Walt Disney: Η αλήθεια και ο μύθος γύρω από τον «παγωμένο» πρίγκιπα

της Αγγελικής Σαρακινού

1794

Μικροί και μεγάλοι καθηλώνονται μπροστά στις οθόνες τους κάθε φορά που κάποια ταινία της Disney παίζει εκείνη τη στιγμή. Είναι τα χρώματα, η μαγεία που κυριαρχεί στα κινούμενα σχέδια αλλά και που το καλό πάντα στο τέλος κερδίζει.

Ποιος είναι ο δημιουργός Walt Disney και γιατί έχει χαρακτηριστεί ως «παγωμένος» ή «σκοτεινός πρίγκιπας»;

Ήταν 5 Δεκεμβρίου του 1901 όταν γεννήθηκε στο Σικάγο ο Walt Elias Disney και ήταν το ένα από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Μετά τη γέννηση του η οικογένεια Disney μετακόμισε στο Marceline του Μισούρι, όπου ο Walt έζησε μέχρι τα εφηβικά του χρόνια.

Από μικρός έδειξε το ταλέντο του στη ζωγραφική. Η μητέρα του αλλά και ο αδερφός του Roy, τον ενθάρρυναν να καλλιεργήσει το ταλέντο του και να συνεχίσει τις σπουδές στη ζωγραφική. Έτσι και έγινε. Σε ηλικία μόλις 14 χρόνων σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο τέχνης του Κάνσας Σίτι και σε ηλικία 20 ετών άρχισε να εργάζεται σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο  στην ίδια πόλη. Στο στούντιο αυτό το 1928 «γεννήθηκε« ο Μίκυ Μάους, η διασημότερη φιγούρα στην ιστορία των κινουμένων σχεδίων αλλά και ο Πλούτο, ο Donald και άλλοι παιδικοί ήρωες. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!

Στις 21 Δεκεμβρίου 1937, στο Carthay Theater του Los Angeles, κάνει πρεμιέρα το πρώτο μεγάλου μήκους μιούζικαλ κινουμένων σχεδίων, που δεν είναι άλλο από το γνωστό παραμύθι «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι». Η συγκεκριμένη ταινία, ούτε λίγο ούτε πολύ, στοίχισε 1.500.000 $  και δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, τα στούντιο του Disney ολοκλήρωσαν τα γυρίσματα κι άλλων, κλασικών πια, μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων ταινιών όπως τα αγαπημένα «Πινόκιο», «Dumbo» (το ελεφαντάκι), «Bambi» (το ελαφάκι) και την αξεπέραστη μέχρι και σήμερα «Fantasia».

Κάθε ταινία χρειάζεται περίπου ένα με δύο χρόνια να σχεδιαστεί, να γραφτεί να σκηνοθετηθεί και στο τέλος να καταλήξει στη μεγάλη οθόνη.

Γύρισε συνολικά 600 ταινίες κερδίζοντας 22 Όσκαρ από τις 59 υποψηφιότητες που είχε, 2 Χρυσές Σφαίρες και 1 βραβείο Εμμυ μεταξύ άλλων τιμών και διακρίσεων .

Ο Disney δεν σταμάτησε εκεί!

Το 1955 ακόμα ένα όνειρο του έγινε πραγματικότητα. Η δημιουργία της Disneyland. Ένα τεράστιο πάρκο στο οποίο «ζωντάνεψε» η φαντασία του Disney, οι ήρωες των ταινιών του πήραν ζωή και οι επισκέπτες μπορούσαν να δουν από κοντά τους αγαπημένους τους ήρωες!

Όπως είχε πει και ο ίδιος, «If you can dream it, you can do it». Δηλαδή: « Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις» 

Σίγουρα θα πίστευε κανείς πως όταν ο άνθρωπος πραγματοποιεί τα όνειρά του νιώθει γεμάτος και ολοκληρωμένος.

Αυτό όμως δεν ισχύει και στην περίπτωση του Disney. Ένα θέμα που τον απασχολούσε πολύ ήταν αυτό της αθανασίας. Όσο περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωνε, τόσο το μυαλό του τριγύριζε γύρω από το δικό του θάνατο και προσπαθούσε να σκεφτεί πως θα κέρδιζε την πολυπόθητη αθανασία.

Κάπως έτσι ασχολήθηκε με την κρυογονική, την επιστήμη που μελετά την πιθανότητα κατάψυξης ηλικιωμένων ή άρρωστων ανθρώπων έως τη στιγμή που το ανθρώπινο σώμα θα μπορεί να επαναφερθεί στη ζωή με πλήρη αποκατάσταση της υγείας του.

Το 1966, σε ηλικία 65 ετών, χτυπήθηκε από καρκίνο των πνευμόνων. Στις 14 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους νοσηλεύτηκε στο St Joseph το οποίο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το στούντιο του.

Το τελευταίο εκείνο βράδυ ζήτησε από τη νοσοκόμα να τοποθετήσει το κρεβάτι του σε τέτοια θέση έτσι ώστε να μπορεί να βλέπει το αγαπημένο του στούντιο. Στις 15 Δεκεμβρίου 1966 ο πρωτοπόρος των κινουμένων σχεδίων άφησε τη τελευταία του πνοή έχοντας μόλις γιορτάσει τα εξηκοστά πέμπτα γενέθλιά του δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν «οξεία κυκλοφορική κατάρρευση». Η καρδιά του απλά σταμάτησε να χτυπά. Σε αντίθεση με τον αστικό μύθο, ο Walt Disney δεν ήταν κρυογονικά παγωμένος.

Αποτεφρώθηκε και οι στάχτες του ενταφιάστηκαν στον οικογενειακό κήπο της Disney στο τμήμα Court of Freedom του Forest Lawn Memorial Park στο Glendale της Καλιφόρνια.