Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πάνω από 200 καλεσμένοι στο μνημόσυνό του

230

tafos_teos

Σκεπασμένος με νάιλον ο τάφος, λίγες ημέρες πριν από το μνημόσυνο – Την Κυριάκη στο τρισάγιο τα αποκαλυπτήρια

Σε τρεις μέρες είναι το μνημόσυνο της συμπλήρωσης των 40 ημερών από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο τάφος του στο κτήμα Τατοΐου, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ενώ το μνημόσυνο πρόκειται να τελεστεί στη Μητρόπολη Αθηνών στις 11 το πρωί του Σαββάτου, οι εργασίες ξεκίνησαν με καθυστέρηση πριν από τρεις ημέρες λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην Αττική με την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» και τον χιονιά.

Ο τάφος είναι καλυμμένος με νάιλον ενώ στο σημείο υπάρχουν μπετονιέρες με τα συνεργεία να έχουν ελάχιστο περιθώριο προκειμένου να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους μέχρι και την Παρασκευή.

Το στεφάνι της Άννας Μαρίας για τον σύζυγό της, από την ημέρα της κηδείας βρίσκεται ακόμα στο μνήμα καθώς και μια λάμπα με παραφινέλαιο που λειτουργεί ως καντήλι. Αυτό που είναι έτοιμο είναι τα καλούπια όπου θα τοποθετηθούν τα μάρμαρα με την επιγραφή.

Τις προετοιμασίες για το μνημόσυνο έχουν αναλάβει ο Παύλος κι ο Νικόλαος Γλύξμπουργκ μαζί με τη μητέρα τους, Άννα -Μαρία η οποία μένει στην Αθήνα. Επιθυμία της οικογένειας είναι τα αποκαλυπτήρια του τάφου του τέως βασιλιά να γίνουν την ερχόμενη Κυριακή, παρουσία της συζύγου του Άννας Μαρίας, των παιδιών και των καλεσμένων τους, που θα παραβρεθούν στο τρισάγιο που θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, μια μέρα μετά το μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών. Ήδη το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» έχει ενημερωθεί από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας για την άφιξη των καλεσμένων στο μνημόσυνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τελευταία κατοικία του Κωνσταντίνου B’ δεν θα διαφέρει σχεδιαστικά και πολύ από τους τάφους των γονιών του Παύλου και Φρειδερίκης, οι οποίοι βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα μακριά και είναι στο ίδιο περίπου επίπεδο με το έδαφος. Έτσι και στην περίπτωση αυτή τα μάρμαρα που θα τοποθετηθούν, με τον μαρμάρινο Σταυρό, θα οριοθετούν τον τάφο πάνω στον οποίο, γίνεται πολύς λόγος, για το τι ακριβώς θα αναγράφεται εκτός από το όνομα του Κωνσταντίνος Β’, αφού για το διάστημα 6 Μαρτίου 1964 – 1 Ιουνίου 1973 διετέλεσε βασιλιάς της Ελλάδος.

Στο μνημόσυνο του Σαββάτου υπολογίζεται πως οι καλεσμένοι θα ξεπεράσουν τους 200 με 250 καθώς η οικογένεια βρήκε την δυνατότητα να καλέσει αυτή την φορά και κόσμο που δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην κηδεία που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου.

Λίγο πολύ θα ακολουθηθεί παρόμοιο πρωτόκολλο με την κηδεία και την είσοδο των καλεσμένων στον Ιερό Ναό. Θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από νωρίς στους γύρω δρόμους, ενώ από το απόγευμα της Παρασκευής θα απαγορευτεί και η στάθμευση σε κοντινά στην εκκλησία σημεία.

Μετά το τέλος του μνημοσύνου οικογένεια και καλεσμένοι θα βρεθούν στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τον συνηθισμένο καφέ και τα συλλυπητήρια, ενώ το πρωί της Κυριακής η οικογένεια θα βρεθεί στο Τατόι για ένα τρισάγιο πάνω από τον τάφο του τέως βασιλιά.