Υποπτα κρούσματα κοροναϊού σε Μυτιλήνη και Αθήνα

370

Δύο ακόμη ύποπτα κρούσματα στη Μυτιλήνη ήρθαν να εντείνουν την ανησυχία για τον κοροναϊό, ενώ η αγωνία παραμένει για το ύποπτο κρούσμα στο Αττικό. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την επιδημία.

Υπόπτα κρούσματα στη Μυτιλήνη

Σε συναγερμό έχει τεθεί εδώ και λίγη ώρα το νοσοκομείο Μυτιλήνης καθώς εξετάζονται δυο ύποπτα περιστατικά – μητέρα και παιδί από την κεντρική Λέσβο με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού που προσομοιάζουν με αυτά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα nealesvou.gr, ιδιώτης γιατρός που εξέτασε το παιδί και είδε τα συμπτώματα συνέστησε τη μεταφορά στο Νοσοκομείο καθώς επέστρεψε αυτές τις ημέρες από την Ιταλία και το διάστημα μέσα στο οποίο εκδήλωσε τα συμπτώματα καλύπτει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας για την επώαση του ιού.

Το νοσοκομείο Μυτιλήνης – που ενημερώθηκε σχετικά – αντιμετώπισε τα περιστατικά εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Για το εάν πρόκειται για τον κορονοϊο ή άλλη λοίμωξη αναμένεται να αποφανθεί το Ινστιτούτο Παστέρ στο οποίο θα γίνουν οι εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Αναμένονται τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα στο Αττικό
Στο μεταξύ αναμένονται τα αποτελέσματα για το ύποπτο κρούσμα στο Αττικό.

Ενας άνδρας μεταφέρθηκε από το σπίτι του στον Πειραιά στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αναφοράς . Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε συμπτώματα ίωσης και είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, στην περιοχή από την οποία ξεκίνησε η επιδημία.

Παραμένει στον θάλαμο αρνητικής πίεσης και το δείγμα εστάλη στο Παστέρ.

Ο πρώτος συναγερμός σήμανε για ένα 4χρονο αγόρι, μόνιμο κάτοικο Κορίνθου, με πατέρα από την Ιταλία. Το παιδί εισήχθη με συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης στο Παίδων «Αγία Σοφία» και αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας. Αν και τα αποτελέσματα του δείγματος που του πήραν αναμένονται, οι γιατροί δίνουν μικρές πιθανότητες να βγει θετικό.

Εξάλλου αρνητικός στον κοροναϊό βρέθηκε ο 25χρονος ναυτικός που νοσηλευόταν σε απομόνωση στο Σωτηρία.

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε σε 22 ερωτήσεις
Την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού, πληθαίνουν τα ερωτήματα  γύρω από τους τρόπους προφύλαξης από τον ιό. Το απόγευμα της Τρίτης ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ), απέστειλε πληροφοριακό υλικό και οδηγίες, με τη μορφή 22 ερωτοαπαντήσεων για το κοροναϊό.

Οπως τονίζεται, ύποπτα περιστατικά θεωρούνται όλοι όσοι παρουσιάζουν υψηλό πυρετό (άνω των 38,5◦C) και ταυτόχρονα προέρχονται από ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως η Κίνα και η Ιταλία.  Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να υποβάλλεται αμέσως σε εργαστηριακό έλεγχο, που πραγματοποιείται στα ορισθέντα «νοσοκομεία αναφοράς».

Αν κάποιος ταξίδεψε πρόσφατα σε Κίνα ή Ιταλία και εμφανίσει συμπτώματα (πυρετός, δυσκολία στην αναπνοή, βήχας) 14 ημέρες μετά την επιστροφή του, πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να αναζητήσει άμεσα ιατρική φροντίδα, αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι ή να επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ (210-5212000, 210-5212054).