Βρετανία: Αύξηση 80% στο ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας από Οκτώβριο

367

vretania-energia-reuma

Το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική αρμόδια ρυθμιστική αρχή του τομέα, η Ofgem, η οποία προέβλεψε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να επιδεινωθούν «σημαντικά» το προσεχές έτος λόγω της τάσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Βάσει της τρέχουσας τάσης, η Ofgem προειδοποίησε ότι «οι τιμές μπορεί να επιδεινωθούν σημαντικά καθ’όλη τη διάρκεια του 2023». Αυτή κάλεσε την βρετανική κυβέρνηση να παράσχει «επείγουσες» ενισχύσεις εν μέσω κρίσης του κόστους ζωής. Το πλαφόν θα περάσει από τις 1.971 στερλίνες ετησίως ανά μέσο νοικοκυριό στις 3.549 στερλίνες από τον Οκτώβριο.

«Η αύξηση αυτή αντανακλά την συνεχιζόμενη άνοδο των παγκόσμιων τιμών χονδρικής φυσικού αερίου, η οποία άρχισε με την άρση των λοκντάουν μετά την πανδημία της COVID-19, ενώ αυτές ωθήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ όταν η Ρωσία διέκοψε σταδιακά την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη», επιχειρηματολογεί η Ofgem.

Καθώς το ανώτατο αυτό όριο υπολογίστηκε βάσει της μέσης τιμής χονδρικής του φυσικού αερίου τους προηγούμενους μήνες, οι ειδικοί αναμένουν ότι θα αυξηθεί σε πάνω από 4.000 στερλίνες τον Ιανουάριο και σε έως και 6.000 στερλίνες την άνοιξη, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, κάτι το οποίο αναμένεται να τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό που ήδη ξεπερνά το 10% σε ετήσια βάση στη Βρετανία.

«Έχουμε επίγνωση των μαζικών επιπτώσεων που θα έχει αυτή η αύξηση στο ανώτατο όριο τιμών στα νοικοκυριά σε όλη τη Βρετανία και τις δύσκολες αποφάσεις που θα οφείλουν να πάρουν οι καταναλωτές», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της Ofgem Τζόναθαν Μπρέρλι.

Η Ofgem διευκρίνισε ότι το πλαφόν προβλέπει ένα «μέτριο» κέρδος για τους παρόχους ενέργειας από τις πωλήσεις ενέργειας στα νοικοκυριά, αλλά ότι «σε αντίθεση με τους παραγωγούς ενέργειας, η πλειονότητα των διανομέων ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει τώρα κέρδη».

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νάντιμ Ζαχάουι αναγνώρισε και αυτός ότι «οι ανακοινώσεις πλαφόν στις τιμές ενέργειας θα προκαλέσουν στρες και αγωνία σε πολλούς ανθρώπους, αλλά έρχεται η βοήθεια με εκπτώσεις 400 στερλινών στους λογαριασμούς ενέργειας για όλους, 650 στερλινών για τα ευάλωτα νοικοκυριά και 300 στερλινών για τους συνταξιούχους”.

«Την ώρα που ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν οδηγεί σε άνοδο τις τιμές ενέργειας για να εκδικηθεί για την υποστήριξή μας στον θαρραλέο αγώνα της Ουκρανίας για την ελευθερία της, εργάζομαι αδιάκοπα για να παράσχω νέες ενισχύσεις», διαβεβαίωσε επίσης ο Ζαχάουι σήμερα, μερικές μέρες πριν από την ανακοίνωση του διαδόχου του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο ή η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα πρέπει να ενεργήσει επειγόντως για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των αυξανόμενων τιμών ενέργειας, σημείωσε επίσης ο γενικός διευθυντής της Ofgem, προειδοποιώντας ότι οι τιμές δείχνουν ότι θα ανέβουν κι άλλο.

«Ο/η πρωθυπουργός, με την υπουργική του/της ομάδα, θα πρέπει να δράσουν επειγόντως και αποφασιστικά για να το αντιμετωπίσουν αυτό. Όλοι μας, μαζί με την κυβέρνηση, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να το διαχειριστούμε για λογαριασμό των πελατών», δήλωσε ο Μπρέρλι στο BBC Radio, μετά την ανακοίνωση της Ofgem.