Lockdown: Τα μέτρα που «ξεχνάμε» αλλά παραμένουν σε ισχύ – Έτσι θα αποφύγετε το 300άρι

350

Lockdown: Τα μέτρα που «ξεχνάμε» αλλά παραμένουν σε ισχύ – Έτσι θα αποφύγετε το 300άρι

Μπορεί με την άρση του lockdown, την οποία ουσιαστικά σηματοδότησε το τέλος των SMS αλλά και το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, πολλοί να θεώρησαν ότι τα μέτρα κατά του κοροναϊού τελείωσαν, ωστόσο αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια.

Αρκετά περιοριστικά μέτρα, που έχουν σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κοροναϊού, βρίσκονται ακόμα στη ζωή μας. Βασικότερο όλων είναι η χρήση μάσκας, η οποία είναι υποχρεωτική παντού, εκτός από όταν καθόμαστε σε μαγαζιά εστίασης.

Ακόμα, σε ισχύ βρίσκεται και η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας, η οποία ωστόσο ξεκινάει στις 00:30 και ολοκληρώνεται στις 05:00 το πρωί.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στους δρόμους
Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του MEGA, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξαναδούμε ελέγχους για τα παραπάνω μέτρα, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες είχαν αραιώσει πολύ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, οι έλεγχοι δεν θα περιορίζονται στα καφέ και τα εστιατόρια, αλλά θα δούμε να επανέρχονται στον δρόμο οι έλεγχοι για τις μάσκες.

Πέρα από τις συστάσεις που θα γίνονται στους πολίτες για σωστή χρήση της μάσκας, θα επιβάλλονται τα πρόστιμα των 300 ευρώ στους απείθαρχους.

Τα μέτρα που «ξεχάσαμε» και παραμένουν σε ισχύ
Σημειώνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκτός της εστίασης.
Αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται και σε ΙΧ, με τους αριθμούς των επιβατών να παραμένουν οι ίδιοι: 4 άτομα στα ΙΧ, με υποχρεωτική μάσκα όταν δεν είναι οικογένεια και 2 άτομα στα επαγγελματικής χρήσης (ταξί).
Εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι στην εστίαση, καθώς οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί είναι συγκεκριμένοι.
Οι πελάτες γίνονται δεκτοί μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να είναι καθήμενοι και όχι όρθιοι.
Οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι από 0,70 έως 1,70 εκ. / 6 άτομα, ενώ αν κάποιος θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του.
Η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων θα γίνεται χωρίς κλιματιστικά.

«Καμπανάκι» από Μητσοτάκη και Τσιόδρα
Την ανησυχία του για χαλάρωση των πολιτών τώρα που αίρονται αρκετά από τα περιοριστικά μέτρα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τον προβληματισμό του δεν έκρυψε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

«Πολλοί συμπολίτες μας φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουμε ήδη οριστικά ξεμπερδέψει με την πανδημία, πράγμα το οποίο προφανώς δεν συμβαίνει. Βεβαίως και βλέπουμε μία σημαντική αποκλιμάκωση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις διασωληνώσεις, η πανδημία όμως είναι ακόμα εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» πρόσθεσε και ζήτησε από τους πολίτες να τηρήσουν πλήρως τα «λίγα μέτρα τα οποία έχουν απομείνει» και από τους επαγγελματίες, ειδικά της εστίασης, να εφαρμόσουν απόλυτα τα μέτρα που έχουν καταρτιστεί με βάση τις συστάσεις των ειδικών.

«Θα είμαστε αυστηροί στην επιβολή του νόμου καθώς είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή η θετική πορεία η οποία έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες να συνεχιστεί απρόσκοπτα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Η επιδημια συνεχίζει να μας απειλεί. Χρειάζεται διαρκής επιφυλακή. Ανησυχώ για τα μεταλλαγμένα στελέχη τα οποία οδηγούν σε επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες»  επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: in.gr