Το club των 27: Οι ροκ σταρ που έφυγαν πολύ νωρίς

της Ίλντας Τόσκα

3573

A Brief History of the 27 Club - Rolling Stone

Ήταν οι απόλυτοι ροκ στάρ. Νέοι, ταλαντούχοι και χιλιάδες κόσμος παρακολουθούσε τις συναυλίες τους και θαύμαζε τη μουσική τους. Το νήμα της ζωής τους όμως, κόπηκε πολύ νωρίς, μόλις στα 27 τους χρόνια δημιουργώντας έτσι, το μύθο για το κλάμπ των 27.

Το Κλαμπ 27 αποτελείται κυρίως από μουσικούς που έγιναν η φωνή της γενιάς τους και πρωτοπόροι στο είδος τους — από μπλουζ μέχρι ροκ έως grunge. Ο όρος έγινε ευρέως γνωστός μετά τον θάνατο του Kurt Cobain το 1994, με τους θαυμαστές της ροκ να συνδέουν την ηλικία του με εκείνη σπουδαίων καλλιτεχνών που είχαν φύγει στα 27 τους, τη δεκαετία του 1970, ενώ ο θάνατος της Amy Winehouse ενίσχυσε τη θεωρία για την κατάρα των 27, δημιουργώντας το πάνθεον των μουσικών που έφυγαν νωρίς.

Μερικοί πέθαναν από υπερβολική δόση ναρκωτικών ενώ άλλοι αυτοκτόνησαν. Από τον Jim Morisson μέχρι την Amy Winehoyse αυτοί είναι οι ροκ σταρ του Κλαμπ των 27.

Ρόμπερτ Τζόνσον (1911-1938) 

International Pop in Brazil: Robert Johnson 1911-1938

Το 1936 και το 1937 ήταν τα χρόνια που ο Ρόμπερτ Τζόνσον ηχογράφησε 29 τραγούδια για την American Record Corporation, τα οποία θα γίνονταν το σύνολο του έργου της ζωής του. Τα φωνητικά και οι στίχοι του ιθαγενούς του Μισισιπή, μαζί με τις αριστοτεχνικές του δεξιότητες στην κιθάρα (χρησιμοποιούσε επτάχορδη κιθάρα), θα επηρέασαν αργότερα τη φήμη του ως βασιλιά των Delta Blues και θα είχε αμέτρητη επιρροή στις επόμενες γενιές ροκ καλλιτεχνών όπως οι Bob Dylan, Eric Clapton, Robert Plant and the Rolling Stones.

Το μουσικό ταλέντο του Τζόνσον ήταν τόσο απόκοσμο που λέγεται ότι βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι και πούλησε την ψυχή του στον Διάβολο σε αντάλλαγμα. Βρέθηκε νεκρός στην άκρη ενός επαρχιακού δρόμου το 1938, μόλις 27 χρονών ενώ η αιτία θανάτου ήταν δηλητηρίαση από το ζηλιάρη σύζυγο μιας γυναίκας.

Μπράιαν Τζόουνς (1942 – 1969) 

Μπράιαν Τζόουνς: η πέτρα… του φεγγαριού | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

Ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones μαζί με τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς, ο Μπράιαν Τζόουνς ήταν ένας από τους πρώτους Βρετανούς που έπαιξαν slide κιθάρα και αργότερα αναδείχτηκε σε πολλά όργανα. Ανέπτυξε ένα σοβαρό πρόβλημα κατάχρησης ουσιών που στα μέσα της δεκαετίας του 1960 είχε επιβαρύνει την υγεία του, τον οδήγησε στη φυλακή και τον αποξένωσε από το υπόλοιπο συγκρότημα. Τον Ιούνιο του 1969, ο Μικ Τζάγκερ και ο Ρίτσαρντς του ζήτησαν να φύγει από το γκρουπ. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Τζόουνς βρέθηκε νεκρός στην πισίνα του ενώ η αστυνομία ανέφερε ότι πνίγηκε ενώ βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών.

Τζίμι Χέντριξ (1942 – 1970)

Το «Φαινόμενο» Τζίμι Χέντριξ | Αφιερώματα

Γεννημένος στις 27 Νοεμβρίου 1942, ο Χέντριξ θα γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες στην ιστορία. Το Rock and Roll Hall of Fame περιέγραψε τον Χέντριξ ως τον καλύτερο κιθαρίστα όλων των εποχών στην ιστορία της ροκ μουσικής. Αν και η ενεργή καριέρα του ως διακεκριμένου μουσικού διήρκεσε μόλις τέσσερα χρόνια, ο Χέντριξ άλλαξε την πορεία της ροκ μουσικής και έγινε ένας από τους πιο επιτυχημένους και επιδραστικούς μουσικούς της εποχής του ενώ ήταν επίσης, ο πιο χαρισματικός ερμηνευτής σε συναυλίες της γενιάς του. Πέθανε το 1970 στο δωμάτιο ξενοδοχείου που διέμενε, από πνιγμό από τον εμετό του, που προκλήθηκε από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η κοπέλα του, η οποία ήταν μαζί του το μοιραίο βράδυ, δήλωσε πως ο Χέντριξ ήταν λάτρης του LSD, και εκείνο το βράδυ κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα υπνωτικών χαπιών σε συνδυασμό με κόκκινο κρασί.

Τζάνις Τζόπλιν (1943 – 1970) 

Η λεσβία ερωμένη της Τζάνις Τζόπλιν απαντά στους επικριτές της: Δεν φταίω  εγώ που πέθανε

Σε έναν κόσμο γεμάτο ροκ θρύλους, μια συγκεκριμένη γυναίκα τραγουδίστρια ξεχώρισε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και στις αρχές της δεκαετία του ’70. Η Τζόπλιν γεννημένη στο Τέξας, ήταν αρχικά τραγουδίστρια του Big Brother and the Holding Company πριν ακολουθήσε σόλο καριέρα. Μόλις τρεις μήνες πριν από την κυκλοφορία του εμβληματικού της άλμπουμ Pearl, το οποίο περιλαμβάνει πολλά από τα πιο γνωστά τραγούδια της και έφτασε κατευθείαν στην κορυφή των charts του Billboard, η Τζάνις Τζόπλιν βρέθηκε νεκρή από υπερβολική δόση ηρωίνης σε ξενοδοχείο του Χόλιγουντ. Ήταν γνωστό ότι εμπλεκόταν σε πολλαπλή χρήση ουσιών.

Τζίμ Μόρισον (1943 – 1971) 

Τζιμ Μόρισον - Βιογραφία - Σαν Σήμερα .gr

Κάθε μεγάλο ροκ συγκρότημα χρειαζόταν έναν ξεχωριστό frontman. Ο Τζιμ Μόρισον ήταν αυτός ο τύπος για τους The Doors και ειλικρινά ήταν ο πιο πρωτότυπος frontman για κάθε επίδοξο γκρουπ. Η ικανότητά του να γράφει καλούς στίχους ήταν εκπληκτική ενώ η ενέργεια με την οποία έπαιζε ήταν μεταδοτική. Τραγουδιστής, στιχουργός και ποιητής, ο Μόρισον θα αναδεικνυόταν ως ένας από τους πιο επιδραστικούς frontmen στο rock n’ roll, χάρη στην σκληρή φωνή και τις μαγευτικές ερμηνείες και στίχους του. Ο Μόρισον θα εδραιωνόταν ως σύμβολο της ροκ όταν βρέθηκε νεκρός στη μπανιέρα του διαμερίσματος του στο Παρίσι στις 3 Ιουλίου 1971, από ανακοπή καρδιάς μετά από υπερβολική δόση ηρωίνης, που νόμιζε πως ήταν κοκαΐνη. Στον τάφο του Τζιμ Μόρισον υπάρχει η ελληνική επιγραφή “ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ”.

Κερτ Κομπέιν (1967 – 1994)

Ο Κερτ Κομπέιν καθάριζε τουαλέτες για να ηχογραφήσει τον πρώτο δίσκο των  Νιρβάνα. Έμενε στο αυτοκίνητο και δεν είχε δεύτερο ζευγάρι παπούτσια -  ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ο Κερτ Κομπέιν αναδείχτηκε ως σύμβολο της γενιάς του ενώ εισήγαγε την grunge μουσική στη ροκ, κάνοντας την δική του επανάσταση. Ο Κομπέιν σχημάτισε τους Nirvana με έναν φίλο το 1985, βάζοντας τη μουσική σκηνή του Σιάτλ στο χάρτη και τρέλανε τα charts με επιτυχίες όπως τα “Smells Like Teen Spirit”, “Come As You Are” και “Heart-Shaped Box”. Όμως η τεράστια επιτυχία και η προσοχή που έλαβε ο Κομπέιν από τη μουσική του, σε συνδυασμό με το χρόνιο πρόβλημα που είχε με το στομάχι του, είχαν ως αποτέλεσμα να πέσει στα ναρκωτικά και την κατάθλιψη. Ο ταραχώδης γάμος του Κομπέιν με τη ρόκ τραγουδίστρια και εθισμένη Κόρτνεϊ Λαβ επιδείνωσε επίσης την καθοδική πορεία του και την άνοιξη του 1994 αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του με έναν πυροβολισμό στο κεφάλι. Μαζί είχαν αποκτήσει ένα κοριτσάκι.

Έιμι Γουάινχαουζ (1983 – 2011) 

Εϊμι Γουαϊνχάουζ ναρκωτικά: Τι είπε στην γιατρό της λίγο πριν βρεθεί νεκρή  | Alphafreepress.gr

Μεγαλωμένη σε μια οικογένεια που αγαπούσε τη τζαζ, η Έιμι Γουάινχαουζ ήταν μόλις 19 ετών όταν τράβηξε το κοινό με το ντεμπούτο της στο άλμπουμ Frank. Αναμειγνύοντας soul, R&B, ρέγκε και τζαζ στην τέχνη της, η τραγουδίστρια με την υπέροχα περίεργη φωνή και το εκκεντρικό στυλ έμελλε να γίνει μια από της μεγαλύτερες τραγουδίστριες όλων των εποχών.

Όμως η Γουάινχαους, γνωστή για την αυτοκαταστροφική της συμπεριφορά και τα ζητήματα εθισμού της, μερικές φορές έφτανε υπό την επήρεια ουσιών στις δικές της εμφανίσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις αποδοκιμαζόταν από το κοινό στις συναυλίες της, αφού δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθια. Τα προβλήματα κατάχρησης ουσιών ήταν συχνά στα ταμπλόιντ και ενέπνευσαν μερικά από τα τραγούδια της, κυρίως την επιτυχία “Rehab”. Αφού ακύρωσε μια σειρά παραστάσεων τον Ιούνιο του 2011 για να τακτοποιήσει τον εαυτό της, η Γουάινχαους πέθανε τον επόμενο μήνα από δηλητηρίαση από αλκοόλ.