Η σύγχρονη τεχνολογία πρωταγωνιστεί στον πόλεμο στην Ουκρανία
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυριαρχούν στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί πριν μερικά χρόνια ότι ο ηγέτης μιας χώρας θα απευθυνόταν στο λαό του μέσω των πλατφόρμων κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό τον τρόπο τον ενημερώνει, τον κατευθύνει, τον εμπνέει, του δίνει κουράγιο και του αναπτερώνει το ηθικό. Χρηστικό εργαλείο αποδείχθηκε και στην περίπτωση του Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι όπου ταυτόχρονα εμψυχώνει το λαό του κάθε φορά που αναρτά ένα βίντεο και μιλάει σε πρώτο πρόσωπο αλλά και προτρέπει την παγκόσμια κοινότητα να στηρίξουν τη χώρα του.
Χάσμα γενεών ή επιλογή τακτικής
Μέσα στον όλεθρο του πολέμου και της φρίκης του θανάτου διακρίνονται οι φυσιογνωμίες του Ζελένσκι και του Πούτιν ως βασικοί παίχτες του League of Legends και της Μονόπολης αντίστοιχα. Από τη μια έχουμε τον πολιτικό ηγέτη κοντά στην ηλικία των 45 ετών που κυβερνά και διαχειρίζεται μαζί με την ομάδα του εν μέσω πολέμου τη χώρα του μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Aπό την άλλη έχουμε έναν πολιτικό ηγέτη που πλησιάζει τα 70 έτη, απόμακρο, συντηρητικό, αυστηρό που είτε δεν έχει ευχέρεια είτε συνειδητά επιλέγει να μην χρησιμοποιεί τα μέσα που του προσφέρει η τεχνολογία τη σημερινή εποχή. Στην περίπτωση των δύο αρχηγών φαίνεται έντονα το ηλιακό χάσμα που συνάδει και με την επιλογή της πολιτικής τακτικής. Σύγκρουση θα λέγαμε του σύγχρονου με το παλιακό. Ακόμα και στην περίπτωση του πολέμου φαίνεται ότι η εξέλιξη και η πρόοδος σου δίνει τη δυνατότητα ενός εναλλακτικού τρόπου επικοινωνίας. Η αμεσότητα του Ζελένσκι μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον έκαναν να μοιάζει με έναν από όλους τους νέους και τις νέες. Ταυτίστηκαν κάποιοι μαζί του και πλέον είναι ο δικός τους άνθρωπος που στο κάλεσμα του δηλώνουν παρόν. Ο Πούτιν δεν κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις επικοινωνιακά αφού ο ίδιος μιλάει δια των εκπροσώπων του και κουνώντας κάποιες φορές το χέρι σε όλο τον πλανήτη. Κοινώς ο Πούτιν φαίνεται σαν να μην μπορεί να συγχρονιστεί με την metaversa εποχή. Νιώθει ότι είναι έξω από τα νερά του, σαν να φοβάται να εκτεθεί μέσω των κοινωνικών πλατφόρμων και επιλέγει τα κλασσικά μέσα άλλων εποχών. Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος δεν κερδίζεται στα social media ωστόσο όμως κερδίζεις τις εντυπώσεις.
Η δυναμική της ομάδας, έτοιμη για όλα με military look
Η αξία της ομάδας αναδεικνύεται για άλλη μία φορά και στο πόλεμο. Ο Ζελένσκι και οι συνεργάτες του σαν μια γροθιά εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμψυχώνοντας το λαό. Ακόμα και η ομοιόμορφη επιλογή χρωμάτων και ρούχων προσδίδει τη σύμπνοια στην ομάδα και την αγωνιστική τους διάθεση. Όλοι μαζί ενωμένοι μάχονται για την ελευθερία της πατρίδα τους ισάξια. Στην αντίπερα όχθη ο Πούτιν εμφανίζεται μόνος
και απομακρυσμένος από τους συνεργάτες τους. Δε διστάζει να τους “μαλώνει” σε δημόσιες συζητήσεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει η έννοια της ομάδας αλλά αυτός που αποφασίζει και οι υπόλοιποι εκτελούν. Με τον συγκεντρωτισμό έχεις τον απόλυτο έλεγχο, την αποφυγή πιθανόν λαθών και φέρνεις την ευθύνη των πράξεων σου. Με την ομάδα υπάρχει συλλογικότητα αλλά μπορεί και να χαθείς μέσα στις πολλές απόψεις μέχρι την τελική επιλογή της απόφασης. Η επιλογή τακτικής έχει να κάνει με την προσωπικότητα του κάθε ηγέτη.
Ο ρωσικός λαός συγχρονισμένος με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Ενώ ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν απέχει από τη νέα τεχνολογία ο ρωσικός λαός βρίσκεται σε κατάσταση πανικού μετά από την κατάργηση του instagram στη χώρα τους. Έχουμε γίνει μάρτυρες τις τελευταίες μέρες που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία κάποιοι influencer να διαμαρτύρονται και να είναι σε απόγνωση γιατί χάνουν τη δουλεία τους. Λέτε να αποτελέσει μοχλό πίεσης η κατάργηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους Ρώσους προς τον Πούτιν ώστε να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία; Μπορεί να μην αντέδρασαν μέχρι τώρα αλλά μπορεί να είναι η Αχίλλειος πτέρνα τους. Σε αναμονή των αντιδράσεων τους.
Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κυριεύσει στη ζωή μας και φαίνεται και στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εικόνα, το βίντεο και η πληροφορία από την εμπόλεμη ζώνη ταξιδεύουν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Όσες φωτογραφίες τραβήχτηκαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο τραβήχτηκαν στη μισή μέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι τελικά η επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην εποχή του πολέμου αδιαμφισβήτητη διότι η γνώση και η ορθή ενημέρωση είναι δύναμη. Η εποχή που τα πάντα γίνονταν εν κρυπτώ έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Ανατολή Π.Κωνσταντινίδου
Εκπαιδευτικός
Δημ.Σύμβουλος Πυλαίας-Χορτιάτη
πρ.Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Αθλητισμού και Νεολαίας
Εμπνεύστρια δράσης Λύσε τη Σιωπή
Αντιπρόεδρος Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδας (Ε.Ν.Α)