«Τέταρτο κύμα»: Νοσηλείες και διασωληνώσεις θα κρίνουν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

387

kosmos-maskes3

Η μετάλλαξη Δέλτα πολιορκεί την Ελλάδα με το τέταρτο κύμα να βρίσκεται προ των πυλών. Μέσα στις επόμενες μέρες η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να επικρατήσει και στην χώρα μας ωστόσο η κρίσιμη παράμετρος όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τις τελευταίες ώρες δεν είναι η έκταση της διασποράς και ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά ο αριθμός των νοσηλειών και των ασθενών που θα χρειστούν μηχανική υποστήριξη στις ΜΕΘ.

Από αυτόν θα κριθεί και το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης το οποίο αναμένεται να επανεξετάσουν οι ειδικοί τις προσεχείς ημέρες. Μέχρι αυτή τη στιγμή και παρά τη ραγδαία άνοδο των λοιμώξεων που έχει καταγραφεί από τις αρχές Ιουλίου, παρατηρείται μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές ασθενών Covid 19 στα νοσοκομεία της επικράτειας και κυρίως σε Αττική και Κρήτη, τις δύο περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα.

Ενδεικτικά, στις 28 Ιουνίου καταγράφηκαν 33 εισαγωγές ασθενών, στις 9 Ιουλίου καταγράφηκαν 68 εισαγωγές και σήμερα 65.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αριθμοί αυτοί δεν αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που θα έχει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μια πιο καθαρή εικόνα θα έχουν οι επιστήμονες στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ή την μεθεπόμενη.

Χθες, ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι νοσηλείες και να φτάσουν ακόμη και τις 400 ή 500…

Με αυτό το ενδεχόμενο ανοικτό, οι επιστήμονες συνέχισαν και σήμερα τις εκκλήσεις στους πολίτες να μην καθυστερήσουν τον εμβολιασμό τους αφού όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά το τέταρτο κύμα της πανδημίας αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ανεμβολίαστους. Να σημειωθεί ότι αριθμός των εμβολιασμών στη χώρα έφτασε σήμερα τους 9.233.521 με 4.258.610 πολίτες να έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις. Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 4.822 εμβολιασμοί.

Ο Αθανάσιος Τσακρής αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και Καθηγητής Μικροβιολογίας μιλώντας το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ανέφερε ότι τα δεδομένα από χώρες όπως η Βρετανία, η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ όπου ήδη επικρατεί η μετάλλαξη Δέλτα είναι καθησυχαστικά και πως και αυτό που παρατηρείται στην Ελλάδα είναι ότι οι περιοχές που επιβαρύνονται είναι εκείνες που έχουν μείνει πίσω σε εμβολιαστική κάλυψη.

Έφερε ως παράδειγμα τα νότια προάστια όπου παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων, δεν υπάρχουν ιδιαίτερες συνέπειες λόγω του αρκετά υψηλού ποσοστού των εμβολιασμένων στις ευπαθείς ομάδες. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οι νοσηλείες είναι περισσότερες.

Ο κ. Τσακρής τόνισε ότι δεν ενδιαφέρει τόσο τους επιστήμονες ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως ο αριθμός των νοσηλειών, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτοί οι δείκτες θα είναι αισθητά μικρότεροι από τα προηγούμενα επιδημικά κύματα ως συνάρτηση των εμβολιασμών ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Δεν υπάρχει ανοσία αγέλης με τον κορωνοϊό

Ο καθηγητής εξήγησε ότι με τον κορωνοϊό και τη γρίπη δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία αγέλης όπως υπάρχει για την ιλαρά ή την ανεμοβλογιά. Οι κορωνοϊοί έχουν διαφορετική συμπεριφορά και εμφανίζονται ξανά, ωστόσο οι πολίτες με τον εμβολιασμό θωρακίζονται από σοβαρή λοίμωξη και τις παραλλαγές του ιού.

Να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια

Κληθείς να σχολιάσει τις εφιαλτικές προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Τσακρής τόνισε ότι ο κορωνοϊός έχει αποδείξει σε διεθνές επίπεδο ότι «συνέχεια μας κοροϊδεύει» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει η χώρα να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά σενάρια στο σύστημα υγείας και στην κοινωνία και στην οικονομία.

Διαβάστε περισσότερα στο Πρώτο Θέμα