Το φαινόμενο των τοξικών μεδουσών ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο τους κατοίκους όσο και τους τουρίστες στη Χαλκιδική. Το τσίμπημα επιφέρει έντονο πόνο και κόκκινα σημάδια στο δέρμα. Οι γιατροί συστήνουν τη χρήση αμμωνίας και ξέπλυμα με θαλασσινό νερό. Ένιωσε σαν τον χτύπησε ηλεκτρικό ρεύμα…
Τι λένε οι επιστήμονες
Το φαινόμενο των μεδουσών είναι ιδιαίτερα έντονο τις τελευταίες μέρες και εντοπίζεται ιδιαίτερα στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Επιστήμονες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας. Ο καθηγητής Βιολογίας του ΑΠΘ, Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου, επισήμανε ότι «οι μέδουσες μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα και τα θαλάσσια ρεύματα, γιατί δεν έχουν δική τους δυναμική μετακίνησης. Θα κάνουν τον κύκλο που έχουν και θα εξαφανιστούν σιγά – σιγά στο ανοιχτό πέλαγος. Αλλά το φαινόμενο εξαρτάται και για ποια μέδουσα μιλάμε. Οι μικρές και καφέ μέδουσες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Την «Πελάτζια Νοκτιλούκα» και την «Χρυσανθέα».
Συνεχίζοντας ο κος Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου τονίζει ότι «η «Πελάτζια Νοκτιλούκα» είναι ιδιαίτερα τοξική, όπως και η «Χρυσανθέα» η οποία εξαιτίας των τοξινών που ρίχνει για να σκοτώσει το ζωοπλαγκτόν για να τραφεί, γεμίζει επιπρόσθετες τοξίνες. Στα θετικά της υπόθεσης είναι ότι δεν έχουν πολύποδο, διότι είναι ζωοτόκες, οπότε δεν έχουν δυνατότητα επιβίωσης μετά από δύο χρόνια και δεν δημιουργείται άλλη μέδουσα. Ωστόσο, αν υπήρχαν πολύποδες, θα μπορούσαν να ζήσουν έως τέσσερα χρόνια, ενώ θα γεννούσαν συνεχώς μέδουσες».
Τι τονίζει η Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής & Προέδρος του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος, σχολίασε ότι «δεν χρειάζονται κινδυνολογίες αλλά να ακούμε προσεκτικά τους επιστήμονες».
Συμπλήρωσε επίσης ότι «Πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο που δημιουργείται κυρίως σε κλειστούς κόλπους. Εντοπίζεται σε ένα μικρό κομμάτι της Κασσάνδρας και, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται κατά βάση στην κλιματική αλλαγή. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι “το φαινόμενο δεν είναι κάτι πολύ ανησυχητικό” και ότι “θα φύγει με το φύσημα του ανέμου, ενώ δεν είναι επικίνδυνο, διότι – αν χρειαστεί – αντιμετωπίζεται εύκολα με λίγη αμμωνία».
Παρόλα αυτά το φαινόμενο της εμφάνισης των μεδουσών έχει αναστατώσει τόσο τους κατοίκους όσο και τους τουρίστες της περιοχής.