Brexit: Μετά τους πανηγυρισμούς αρχίζουν τα δύσκολα

571

Το ζήτημα του Γιβραλτάρ στο προσχέδιο της υπό διαπραγμάτευση εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Λονδίνου.

Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από το επίσημο διαζύγιο Βρετανίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά τις γιορτές και της επευφημίες από τους οπαδούς του Brexit, ήρθε η ώρα να τεθούν επί τάπητος τα προβλήματα και οι δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν και οι δύο πλευρές. Αιχμή του δόρατος η σύναψη εμπορικής συμφωνίας, η οποία εκτός από την Ε.Ε. στο σύνολό της, εμπλέκει και την Ισπανία, η οποία «συνορεύει» με τη Βρετανία μέσω Γιβραλτάρ.

Εκτός από το ασφυκτικό περιθώριο που έχει δώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός για επίτευξη συμφωνίας, μέχρι το τέλος του 2020, με το οποίο διαφωνούν οι Βρυξέλλες καθώς θεωρούν ότι είναι ανεπαρκές, η Μαδρίτη έχει θέσει ως όρο στη συμφωνία αυτή να γίνεται ειδική αναφορά στο Γιβραλτάρ, το οποίο ζητά να αποκλειστεί από την εφαρμογή της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Observer, στο προσχέδιο της συμφωνίας που θα τεθεί σε διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, θα υπάρχει πρόβλεψη ότι το Γιβραλτάρ, υπεράκτιο έδαφος της Βρετανίας, θα αποκλείεται από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας Βρετανίας-Βρυξελλών και στο έδαφός του θα ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Ε. Όπως αναφέρεται, η Ε.Ε. στηρίζει το αίτημα της Μαδρίτης.

Το προσχέδιο της συμφωνίας θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ, τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit.

Σύμφωνα με τον Observer, οι Βρυξέλλες θα καλέσουν τον Μπόρις Τζόνσον να επιλέξει ανάμεσα στην επίτευξη συμφωνίας με τη Μαδρίτη και στην έκθεση των κατοίκων του Γιβραλτάρ σε οικονομικούς κινδύνους.

Το ζήτημα του Γιβραλτάρ, που είναι βρετανικό έδαφος από το 1713, δεν είναι το μοναδικό που αναμένεται να προκύψει στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου-Βρυξελλών για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας. Για την Ε.Ε., η Βρετανία από σήμερα θεωρείται τρίτη χώρα και οι Βρυξέλλες έχουν καταστήσει σαφές ότι το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για μια συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών, αλλά χωρίς η Βρετανία να συμμορφώνεται με τους κανόνες της Ε.Ε. δεν είναι εφικτή ούτε θα γίνει αποδεκτή.

Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν επισήμως στις 3 Μαρτίου.

Επίσκεψη Μακρόν στο Λονδίνο
Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, θα επισκεφθεί το Λονδίνο ενώ με άρθρο-επιστολή προς τους Βρετανούς, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Times, εκφράζει «βαθιά θλίψη» για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., αλλά υπερασπίζεται και τη «σκληρή στάση» που τήρησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που προηγήθηκαν του Brexit.

«Ήθελα να υπερασπίσω τις υπαρξιακές αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» εξηγεί ο πρόεδρος της Γαλλίας, «αλλά ποτέ το πνεύμα εκδίκησης ή τιμωρίας δεν κινητοποίησε είτε τη Γαλλία είτε τον γαλλικό λαό, ούτε, πιστεύω ότι μπορώ να πω, κανέναν λαό της Ευρώπης».

«Πιο προσωπικά, ελπίζω πως ανάμεσα στις δύο χώρες μας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο βασισμένο στη δύναμη των απαράμιλλων δεσμών μας», συνεχίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Στη συνέχεια, πάντως, αναφερόμενος στη «μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να δημιουργηθεί ένας επιβλαβής ανταγωνισμός».

Το ταξίδι στο Λονδίνο θα γίνει με αφορμή την 80ή επέτειο από την Έκκληση που απηύθυνε ο στρατηγός Ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940, μέσω της γαλλικής υπηρεσίας του BBC, για αντίσταση των Ευρωπαίων στη ναζιστική κατοχή της χώρας του.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρειι πως «οι Γάλλοι γνωρίζουν τι οφείλουν στους Βρετανούς, που επέτρεψαν στη [Γαλλική] Δημοκρατία να ζήσει. Θα έλθω στο Λονδίνο τον Ιούνιο για να επιδώσω σε αυτή την πόλη το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, ως φόρο τιμής στο τεράστιο θάρρος μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού».

Τέλος, εκφράζει την ευχή οι δύο χώρες να εμβαθύνουν τη «συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, των υπηρεσιών πληροφοριών».