Ξενοδοχεία: Προ των πυλών το «υγειονομικό πρωτόκκολο» για τον κοροναϊό

376

Στην τελική ευθεία είναι η σύνταξη του «υγειονομικού πρωτοκόλλου», που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων στην εποχή του κοροναϊού.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαβουλεύσεις των στελεχών του υπουργείου Τουρισμού με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και των ξενοδοχειακών ενώσεων της χώρας για τη σύνταξη ενός υγειονομικού πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων στην εποχή του κοροναϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοσιοποίησή του αναμένεται να γίνει -εκτός απροόπτου- στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους στις αρμόδιες αρχές, ενώ έχουν καταρτίσει και δικά τους σχέδια για τις επιχειρήσεις τους. Παράλληλα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΙΤΕΠ και πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω, Κωνσταντίνα Σβήνου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας έχει ήδη συστήσει ομάδα εργασίας και τις επόμενες ώρες θα παραδώσει στον ΕΟΔΥ τις δικές του θέσεις για το πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα ξενοδοχεία, στην επανεκκίνηση τους.

Η συνεργασία του ΞΕΕ με τον ΕΟΔΥ έχει τη δική της βαρύτητα, καθώς όπως τονίζει η κυρία Σβήνου, «ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί να το φτιάξει από μόνος του ένα πρωτόκολλο υγειονομικής λειτουργίας, χωρίς να λάβει υπόψη τι είναι εφικτό και τι όχι για τις ξενοδοχειακές μονάδες».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης, εξέφρασε την αγωνία του, για τις οδηγίες που θα συμπεριλαμβάνει το υπό κατάρτιση υγειονομικό πρωτόκολλο. «Θα είναι οικονομικά εφαρμόσιμο από τις ξενοδοχειακές μονάδες; Για παράδειγμα το…εξ’αποστάσεως Check in & Check out των πελατών, που απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά το τεχνολογικό υπόβαθρο των επιχειρήσεων, θα μπορεί να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό οικονομικό πρόβλημα;» πρόσθεσε.

Όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, σε αυτό και σε άλλα εξειδικευμένα ζητήματα που έφερε στην επιφάνεια η επιδημία του κοροναϊού, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις το υγειονομικό πρωτόκολλο.