Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών οι Times: «Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος»

196

marbles_parthenon

Τα Μάρμαρα πρέπει να αποτελέσουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο και να βρεθούν εκεί όπου μπορεί να εκτιμήσει κάποιος καλύτερα την αξία τους, δηλαδή στον φυσικό τους βιότοπο, γράφει το βρετανικό μέσο, ενώ ειρωνεύεται τον Σούνακ σημειώνοντας πως «θα καταλήξει να χάσει τα λογικά του»

Θέση υπέρ των διεκδικήσεων της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παίρνουν οι βρετανικοί «The Times» σε σημερινό άρθρο στην έντυπη έκδοσή τους, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το συγκεκριμένο θέμα, σε συνέντευξή του στο BBC.

times

Μάλιστα, το βρετανικό μέσο είναι ξεκάθαρο στον τίτλο του, αναφέροντας χωρίς περιστροφές πως «τα ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος». Το ίδιο τονίζει και στον επίλογο του άρθρου, τονίζοντας πως «το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να εκτιμήσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων, αυτών που είναι στην Αθήνα και αυτών στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτά πρέπει να βρίσκονται μαζί, το ένα ανήκει στο άλλο και πρέπει να εκτίθενται στον φυσικό τους βιότοπο… Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να δανείσει τα μάρμαρα… Αυτά θα παραμείνουν ιδιοκτησία για ολόκληρο τον κόσμο».

«Ο χωρισμός των Μαρμάρων του Παρθενώνα μεταξύ της Ελλάδας και του Βρετανικού Μουσείου είναι σα να κόβεις τη Μόνα Λίζα στα δύο, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εύγλωττο πρωθυπουργό της Ελλάδας» γράφουν οι «Times» στο σχετικό άρθρο, προσθέτοντας: «Χθες γνωστοποίησε τη θέση του στον Σερ Κιρ Στάρμερ, έναν πολιτικό που είναι περισσότερο συνδεδεμένος με τη δουλειά του Σίσυφου».

Στη συνέχεια, το άρθρο επικρίνει τη στάση που κρατάει για το θέμα ο Ρίσι Σούνακ, σημειώνοντας, με ένα βρετανικό ιδιωματισμό  πως «θα καταλήξει να έχει χάσει τα λογικά του» (losing his own marbles).

Παράλληλα, τον καλεί να συμβουλευτεί για το θέμα τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος το 1986 προσέφερε στη Μελίνα Μερκούρη, την τότε υπουργό Πολιτισμού της Ελλάδας μια πλατφόρμα μέσω της οποίας θα ασκούσε πιέσεις για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, από πέρσι και σαν πρωθυπουργός, άλλαξε τον τόνο του. «Αυτοί οι θεοί και οι ήρωες ήρθαν στη χώρα μας το 1812 σαν πρόσφυγες από τον οθωμανικό κλίβανο. Αν έμεναν εκεί, θα τους έλιωναν και θα τους έκαναν… τσιμέντο» είχε πει, για να δικαιολογήσει την «κλοπή» και την παρουσία τους στο Βρετανικό Μουσείο. Έτσι, άρχισε να υποστηρίζει με τον τρόπο του την παραμονή τους στο Λονδίνο, τονίζοντας πως ο Λόρδος Έλγιν δεν ήταν ένας… πλιατσικολόγος, ενώ παράλληλα σημείωνει πως «αν παραδώσουμε τα Γλυπτά στην Ελλάδα και ακολουθήσουμε ανάλογα αιτήματα από την Αίγυπτο, το Ιράκ, τη Συρία και την Αίγυπτο», τότε τι θα έχει να παρουσιάσει το Βρετανικό Μουσείο;

«Ο Σούνακ δεν πρέπει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την ιδιοκτησία, αλλά με το πού μπορεί κανείς να θαυμάσει καλύτερα την αξία των μαρμάρων» προσθέτει το άρθρο.