Τσίπρας: Απαιτούνται «προοδευτικές» αλλαγές στο κυβερνητικό σχέδιο για το «Ταμείο Ανάκαμψης»

692

5305474

Ο εθνικός σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης υπερβαίνει κατά πολύ την Συνταγματική θητεία της κυβέρνησης είπε ο κ. Τσίπρας που παρουσίασε το «Ελλάδα+» μαζί με Τσακαλώτο και Σταθάκη

Το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στην αλυσίδα των προγραμματικών προτάσεων, που παρουσιάζει διαδοχικά το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να αντιπαρατεθεί πολιτικά με το Μέγαρο Μαξίμου για τις μείζονες κυβερνητικές επιλογές.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στην αποψινή εκδήλωση μίλησε αναλυτικά για το «Σχέδιο-Ελλάδα+» έχοντας δίπλα του αυτή την φορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και τον Γιώργο Σταθάκη- δύο βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Τσίπρα που επιχείρησαν με τις δικές τους παρεμβάσεις να υποστηρίξουν την προγραμματική πρόταση της Κουμουνδούρου κάνοντας λόγο για ουσιαστική «ποιοτική διαφορά» από το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Κομισιόν για την απελευθέρωση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε με σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την «φιλοσοφία» και το περιεχόμενο του κυβερνητικού σχεδίου και έκλεισε με την εκτίμηση ότι μπορεί στη συνέχεια ν’ αλλάξει καθώς «δεν είναι γραμμένο στην πέτρα, όπως δεν είναι και τα σχέδια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό δηλαδή που προσπάθησε να τονίσει- αφού το Ταμείο Ανάκαμψης φτάνει μέχρι το 2027, ήταν ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγών του σχεδίου από μια «προοδευτική διακυβέρνηση». Θα είμαστε- σημείωσε χαρακτηριστικά- απολύτως έτοιμοι, όταν ο λαός μας το ορίσει. Μάλιστα, ζητώντας εμμέσως από την κυβέρνηση να ακούσει τις προτάσεις και να συζητήσει με κόμματα, φορείς και την κοινωνία των πολιτών για το σχέδιο της «επόμενης μέρας», υπογράμμισε ότι ο εθνικός σχεδιασμός για το Ταμείο Ανάκαμψης υπερβαίνει κατά πολύ την Συνταγματική της θητεία.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της ανάγκης διαλόγου της Αριστεράς με τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες της Ευρώπης, ενώ ανακοίνωσε ότι «επειδή η λογοδοσία είναι κυρίαρχο στοιχείο» στο πλαίσιο της προοδευτικής αναπτυξιακής προοπτικής θα καταθέσει επιπλέον πρόταση για την σύσταση Ειδικής διακομματικής επιτροπής στο ελληνικό κοινοβούλιο για τον έλεγχο της διαδικασίας και για το «που θα πάνε τα λεφτά;». «Θα στηρίξουν, με ένα συνεκτικό σχέδιο συμπεριληπτικής ανάπτυξης, την κοινωνική συνοχή και μια διατηρήσιμη, δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη; Ή θα στηρίξουν για άλλη μια φορά τα κέρδη λίγων, ημετέρων και ισχυρών;», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας θέτοντας με επιθετική ρητορική ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

«Αν το σχέδιό τους για την οικονομία είναι βγαλμένο από τη ναφθαλίνη του 1990, στα θέματα της δημοκρατίας είναι ακόμα πιο πολλές δεκαετίες πίσω», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας εξαπολύοντας πυρά και την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία για ατολμία όσον αφορά στον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα της πανδημίας. Η Ε.Ε. σύμφωνα με ον κ Τσίπρα «συνεχίζει να έχει τα αντανακλαστικά ενός δυσκίνητου, γερασμένου οργανισμού που τον ξεπερνούν οι συγκυρίες, την στιγμή που θα έπρεπε να παίξει ένα πραγματικά προωθητικό ρόλο στη νέα κατάσταση. Εντούτοις διαπίστωσε ότι αναδεικνύεται μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί κι ότι οι πόροι που διατίθενται στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για ένα πραγματικό restart.

«Η Ελλάδα θα λάβει από το Ταμείο περίπου 32 δις. Τα 19 σε επιχορηγήσεις και τα υπόλοιπα σε δάνεια», επεσήμανε με την ομιλία του στην εκδήλωση όπου έκαναν παρεμβάσεις επίσης οι κ.κ Τριαντάφυλλος Αλμπάνης (πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφερειάρχης Κρήτης, Γιάννης Καλτσάς (Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο), Θεοδότα Νάντσου (Επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς), Νατάσα Ρωμανού (Eρευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA, συμβεβλημένη καθηγήτρια με το Πανεπιστήμιο Columbia) και ο Γιώργος Στεφανόπουλος (Γενικός Διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας).

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έδωσε με την τοποθέτησή του στο φινάλε της εκδήλωσης έμφαση στο ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων- «αν δεν αντιμετωπίσουμε τις ανισότητες, κοινωνικές, ψηφιακές, θεσμικές και άλλες, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της οικονομίας, της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνίας», είπε και εστίασε στην στρατηγική εξασφάλισης και προστασίας της εργασίας.

Ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε, όπως αρχικά και ο κ. Τσίπρας, στην ανάγκη ενός άλλου «οδικού χάρτη» για την προστασία της εργασίας και τάχθηκε υπέρ του «φρένου» στην περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας. Οι πληροφορίες άλλωστε επιμένουν ότι ηγεσία και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζουν την παρουσίαση της δικής τους προγραμματικής πρότασης, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου του Κωστή Χατζηδάκη. Στην εκδήλωση αυτή ο «τίτλος» θα αφορά στην κατάργηση του νομοσχεδίου που μόλις θα έχει ψηφιστεί από μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με το «Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +» του ΣΥΡΙΖΑ και το βασικό του περίγραμμα, ο κ. Τσίπρας κατέληξε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι έχει στόχο:

-Την αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας.

-Τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών και όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών.

-Τη στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα.

-Την προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών.

-Τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών.

-Την ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους.

-Τη δικαιότερη φορολογία με μείωση της φοροδιαφυγής και προοδευτική φορολόγηση, που θα ελαφρύνει χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες.

-Το συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή δημοκρατία, με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας.

Οι δε άξονες των παρεμβάσεων είναι πέντε και αφορούν στη Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση, στον Μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, την ενίσχυση της εργασίας, την ενδυνάμωση ΜμΕ και αυτοαπασχολουμένων, στον Ψηφιακός Μετασχηματισμό, την Κοινωνική Συνοχή και Ανθεκτικότητα και την Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου.

Πηγή: Πρώτο Θέμα