Τσιπρας: 5+1 μέτρα για να μπει φρένο στην ακρίβεια

414

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του εισήγηση με τους παραγωγικούς φορείς στην Θεσσαλονίκη εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας της για ανεύθυνη και εγκληματική στάση

Δέσμη προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ακρίβειας και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας συζητώντας με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους με ιδιαίτερη έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς. Επιπλέον στο πλαίσιο της συγκράτησης των τιμών προκρίνει να υπάρξει αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη.

tsipras__2_
tsipras__3_

Επιπλέον μπροστά σε αυτό το «τεράστιο κύμα αυξήσεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ζήτησε να επεκταθούν τα επιδόματα που υπάρχουν σήμερα.

«Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του εισήγηση με τους παραγωγικούς φορείς στην Θεσσαλονίκη εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας της για ανεύθυνη και εγκληματική στάση.

«Δηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί μόνη της είναι μια ανεύθυνη αν όχι εγκληματική στρατηγική. Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη εδώ και καιρό και υπάρχουν ευθύνες για αυτό.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην διοίκηση της ΔΕΗ που δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση.

«Οταν η ΔΕΗ συναγωνίζεται με ιδιώτες για το ποιος θα ανεβάσει περισσότερο τις τιμές ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας και δεν λειτουργεί σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος , υπέρ του καταναλωτή τότε υπάρχει πρόβλημα», τόνισε ο κ. Τσίπρας. «Τότε τα golden boys που διορίστηκαν και πήραν τριπλάσιους και τετραπλάσιους μισθούς για να εξυγιάνουν την εταιρεία δεν κάνουν την δουλειά τους καλά» επεσήμανε, ακόμη.

Γι αυτό κάλεσε την κυβέρνηση τώρα ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, που θα φτάσουν το 50%, να παρέμβει σε αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές στις οποίες η ΔΕΗ συμμετέχει και να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από την ΡΑΕ και την Αρχή Ανταγωνισμού ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα