Ανανεώνεται η επιχείρηση «Σοφία» για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

58

Σε νέα ναυτική αποστολή για τον έλεγχο της τήρησης του εμπάργκο όπλων, που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

 

«Όσοι σκέφτονται πάνω απ’ όλα τα θέματα μετανάστευσης, οφείλουν να κατανοήσουν ότι τα μεταναστευτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν παρά μόνο αν η Λιβύη σταματήσει να είναι ένα πτωχευμένο κράτος», σχολίασε ο ίδιος προσερχόμενος στο συμβούλιο.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠ.ΕΞ. συνεδριάζουν εν μέσω των διαφωνιών ορισμένων κρατών-μελών για το άλλο σκέλος της επιχείρησης «Σοφία», που θέλουν να εμποδίσουν την επανενεργοποίηση, υποστηρίζοντας αυτό θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους μετανάστες να ξεκινήσουν από τη Λιβύη και να επιχειρήσουν τον διάπλου της Μεσογείου αναζητώντας καλύτερες ζωές στην Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, ονομάτισε την Αυστρία όμως δεν είναι η μόνη χώρα που μπλοκάρει μια τέτοια συμφωνία. «Όσο πλησιάζουμε προς την τελική απόφαση, πολλοί άλλοι δείχνουν κάποια απροθυμία», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρίσκονται επίσης το νέο σχέδιο των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό, το οποίο επέκρινε ο Μπορέλ, καθώς και η σχέση της Ένωσης με την Αφρικανική Ένωση.