Τηλεφωνική επικοινωνία για τη Λιβύη σε Μέρκελ και δυσαρέσκεια Μητσοτάκη

21

Με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Λιβύη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου, στην οποία η Ελλάδα δεν είναι προσκεκλημένη.

Η συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άνγκελα Μέρκελ έγινε με δεδομένη τη θέση της Αθήνας ότι η Γερμανία πρέπει να τηρήσει την ευρωπαϊκή θέση και να θεωρήσει άκυρα τα μνημόνια της κυβέρνησης Σαράτζ με την Τουρκία, όπως σημείωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδρας, μετά τη συνάντησή του με τον στρατάρχη Χάφταρ.

Χθες ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στον Alpha εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται ανάμεσα στις προσκεκλημένες χώρες και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να ασκήσει βέτο στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εάν δεν ακυρωθεί η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης «επί θεμάτων θαλασσίων ζωνών».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη την Τετάρτη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.