Ταουακούλ Κάρμαν: Η «Σιδηρά Κυρία» της Υεμένης

του Ανδρέα Αγγελόπουλου

455

Ταουακούλ Κάρμαν - Βικιπαίδεια

Η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλείται «Μητέρα της Επανάστασης». Η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης πρωτοστάτησε στις διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης.

«Ειρήνη δεν σημαίνει απλώς να σταματήσεις τους πολέμους, αλλά και να σταματήσεις την καταπίεση και την αδικία» υποστηρίζει η Ταουακούλ Αμπντέλ-Σαλάμ Κάρμαν. Η δημοσιογράφος γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1979, στην Υεμένη. Η «κυρία της Αραβικής Άνοιξης» έπαιξε βασικό ρόλο στην εξέγερση των νέων υπέρ της δημοκρατίας στην Υεμένη το 2011. Η Ταουακούλ κοίταξε στα μάτια τον αυταρχισμό, τη διαφθορά και την καταπίεση. Κάθε μέρα βροντοφωνάζει πως «το αίσθημα ευθύνης της ανθρωπότητας να δημιουργήσει μια αξιοπρεπή ζωή και να την κάνει να αξίζει να ζει κανείς με αξιοπρέπεια ήταν πάντα ισχυρότερο από την θέληση να σκοτώσει την ζωή».

Η Κάρμαν μοιράστηκε το νόμπελ Ειρήνης με την Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ και την Λέιμα Γκμπόουι, οι οποίες αγωνίζονται για τις μη βίαιες εκστρατείες, για τα δικαιώματα των γυναικών και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Τέτοιες προσωπικότες μας αποδεικνύουν ότι η «βαναυσότητα» δεν έχει θέση στην καθημερινότητα μας. Κάποιοι επιλέγουν να επαναπαυθούν ενώ, άλλοι να εναντιωθούν ειρηνικά. Ας ανακαλύψουμε μαζί τα κίνητρα της «Σιδηράς Κυρίας» της Υεμένης.

Σε 3 γυναίκες το Νόμπελ Ειρήνης 2011 | Athens Voice

«Με τη μη βία το ταξίδι προς την ελευθερία είναι λιγότερο αιματηρό και πιο εγγυημένο»

Η Ταουακούλ αποτελεί μέλος μιας πολιτικά ενεργής οικογένειας. Ο πατέρας της υπηρέτησε ως υπουργός νομικών υποθέσεων μέχρι το 1994 στην κυβέρνηση του Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ. Επιπλέον, είναι αδερφή της Σάφα Κάρμαν που εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Al Jazeera. Μέσω της ειρηνικής εναντίωσης η νομπελίστρια κατάφερε να αντιστρέψει την στερεότυπη εικόνα που απεικονίζει την χώρα της ως πηγή τρομοκρατίας και βίας. Είναι η δεύτερη μουσουλμάνα που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και αποτελεί μια ηγετική προσωπικότητα στη Μέση Ανατολή. Πρωτοστατεί στην προώθηση της φιλοσοφίας της μη βίας. Η Κάρμαν έχει σπουδάσει εμπόριο και πολιτικές επιστήμες. Έχει τιμηθεί ως Κοινωνικός Επιχειρηματίας της χρονιάς από τα Ασιατικά Βραβεία. Πηγή έμπνευσης αποτελούν οι Μαχάτμα Γκάντι και Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ. Η ακτιβίστρια έχει δυσφημιστεί κοινωνικά, έχει απειληθεί και φυλακιστεί πολιτικά. Υποστηρίζει πως «η Υεμένη ξεκίνησε με ειρήνη, και θα τελειώσει την επανάσταση της με ειρήνη και θα ξεκινήσει το νέο της πολιτικό κράτος με ειρήνη».

Πολιτικός Ακτιβισμός

Η δημοσιογράφος άρχισε να εναντιώνεται λίγο πριν την Αραβική Άνοιξη. Απαιτούσε την ανατροπή του Προέδρου Αλί Σάλεχ το 2007. Δημοσίευε άρθρα με την πεποίθηση ότι ο τρόπος διακυβέρνησης ισοπέδωνε τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία. Η «Σιδηρά Κυρία» εξερράγη σαν πυροτέχνημα ενάντια στην ενίσχυση της κυριαρχίας του κράτους και της επιδείνωσης της οικονομίας. Στις 22 Ιανουαρίου 2010, απήχθη από τρείς άνδρες και οδηγήθηκε στην φυλακή. Το γεγονός άλλαξε την ροή και ξύπνησε στον κόσμο το αίσθημα της ανυπακοής. Οι πολίτες επιθυμούσαν μια δημοκρατική κυβέρνηση. Η ακτιβιστική δράση της, τάραξε τα νερά. Πέρασε 9 μήνες σε σκηνή στην πλατεία Αλλαγής στη Σαναά. Μετά από 32 χρόνια, η κυβέρνηση του Σάλεχ οδηγήθηκε στην παραίτηση.

Η Κάρμαν δήλωσε στο CNN πως είναι σωστή η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να διακόψει την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η «Μητέρα της Επανάστασης» ανέφερε πως «υψώσαμε ειρηνικά τις φωνές μας για την ελευθερία και στις 11 Φεβρουαρίου, οι διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε επανάσταση. Ο λαός της Υεμένης πήρε τη θέση που του αξίζει κάτω από τον «Ηλιο της Αραβικής Άνοιξης». Λόγια γεμάτα δέος από μια σύγχρονη οραματίστρια. Στη συνέντευξη της δήλωσε πως «οι πολίτες της Υεμένης μπορούν να οικοδομήσουν ένα όμορφο μέλλον για την Υεμένη. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής χρησιμοποιήσουν τη δύναμη τους για να ρίξουν φώς».

Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες

Η νομπελίστρια ίδρυσε με άλλες 7 γυναίκες την μη κυβερνητική οργάνωση «Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες», το 2005. Δίνει αγώνες για την ελευθερία του Τύπου. Η οργάνωση εναντιώθηκε στην στοχοποίηση και φίμωση των δημοσιογράφων. Επιπλέον, προωθείται η χρήση διαφορετικών μέσων ενημέρωσης με στόχο τη συνολική ανάπτυξη του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Η Ταουακούλ Κάρμαν αναγνωρίστηκε ως μια από τις πιο επαναστατικές γυναίκες του περιοδικού TIME το 2011 και μια από τις 100 κορυφαίες στοχαστές του

περιοδικού Foreign Policy. «Θέλω ένα μέλλον όπου τα παιδιά μου θα αισθάνονται ασφαλή,να εκτιμώνται και υπερηφανεύονται που είναι αυτό που είναι. Η καρδία μου είναι ένα με όλους τους ήρωες της Αραβικής Άνοιξης, όσο μικρός και αν πιστεύουν ότι είναι ο ρόλος τους. Εργαζόμαστε για έναν κόσμο όπου, ένας Άραβας μπορεί να ζήσει με τον άλλον με σεβασμό και αξιοπρέπεια» υποστηρίζει μεταξύ άλλων. Ας επιτρέψουμε στους εαυτούς μας, να εμπνευστούν από τέτοιες προσωπικότητες.