Τράπεζες: Σημαντικά οφέλη από την αλλαγή του νόμου για τον αναβαλλόμενο φόρο

393

Τετράωρη στάση εργασίας στις τράπεζες αύριο Τετάρτη

Με μια απόφαση σταθμό της ΕΚΤ χθες το απόγευμα, οι ελληνικές συστιμικές τράπεζες βρίσκουν λύση στο ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου, του σημαντικότερου ίσως προβλήματος που είχαν να διαχειριστούν τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΚΤ ενέκρινε χθες το απόγευμα την τροποποίηση του άρθρου 27 του ελληνικού φορολογικού κώδικα (νόμος 4172/2013) σχετικά με τη μεταφορά ζημιών και αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA) που προκύπτουν από διαφορές χρέωσης, εξέλιξη που πρακτικά δίνει λύση στο θέμα του αναβαλλόμενου φόρου και του κινδύνου ενεργοποίησής του σε περίπτωση ενδεχόμενων ζημιών από τις τράπεζες τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της περαιτέρω δραστικής απομείωσης των κόκκινων δανείων ή εξαιτίας επιπτώσεων από την πανδημική κρίση.

Ο ρόλος Ζαββού

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μετά από τρίμηνη διαπραγμάτευση του αρμόδιου για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υφυπουργού Οικονομικών Γ. Ζαββού με τους Θεσμούς και δη με την ΕΚΤ/SSM, η ΕΚΤ εξέδωσε χθες το απόγευμα γνωμοδότηση με την οποία ενέκρινε το σχέδιο διάταξης που υπέβαλε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Γ. Ζαββός σχετικά με την παροχή της δυνατότητας μετακύλισης τυχόν μη συμψηφισθέντων ποσών χρεωστικής διαφοράς, λόγω μη επάρκειας φορολογικών κερδών σε μία χρήση, σε επόμενο φορολογικό έτος στο οποίο θα υπάρχει επάρκεια φορολογικών κερδών.

Η μεταφορά αυτή θα μπορεί να γίνεται σε οποιαδήποτε φορολογική χρήση εντός της αντίστοιχης 20ετούς περιόδου απόσβεσης που προβλέπουν οι διατάξεις για την απόσβεση των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των τραπεζών.

Με την θετική γνωμοδότησή της, η ΕΚΤ έκρινε ότι η εν λόγω τροποποίηση ήταν απαραίτητη για την εξομάλυνση των τυχόν επιπτώσεων που μπορεί να προκύψουν από την ταχεία απομόχλευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ειδικότερα, σε περίπτωση που τα φορολογικά κέρδη της 20ετούς περιόδου δεν επαρκούν για τον πλήρη συμψηφισμό των μεταφερόμενων αυτών ποσών, τυχόν υπόλοιπό τους λογίζεται ως φορολογική ζημιά κατά το εικοστό έτος της περιόδου και υπόκειται στον κανόνα μεταφοράς της παραγράφου 1 του άρθρου 27, αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr