Τραγωδία στη Λιβύη – Συλλυπητήριο μήνυμα της ΕΕ: Τραγικό ότι μέλη της ελληνικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους

194

leoforeio03-mesa

Αποδεσμεύονται 5,2 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση στη Λιβύη από την ΕΕ

Καθώς οι ανάγκες στη Λιβύη αυξάνονται δραματικά, η ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύει την υποστήριξή της στη χώρα αποδεσμεύοντας 5,2 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική χρηματοδότηση. Παράλληλα, η ΕΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια της για το θάνατο των μελών της ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη.

«Η έκτακτη ανάγκη για τις πλημμύρες στη Λιβύη προκάλεσε την άμεση αντίδραση των κρατών μελών της ΕΕ, θέτοντας την αλληλεγγύη της ΕΕ σε δράση επί τόπου. Είναι τραγικό, το γεγονός ότι τα μέλη μιας ελληνικής ομάδας διάσωσης στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο δυστύχημα χθες, Κυριακή, καθώς προσπαθούσαν να βοηθήσουν άλλους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους πληγέντες και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει με δήλωσή του ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιανς Λέναρτσιτς.

Συνολικά, η χρηματοδότηση για ανθρωπιστικούς σκοπούς στη Λιβύη ανέρχεται σε πάνω από 5,7 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει βοήθεια σε είδος μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Μέχρι στιγμής οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ έχουν προσφέρει βοήθεια στη Λιβύη (Γερμανία, Ρουμανία, Φινλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Βέλγιο και μια νέα προσφορά από την Αυστρία) μέσω του Μηχανισμού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ που αποδεσμεύθηκε σήμερα θα διοχετευτεί στη Λιβύη, μέσω ανθρωπιστικών εταίρων της ΕΕ που δραστηριοποιούνται εκεί, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ενισχύσουν τη βοήθεια με επίκεντρο τη στέγαση, την υγεία, την τροφή, το νερό, την αποχέτευση και την υγιεινή και την προστασία.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης έχει επίσης αναπτύξει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων και έναν αξιωματικό σύνδεσμο για την υποστήριξη των χερσαίων επιχειρήσεων, εκτός από τη διάθεση περιβαλλοντικής εμπειρογνωμοσύνης.

Η βοήθεια σε είδος και άλλη ζωτική υποστήριξη έφτασε ήδη σε ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές στην ανατολική Λιβύη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ