Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Με καταθέσεις ιατροδικαστών συνεχίζεται σήμερα η δίκη

291

zak__1_

Αναμένεται να καταθέσει η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού, η οποία συνυπέγραψε την ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια θανάτου του 33χρονου Ζακ

Συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας η δίκη για την υπόθεση θανάτου του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου στο πεζοδρόμιο της οδού  Γλάδστωνος στην Ομόνοια, τον Σεπτέμβριο του 2018. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση,  στο ακροατήριο αναμένεται να καταθέσει η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού, η οποία συνυπέγραψε την ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια θανάτου του 33χρονου μαζί με τον συνάδελφό της Νίκο Καλόγρηα.

Η κυρία Μαριανού μαζί με το συνάδελφό της είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο 33χρονος έπαθε ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις μυοκαρδίου από τα πολλαπλάτραύματα στο σώμα του, τα οποία προκάλεσαν έντονη διέγερση στον οργανισμό του και στη συνέχεια τον θάνατο του.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, είχε καταθέσει ο κ. Καλόγρηας ο οποίος ανέφερε ότι η αιτία θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου ήταν οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου, αυτό που όπως ανέφερε ο ιατροδικαστής ο κόσμος αποκαλεί έμφραγμα. Οι αλλοιώσεις αυτές ήταν το αποτέλεσμα των κακώσεων που είχε υποστεί ο 33χρονος κατά την επίθεση στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος.

«Έχω ξαναδεί με ένα ξυλοδαρμό κάποιος να κάνει ισχαιμικό και να καταλήγει, δεν είναι όμως συχνό. Δεν διαπιστώσαμε άλλη παθολογία», είχε αναφέρει στην κατάθεσή του ο κ. Καλόγρηας σημειώνοντας πως ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο ιατρικό πρόβλημα, το οποίο θα μπορούσε να επιφέρει θάνατο.

Η κατάθεση, πάντως, του κ. Καλόγρηα ήλθε σε πλήρη αντίθεση με την υπερασπιστική γραμμή των κατηγορουμένων σύμφωνα με την οποία ο Ζακ Κωστόπουλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και είχε σχέση εξάρτησης από το αλκοόλ.

Στο δικαστήριο είχε καταθέσει και μια φίλη του 33χρονου, η οποία είχε συνομιλήσει μαζί του στο τηλέφωνο λίγη ώρα πριν δεχθεί την επίθεση στην οδό Γλάδστωνος. Η συγκεκριμένη μάρτυρας ανέφερε ότι είχε αποκτήσει μια σχέση φιλίας με τον Ζακ Κωστόπουλο, όταν  τον είχε βοηθήσει όταν είχε χάσει το σκύλο του. Ανέφερε χαρακτηριστικά στην κατάθεσή της: «Λίγες ώρες πριν την επίθεση ο Ζακ μου είχε τηλεφωνήσει και μιλούσαμε περί ανέμων και υδάτων αλλά άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι ήθελε να φαίνεται ότι μιλούσε. Μου είπε ότι περίμενε έναν φίλο του, του είπα να κλείσουμε δύο φορές και μετά μου είπε “σε παρακαλώ μην κλείσεις το τηλέφωνο”. Του είπα να γυρίσει σπίτι γιατί πολλές φορές είχε δεχθεί μπούλινγκ και φοβήθηκε. Τον άκουσα να λέει σε κάποιον: «Κύριε, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι» και έκλεισε το τηλέφωνο και δεν με ξαναπήρε. Τον κάλεσα αργότερα αλλά ήταν κλειστό και θεώρησα ότι του είχαν κλείσει το τηλέφωνο. Είχαμε μόνο μια διαφωνία γιατί ήπιε το βράδυ δυο μπύρες. Εγώ θυμάμαι τον τρόμο που είχε στη φωνή του».

Ακόμη η μάρτυρας κατέθεσε πως ο Ζακ Κωστόπουλος όση ώρα μιλούσε μαζί της στο τηλέφωνο ήταν τρομαγμένος. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της η εκπαιδευτικός δέχθηκε «βροχή ερωτήσεων» από τους συνηγόρους της υπεράσπισης για την κατάσταση της υγείας του 33χρονου με τη μάρτυρα να απαντά: «Δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, είμαι κάθετη σε αυτό. Ανησυχούσα για την υγεία του, όπως για όλο τον κόσμο. Δεν ήταν ότι ο Ζαχαρίας δεν ήταν καλά. Δεν θέλω ο δικός μου χαρακτήρας να οδηγήσει στο να βγει λάθος εντύπωση».

Κατηγορούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση βάσει βουλεύματος που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας είναι ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος, ένας περίοικος, μεσίτης στο επάγγελμα, καθώς και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία. Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του». Σύμφωνα με τους δικαστές, βασική επιδίωξη των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος (σ.σ. στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος) και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του».