβέρνηση ψήφισε νόμο που επέτρεψε να κατασχέσει το σπίτι με αντάλλαγμα αποζημίωση άνω των 800.000 ευρώ. Τρία χρόνια αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σχέδια για τη μετατροπή του σπιτιού του 17ου αιώνα σε αστυνομικό τμήμα.