Take That:Το «διαζύγιο», οι διαμάχες και η Back For Good επανασύνδεσή τους

της Νικολέτας Πετανίδου

1666

«Ήμουν ένα αξιολύπητο, οικτρό πλάσμα. Το πρώτο πράγμα που θα έκανα το πρωί θα ήταν να αδειάσω το μπουκάλι κρασί με το οποίο είχα κοιμηθεί δύο ώρες νωρίτερα. Θα έπαιρνα και λίγη κοκαΐνη επειδή δεν μπορούσα να σηκωθώ χωρίς αυτή», Robbie Williams

«Ποιος ξέρει πότε θα τον ξαναδώ;»

Στις 15 Φεβρουαρίου το 1996 σε επίσημη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε η οριστική διάλυση των Take That. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να «εκτροχιαστούν» οι funs να ξεσπάσουν σε κλάματα και κανένας να μην μπορέσει να τους ελέγξει. Ούτε κάν οι αστυνομικοί καθώς πολλοί από αυτούς δήλωσαν πως: « Έχει τελειώσει για εμάς ένα κομμάτι του ιδιωτικού μας εαυτού»

Το εκτόπισμα του Boy Band συγκροτήματος των 90

Οι Take That ιδρύθηκαν το 1989. Ο Gary Barlow, στα τέλη της εφηβείας του συναντήθηκε με τον Mark Owen και τον Robbie Williams . Σχηματίζοντας ένα γκρούπ το Cutest Rush. Η πορεία του γκρούπ μπορεί να μην πήγε καλά ωστόσο δεν άργησε η μέρα όπου σε συνεργασία με ακόμη δυο νέους καλλιτέχνες τον Jason Orange και Howard Paul Donald δημιούργησαν το πετυχημένο γκρούπ Take That. Ηχογραφώντας κατά κύριο λόγο διασκευές και τραγούδια που είχαν γράψει άλλοι για εκείνους. Το 1993 όμως κάτι άλλαξε. Αυτό ακριβώς έλεγε και ο νέος δίσκος τους με τον τίτλο «Everything Changes», το πρώτο τους άλμπουμ ως τότε με υλικό υπογεγγραμμένο συνθετικά αποκλειστικά από τον «αρχηγό» της μπάντας Gary Barlow. Βέβαια ο 22χρονος τότε Βρετανός μουσικός είχε ήδη δείξει ότι «το έχει» και ότι μπορεί να το φέρει εις πέρας. Η πρώτη μπαλάντα του με τίτλο «A Million Love Songs» η οποία ηχογραφήθηκε το 1992 είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει μέχρι το νούμερο 7 των βρετανικών charts. Ισοπέδωσαν και το νεανικό κοινό που δεν είχε ερωτευτεί ποτέ ξανά τόσο μαζικά και βαθιά από την εποχή της Μπητλμάνια. Λίγα συγκροτήματα αγαπήθηκαν στην παγκόσμια ιστορία της μουσικής με τόση ταχύτητα και τόση υστερία όσο οι Take That.

Μέσα σε μια μέρα από φίλοι έγιναν εχθροί

Η ώρα του χωρισμού τους δεν άργησε καθώς οι αλλεπάλληλες συγκρούσεις μεταξύ του Gary Barlow και Robbie Williams πίσω από τις κλειστές πόρτες βγήκαν στην επιφάνεια.

Οι δύο άνθρωποι που κινούσαν τα νήματα, ο ταλαντούχος Gary Barlow και ο χαρισματικός, απ’ όλες τις απόψεις, Robbie Williams άρχισαν να εξελίσσονται σε δύο πολύ διαφορετικές και συγκρουσιακές προσωπικότητες, οι οποίες έμοιαζαν να μην συναντιούνται πουθενά. Ο πρώτος οργανωτικός, συνεπής, νηφάλιος, οικονόμος, ο δεύτερος χαώδης, αυτοκαταστροφικός, έντονος και εκρηκτικός, με έναν ολοκαίνουργιο και πολύ δύσκολο στη διαχείριση εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Ο Gary Barlow άρχισε να κουράζεται υπερβολικά, ακόμα πιο σύντομα ο Robbie Williamsι άρχισε να βαριέται θανάσιμα στο πλευρό του. Tην ίδια στιγμή τα

υπόλοιπα μέλη του γκρούπ παρακολουθούσαν την φασαρία από τα παρασκήνια, αδυνατώντας να γίνουν ειρηνοποιοί και να κοντρολάρουν την κατάσταση.

Η ρήξη ανάμεσα τους έφτασε στην κορύφωση της όταν ένα Σαββατοκύριακο του 1995 ο Robbie Williams δεν εμφανίστηκε ποτέ στην προγραμματισμένη πρόβα του συγκροτήματος, λίγες μόλις ημέρες πριν ξεκινήσει η παγκόσμια περιοδεία του γκρουπ. Λέγεται ότι ακολούθησε ένας τεράστιος καυγάς κατά τον οποίο ο Gary Barlow και ο Robbie Williams πιάστηκαν στα χέρια και τελικά τα τέσσερα μέλη των Take That έδωσαν στο μαύρο πρόβατο της μπάντας τελεσίγραφο.

Αργότερα ο Robbie Williams μίλησε για την εποχή που αποχώρησε από τους Take That, χαρακτηρίζοντας την ως μία από τις πιο σκοτεινές φάσεις της ζωής του. «Ήμουν ένα αξιολύπητο, οικτρό πλάσμα. Το πρώτο πράγμα που θα έκανα το πρωί θα ήταν να αδειάσω το μπουκάλι κρασί με το οποίο είχα κοιμηθεί δύο ώρες νωρίτερα. Θα έπαιρνα και λίγη κοκαΐνη επειδή δεν μπορούσα να σηκωθώ χωρίς αυτή»η ψυχολογία του άρχισε να πέφτει όλο και περισσότερο.

Ακολούθησαν μερικές πάρα πολύ σκληρές δηλώσεις για τους παλιούς φίλους και συναδέλφους του, χαρακτηρίζοντας τον Gary Barlow «ανίδεο μαλάκα», προσθέτοντας ότι το γκρουπ «είχε όλη τη δημιουργικότητα των ψυχικά ασταθών ηλιθίων

Έναν περίπου χρόνο μετά την αποχώρηση του Ρόμπι Γουίλιαμς, οι υπόλοιποι Take That συναντήθηκαν σε μία έπαυλη της βρετανικής εξοχής και αποφάσισαν από κοινού να διαλύσουν το συγκρότημα. Βέβαιοι ότι η μεγάλη επιτυχία του γκρουπ θα εξασφάλιζε στον καθένα ξεχωριστά μία μεγάλη σόλο καριέρα, ήταν έτοιμοι να κάνουν το επόμενο πλέον βήμα. Η ανακοίνωση τους έσκασε σαν κεραυνός στη μουσική βιομηχανία και στη σχετική συνέντευξη Τύπου σημειώθηκαν ακραίες συμπεριφορές από τους funs του συγκροτήματος που δεν μπορούσαν να πιστέψουν την συμφορά που τους βρήκε.

Κάτι αντίστοιχο πρέπει να ένιωσαν και οι ίδιοι οι Take That όταν η σόλο καριέρα στη οποία ήλπιζαν δεν συνέβη ποτέ.

O Robbie Williams συνέχισε τις αιχμηρές του δηλώσεις λέγοντας: «Ήθελα να τον συντρίψω. Ήθελα να συντρίψω τη μνήμη της μπάντας και δεν το άφηνα να φύγει. Ξέρεις, ακόμα και όταν ήταν κάτω, δεν το άφησα». Η απάντηση του Gary Barlow σε όλα τα παραπάνω υπήρξε από την αρχή απόλυτη και αξιοπρεπής: «Φίλε, με νίκησες. Όταν έχεις υπάρξει μεγάλος, το μόνο άλλο πράγμα που μπορείς να είσαι, δεν είναι πραγματικά μεγάλο… είναι να χάσεις τα πάντα. Απλώς και μόνο επειδή ήταν ένα πραγματικά ταπεινωτικό πράγμα που συνέβη. Ήμουν σε αυτό το συγκρότημα, όλα τελειώνουν, πέφτεις, ένα από τα μέλη της μπάντας σου συνεχίζει να είναι πετυχημένο, εσύ είσαι απλώς ο ηττημένος».