Θάνατος 9χρονης: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε την αλήθεια για την Τζωρτζίνα, λέει ο πρόεδρος των ιατροδικαστών

348

patra-tzwrtzina333

Οι  τοξικολογικές, ιστολογικές, και γενετικές εξετάσεις θα μας πουν την πραγματική αιτία θανάτου, είπε ο Γρηγόρης Λέων – Στο Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ο φάκελος του θανάτου των τριών παιδιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα  – Ικανοποίηση για την εισαγγελική έρευνα δηλώνουν οι γονείς

Το νωρίτερο σε ένα μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για τα αίτια του θανάτου – ενώ νοσηλεύονταν – των τριων παιδιών της ίδιας οικογένειας από την Πάτρα, όπως δήλωσε στο Μέγκα ο πρόεδρος των ιατροδικαστών Γρηγόρης Λέων.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η ολοκλήρωση των ιατροδικαστικών εξετάσεων, νεκροψία- νεκροτομή, τοξικολογικές, ιστολογικές, και γενετικές, είναι αυτές που θα δείξουν τις πραγματικές αιτίες θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας – πρόκειται για το τελευταίο παιδί της οικογένειας που κατέληξε.  Όπως είπε ο πρόεδρος των ιατροδικαστών, στη συνέχεια θα ανοίξει η έρευνα και για τα άλλα δύο παιδιά.

Στο Ανθρωποκτονιών ο φάκελος

Όπως είναι γνωστό, ο φάκελος της υπόθεσης έχει αποσταλεί στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής, που διαθέτει έμπειρα στελέχη, με υψηλό ποσοστό εξιχνίασης αδικημάτων κατά της ζωής. Τα στοιχεία που οδήγησαν τις Αρχές στην κίνηση αυτή, ήταν τόσο το γεγονός ότι τα παιδιά πέθαναν μεν σε διαφορετική ηλικία το καθένα, αλλά και τα τρία έφυγαν από τη ζωή ενώ νοηλεύονταν – και μάλιστα σε στιγμές όπου δεν υπήρχε παρουσία υγειονομικών στον θάλαμο.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι – γιατροί , ιατροδικαστές , νοσηλευτές αλλά και οι γονείς των παιδιών, που θα κληθούν στο τέλος της έρευνας.

Οι γιατροί της Πάτρας

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για ένα άλυτο μυστήριο το πώς τα τρία παιδιά κατέληξαν από διαφορετικές αιτίες με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.

Τόνισε, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας είναι σοκαρισμένοι για το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν απαντήσεις για τους τρεις θανάτους. Σημείωσε ότι οι ίδιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν κατά την περίθαλψη των τριών κοριτσιών και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν στην έρευνα για να δοθούν απαντήσεις.

Γιατί κινήθηκε η Εισαγγελία

Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών διατάχθηκε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθούν τα –αναπάντητα μέχρι στιγμής– αίτια της τριπλής τραγωδίας που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο.

Από εισαγγελική πηγή έγινε γνωστό ότι μετά τη λεπτομερή ανάγνωση των δημοσιευμάτων, εκφράστηκε απορία για το μυστήριο που καλύπτει τους τρεις «απρόσμενους» θανάτους της 6 μηνών Ιριδας, της 3,5 ετών Μαλένας και πρόσφατα της 9χρονης Τζωρτζίνας.

«Με τον κοινό νου φαντάζει ακατανόητο, όχι σε μια περίπτωση, αλλά σε τρεις που έπληξαν με τον πλέον τραγικό τρόπο την ίδια οικογένεια, να μην υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις», ήταν το χθεσινό σχόλιο της ίδιας εισαγγελικής πηγής, σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Λόγω της λεπτότητας και σοβαρότητας του θέματος, η παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών έχει τύχει συνδρομής απ’ όλες τις εισαγγελικές βαθμίδες, αφού οι μυστηριώδεις θάνατοι έχουν απασχολήσει τους πάντες σε δικαστικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οπως έγινε γνωστό, με βάση την εντολή για την διενέργεια της προκαταρτικής εξέτασης, πρόκειται να κληθούν για να καταθέσουν οι γονείς των τριών κοριτσιών, οι ιατροδικαστές που συνέταξαν εκθέσεις για τους «μυστηριώδεις» θανάτους και οι γιατροί των παιδιών.

Κοινή δήλωση των γονέων, κάνουν λόγο για «ανακρίβειες»

Εν τω μεταξύ οι γονείς που έχασαν τα τρία μικρά παιδιά τους στην Πάτραεξέδωσαν κοινή δήλωση μετά την εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν τα αίτια των θανάτων τους.

Στην δήλωση, ο δικηγόρος Δημήτρης Καράμπελας αναφέρεται στα αίτια των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας προσθέτοντας πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι γονείς πληροφορήθηκαν την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας για να διαλευκανθούν πλήρως.

Η δήλωση του δικηγόρου των γονιών από την Πάτρα

«Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν» αναφέρει ο κ. Καράμπελας και συνεχίζει: «Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτωνδιευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης. Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».