Ξεκίνησε η δίκη της Folli Follie – Κατέθεσαν οι πρώτοι μάρτυρες επενδυτές

106

folli

Δεν θα παρασταθεί ως πολιτική αγωγή η προσωρινή διοίκηση της εταιρείας – Δικαίωμα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη έχουν επενδυτές, τράπεζες, ο e-ΕΦΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ

Σε «τροχιά» εκδίκασης μπήκε πλέον η μεγάλη υπόθεση της Folli – Follie με τους πρώτους μάρτυρες – επενδυτές να καταθέτουν σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η συγκεκριμένη υπόθεση με κατηγορούμενους τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, τον γιο του Τζώρζτη, την σύζυγό του Καίτη και άλλα πρόσωπα.

Ωστόσο, στη δίκη δεν θα παρασταθεί ως «πολιτική αγωγή», σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το δικαστήριο, η προσωρινή διοίκηση της πολύπαθης εταιρείας. Η έδρα, όπως είχε αποφασίσει και το πρώτο δικαστήριο που είχε ξεκινήσει να εκδικάζει τη συγκεκριμένη υπόθεση, έκρινε ότι η ακροαματική διαδικασία πρέπει να διεξαχθεί χωρίς την παρουσία της προσωρινής διοίκησης της Folli – Follie. Υπέρ αυτής, άλλωστε, της άποψης είχαν επιχειρηματολογήσει στο δικαστήριο και οι συνήγοροι υπεράσπισης της οικογένειας Κουτσολιούτσου, επικαλούμενοι την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, που όπως ανέφεραν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την εξελίξει δίκη.

Αντίθετα, δικαίωμα παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δίκη (πολιτική αγωγή) έχουν επενδυτές, τράπεζες, ο e-ΕΦΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ, όπως αποφάσισε το δικαστήριο.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων

Σήμερα στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκαν για να καταθέσουν οι πρώτοι επενδυτές, οι οποίοι είχαν στραφεί κατά της Folli – Follie με μηνύσεις, όταν αποκαλύφθηκε το εύρος της οικονομικής απάτης. Συγκεκριμένα, στην κατάθεσή του μάρτυρας εξήγησε γιατί δεν υπήρξε κινητοποίηση από την αρχή για την συγκεκριμένη υπόθεση. Όπως είπε, αρχικά οι διαφορές που εμφανίζονταν ανάμεσα στην πραγματική εικόνα της εταιρείας και στα όσα εκείνη δήλωνε ήταν τερατώδεις και δεν μπορούσαν να γίνουν πιστευτές!

Ακολούθησε η κατάθεση άλλου επενδυτή, ο οποίος ζημιώθηκε από τη δράση των κατηγορουμένων. Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο, ο ίδιος είχε 2.500 μετοχές της Folli – Follie, τις οποίες και αγόρασε αφού παρακολουθούσε την πορεία της εταιρείας και τα οικονομικά της στοιχεία. «Έχασα περίπου 40.000 ευρώ» είπε ο μάρτυρας και σημείωσε πως δεν πούλησε τις μετοχές αμέσως μετά τις αποκαλύψεις καθώς η οικογένεια Κουτσολιούτσου διέψευσε ότι υπήρχε πρόβλημα ενώ και η αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν ανέστειλε της μετοχής της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους Τζώρτζης και οι συγκατηγορούμενοί τους, κατά περίπτωση δικάζονται για τα εξής κακουργήματα: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει τουλάχιστον από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα «όργιο» πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli – Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους η εταιρεία της Folli – Follie στην Κίνα, επί σειρά ετών παρουσίαζε εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε ανύπαρκτους εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα. Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στη Κίνα, και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στην χώρα μας, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Έτσι, σύμφωνα με τη δικογραφία κατάφερναν να καταρτίζουν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει τους σε τρίτους».

Όπως αναφέρει το βούλευμα, η μεγάλη οικονομική απάτη της Folli – Follie, προκάλεσε τεράστια ζημία η οποία αν και δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ.

Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.